Stereotyper lucka 1: Den alternativa södermalmskisen

Julkalendern börjar nu!

Jag gick estetgymnasium i Malmö. Ständigt fick man höra hur låtsasalternativa alla var som gick estet. Alla som går estet är emos. Alla som går estet är vegetarianer. Alla som går estet är kommunister.

Detta stämde med vissa individer givetvis. Men när folk påstår att estetlinjer bara är en tävling, där vinnaren ser så alternativ ut som möjligt, så måste jag protestera. De flesta som gick estet råkade bara gilla musik, teater och så vidare. Såg ut som vilka människor som helst.

Sen läser man i olika Stockholmsbelägna bloggar att folk från södermalm är precis likadana. Dom klär sig konstigt, luktar konstigt, tror att dom är så jävla icke-mainstream och häftiga. Faktum är att dom tror sig vara alternativa, men blir precis lika mainstream eftersom alla andra försöker se så konstiga ut som möjligt. Omainstream blir norm, alltså mainstream.

Trams, tänkte jag och åkte till Stockholm. Men visst var det så. Men inte bara detta, södermänniskor var ovanligt snobbiga för att vara alternativa människor. Det var verkligen som förklädda borgare. Visst kan man kämpa för att vara så ovanliga som möjligt, men har man växt upp i Stockholms innerstad så kommer man få kämpa länge, med att inte ha dom där riktigt tydliga snobbtendenserna man känner av på mils avstånd.

Vill understryka att det fanns många fantastiska och härliga människor jag träffade i Stockholm. Men några särskilt alternativa, estetiska människor var det minsann inte – och det är ju inget fel på det.

Annonser

8 svar to “Stereotyper lucka 1: Den alternativa södermalmskisen”

 1. Madeleine Says:

  mina tankar precis, score!

 2. Miks Says:

  detta verkar bli en kul julkalender, ska med nöje följa den (och oioioi :D)

 3. Anonym Says:

  De är snygga iallafall, är det inte det som räknas?

  • socialasituationer Says:

   i Stockholm är det alltså en rent geografisk fråga. Vill du ha en kille med en schön piké? Stureplan. Vill du ha en kille med en marc jacobs manchesterkavaj? Södermalm.

 4. Taliah Says:

  Klockrent.

 5. öööhhh!!! Says:

  ofta de flesta esteter på heleneholm ser ut som vanliga människor..

 6. Sanna Says:

  Armand är det inget fel på hörredudu!

 7. När jag tänker Stockholm… « Says:

  […] Så kära Stockholmsbor som läser den här bloggen, uppskatta er fantastiska stad. Jag skulle säkert kunna rada upp minst lika många saker som jag hatar med Stockholm. En falafel för 20 kronor kan man bara drömma om. Att ölen kostar 60 kr. Allsång på skansen. Hur dryga och snobbiga vissa är. Ja, även om dom är från södermalm. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: