Topp 10 svenska skådespelare

Först vill jag bara säga förlåt till Alex, eftersom Dolph Lundgren inte är med på listan. Den här listan behandlar varken komiker eller actionstjärnor, utan just skådespelare. Människor som varit med i dramatenpjäser och så vidare, tråkigt nog. Om ni vill läsa om komiker, hittar ni en annan topp 10 för just sådana här.

10. Stellan Skarsgård

Inte någon fantastisk skådespelare, kanske. Men jag blev i alla fall väldigt imponerad när jag fick höra som liten att killen som fick benen avbitna i deep blue sea var svensk. När jag bodde utomlands blev jag oerhört stolt över allt som var svenskt internationellt. Till och med när Charlotte Nilsson vann schlagerfestivalen.

9. Mikael Persbrandt

Från weapon of choice-spoofen, frisyren i tre solar, vuxna människor, beck och att vara med i en pjäs som går ut på en enda lång dialog, där han spelar mot en kvinna han precis gjort slut med. Gammal dramatenalkoholist som vi hatar att vi älskar.

Sveriges egna Christopher Walken:

8. Peter Stormare

Det finns något oerhört stort av att se någon svära ”Helvetes jävla helvete! Jävla fan!” i en Jurrasic Park-film.

7. Kjell Bergkvist

Ulf Malmros bästa kompis. Han kan sätta folk på plats och är ett levande bevis på att man kan komma någonstans här i livet, vara en ”rätt schysst prick”, samtidigt som man haft ett sjukt struligt förflutet.

6. Gösta Ekman, den yngre

Det är något som nästan är lite gräsligt med Gösta Ekman, som kommer från en av dom få kändissläkterna i Sverige. Son till regissören Hans Ekman, som på sin tid bara var något trappsteg under Ingmar Bergman. Sonson till skådespelaren Gösta Ekman.

Men. Ingen av dom har varit med i jönssonligan. Win.

5. Bibi Andersson

Förmodligen Sveriges främsta skådespelerska inom svensk film någonsin, eftersom hon aldrig satsade på en karriär utomlands. Eller hon försökte, men att gå från Persona, sjunde inseglet, smultronstället och dramaten till brittiska kalkonkatastrofen ”The concorde… airport ’79”, var nog ingen bra idé.

På senare år har hon chillat i arnfilmerna. Men dom har jag inte tittat på.

4. Greta Garbo

En av Sveriges främsta människor någonsin. Rankad #5 av amerikanska filminstitutet som en av de främsta skådespelerskorna någonsin, något som både Svensk media och filmbolaget Metro-Goldwyn Mayer skryter om än idag.

3. Ingrid bergman

Har belönats med tre oscar och spelat mot bla Gregory Peck, Humphrey Bogart, Spencer Tracy och Leslie Howard. Den sista är dock mest intressant eftersom filmen hon gjorde med Leslie Howard heter ”intermezzo”. Den filmen är i själva verket en remake av en svensk film med samma namn, gjord tre år tidigare där Gösta Ekman spelar huvudrollen. Ingrid Bergman spelar dock samma roll i båda filmerna.

2. Zarah Leander

Från att göra lite trevlig film i Sverige till att bli en av Tysklands största artister någonsin. Goebbels var hennes chef och hon fick det högsta filmgaget någonsin i europa.

Hon påstod i efterhand att inte haft några nazistiska åsikter, väl återvunnen till Sverige. I ett inslag skämtade hon om det i ett filmat inlsag med Tage Danielsson och Hans Alfredsson.

1. Max Von Sydow

Man får nästan svindel av att läsa igenom vad den här människan har medverkat i. Kortfattat kan man säga att både sci-fi-nördar och filmpretton ser honom som en sorts husgud. Han spelar bland annat i den klassiska schackscenen i det sjunde inseglet, spelar den klassiska filmskurken i blixt gordon. Han spelar djävulen i den Stephen King-baserade köplust, han spelar exorcisten i exorcisten, medverkat i en James Bond-film, tagit det piano i Conan Barbaren, för att sedan återvända till Sverige och medverka i Jan Troells utvandrarna.

Fattade inte vad han gjorde i rush hour 3, men läs igenom ovanstående text och håll med om att han är Sveriges största skådespelare någonsin.

6 svar to “Topp 10 svenska skådespelare”

 1. Orakad I Delphi Says:

  Utöver det faktum att du inte har tagit med Dolph som inte bara är civ.ingengör, f.d dörrvakt och naturligtvis en ofantligt enkelspårig skådis som förtjänar all kudos så har du faktiskt samlat ihop en salig skara skådespelare, synd bara att du missade Thorsten Flinck som är i särklass den underligaste och kåtaste människan inom både film och teater.

 2. Taliah Says:

  Ernst-Hugo Järegård! Lena Nyman! Erland Josephson! Jan Malmsjö! Börje Ahlstedt! Harriet Andersson! Allan Edwall! Tage Danielsson! :-p

  • Lisa Says:

   Så mycket yes till dem, och höjer med en Per Oscarsson!
   Men alltså (utanför svarsposten), är det inte lite sorgligt att jag inte kan komma på en enda skådis i den yngre generationen jag beundrar?

 3. Anonym Says:

  Lena Endre! Marie Göranzon!

 4. Anonym Says:

  malin åkerman

 5. korvkuken Says:

  Bara att se trolösa med Lena Endre, hon är sjukt bra i den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: