Recension: A Game of Thrones

71lTJO00ZRL.jpg

Kan innehålla spoilers för hela bokserien.

Jag håller just nu att läsa om A Song of Ice and Fire-serien för andra gången. Fast A Game of Thrones är det faktiskt bara min första omläsning, då jag skippade den senast. Det berodde främst på att boken och TV-serien är så vansinnigt snarlika och jag har troligtvis sett första säsongen av Game of Thrones över tio gånger.

Just nu är jag i mitten av A Clash of Kings och tänkte att det kunde vara kul att denna gång skriva ner lite vad jag tycker om varje bok. Men i huvudsak anser jag att böckerna bara blir bättre och bättre, men undantag för den första och andra. Så jag skulle nog ranka böckerna så här från bäst till sämst:

A Dance with Dragons
A Feast for Crows
A Storm of Swords
A Game of Thrones
A Clash of Kings

Med det sagt, tänkte jag recensera boken genom att gå från favoritkaraktärer till den jag gillar minst. Då börjar vi med:

Daenerys
Antal kapitel: 10

Daenerys resa i första boken är troligtvis den mest prominenta sekundära historien och även den som har minst med huvudstoryn att göra. Till skillnad från andra och tredje boken har också hennes historia här en direkt korrelation med huvudstoryn. Daenerys giftemål och graviditet med Khal Drogo är något som i King’s Landing skapar osämja mellan kung Robert och Eddard Stark. Vi får också tidigt veta att Jorah Mormont agerat som spion åt Varys, något som får en payoff i senare böcker.

Daenerys genomgår en enorm utveckling i denna bok, precis som så många andra karaktärer. Men till skillnad från Stark-barnen så står hennes historia direkt på egna fötter och innehåller väldigt starka scener. Från Viserys död, till hennes insikt att kampen om järntronen innebär att Khal Drogo måste mörda och våldta en hel by för att få fler resurser. Något hon ser de direkta konsekvenserna av. När hon då försöker göra gott genom att rädda Mirri Maz Durr och andra Lhazareen-folk, ser hon också de direkta konsekvenserna av att lita på fel människor. Något som resulterar i att alla hon älskar dör. Hårt. Sen avslutas hela boken såklart med den episka scenen där hon överlever en eldsvåda och kläcker tre drakägg vilket ger henne nytt hopp. Ett bitterljuvt avslut. Daenerys historia i första boken är alltså både enormt episk med en släng av magi men berättar samtidigt en väldigt stark, mörk och mänsklig historia. ASOIAF när den är som bäst, helt enkelt.

Betyg: 5/5

Eddard
Kapitel: 15

Huvudstoryn med Eddard är det som huvudsakligen lockade mig till den här bokserien. Mordmysteriumet kring Jon Arryn och det långsamma avslöjandet att Cerseis samtliga barn är födda av incest. Eddard är i sig en ganska blek karaktär och det visar sig tydligt i nästa bok där Tyrion får ”spela spelet” att Eddard är vansinnigt oförsiktig, förlitar sig på för många och gör direkt korkade saker. Ni vet, som att varna Cersei innan han berättar för Robert. Och varför gör han det? För att Robert skulle mörda samtliga tre barnen på fläcken. Eddards huvudgrej är att skydda barns liv. Att skydda Daenerys liv, skydda Jons liv och den ständiga irritationen på att Lannisterfamiljen är där dom är idag på grund av mord på barn. Men eftersom han skyddar Cerseis barn så resulterar det i att han fuckar upp det för sina egna barn. Sen innehåller Eddards kapitel färgstarka karaktärer som Robert Baratheon, Littlefinger och Varys som alltid är väldigt underhållande.

Betyg: 4/5

Tyrion
Kapitel: 9

Tyrions karaktär är förstås alltid ganska underhållande, men hans roll i den här boken är ganska meningslös. Dels finns han till för att ge lite guidande ord till Jon Snow, sedan för att introducera oss till familjen Arryn, där han också börjar grunna på vem som mördade Jon Arryn (utan att riktigt komma på något konkret svar) och sedan för att ge oss en insyn i Tywin Lannisters planer och Rob Starks smarta plan att dela upp sin armé i två. Mest en bra plantering inför hans större roll i nästa bok och inte direkt någon karaktärsutveckling sker.

Betyg: 3/5

Jon Snow, Sansa, Arya och Bran Stark
Kapitel: 9, 6, 5 och 7

Deras världsbild förändras i och med att något hemskt sker. Främst att deras pappa dör förstås, vilket leder till Jons ifrågasättande av sin Night’s Watch-heder, Aryas hämndlust, Sansas fruktansvärda sits i att stå ut med Joffrey och en plantering i Brans magiska krafter. Men förutom pappans död så har vi förstås Aryas träning och hennes ickedömande av det vanliga fölket. Sansas inblick i det politiska spelet när hon tvingas skicka ett brev till hennes mamma och Rob. Och förstås Jons första insikt i att den riktiga striden ligger norrut. Men – det händer inte så mycket i deras kapitel. Det är väldigt mycket karaktärsutveckling och väldigt lite kött.

Betyg: 2/5

Catelyn Stark
Kapitel: 11

Inledningsvis en del av Eddards story med mordförsöket på Bran, sedan den lilla turen till The Vale, som förstås är underhållande men inte ger så mycket till storyn just i den här boken och sedan vårat perspektiv på Robb Starks första strid samt fångande av Jaime. Den tragiska historien om Catelyn tar fart först i nästa bok, då hon börjar tro att alla hennes barn är döda och sedermera The Red Wedding i tredje boken. Så mörkt och sorgligt har det inte hunnit bli här än, vilket gör hennes kapitel rätt trista.

Betyg: 1/5

All in all skulle jag ge den här boken en stabil trea. Den är såklart den tajtaste historien och kanske mer spännande om man läser den för första gången. Det är absolut en stark inledning och det spelar kanske inte så stor roll att det är så mycket karaktärsutveckling, när karaktärerna är så rika och mångfacetterade (George RR Martins största styrka). Men för en som redan läst alla böckerna så längtar man dels till att dom får lite mer att göra och till att få träffa på mer intressanta bikaraktärer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: