Game of Thrones S07E04 ”The Spoils of War” recap

Highgarden är belägrat och nu måste Jaime och gänget förflytta allt dom behöver till King’s Landing. Prio ett är guldet, så det fick åka i förväg medan de andra kräver bönder på mer av deras grödor, så att det kan levereras till King’s Landing. Det är dessa grödor som Daenerys senare i avsnittet bränner upp. Jag hoppas någon ger henne en utskällning för det i nästa avsnitt. Det är dumt att bränna upp mat, har jag hört.

Om guldet levereras som det ska till King’s Landning (vilket vi senare i avsnittet får reda på att det gör) så vankas det ett samarbete mellan tronen och järnbanken. De nämner också tokigt nog The Golden Company som är ett gäng legosoldater i Essos. De har hittills inte dykt upp i TV-serien, men i böckerna är de på samma sida som Aegon Targaryen som många tror kommer ha Cerseis position i böckerna i det här läget, så det låter rimligt att de skulle ställa sig emot Daenerys i denna konflikt och vara på Cerseis sida i TV-serieversionen av kriget. De bildades trots allt av Aegor ”Bittersteel” Rivers som var en Targaryen-bastard och som var emot Targaryens i ett inbördeskrig i Westeros för något sekel sedan. Det var bara ett omnämnande i detta avsnitt, så det kan betyda ingenting, men det kan också spela stor roll för de kommande krigen.

I Winterfell uppstår ett lite oväntat möte mellan Bran och Littlefinger. Det är en lustig sammandrabbning eftersom Littlefinger är full av hemligheter, konspirationer och listigheter, medan Bran som vet typ allt nu, kan se igenom alla dessa hemligheter. Han vet troligtvis att den dolk han nu får i present användes i det här sammanhanget:

Sedan är det dags för Meera Reed att röra sig hem. Även hon lägger märke till att Bran numera är en riktigt skum typ. Bran försöker förklara det som att han har massor av minnen, men att de visioner han nu får också känns som minnen. Det är lite som Eternal Sunshine of the Spotless Mind för honom alltså, fast tvärtom. Det intressanta med att Meera Reed ska röra sig hem är att vi kanske äntligen kommer få veta något om vad hennes pappa Howland Reed gjort under alla dessa säsonger. Vi har bara sett honom i en flashback i förra säsongen, där han var den enda som överlevde striden utanför byggnaden där Lyanna Stark födde Jon Snow. Han är alltså den enda förutom Bran som vet om att Jon Snow är en Targaryen.

Arya är sedan äntligen tillbaka i Winterfell. Men det är lika knepigt att ta sig in här som det var i säsong 1 i King’s Landning:

Men hon lyckas ta sig in till slut och vi får en rörande återförening mellan henne och Sansa, som tror att Arya skämtar till det när hon nämner listan på personer hon tänker döda.

Bran vet dock att det inte är ett skämt och även Arya får alltså bevis för Brans magiska krafter. Han ger även bort den valyriska dolken till Arya och det känns ganska mycket som en slags chekovs pistol. Kommer Arya döda Littlefinger med dolken som han höll mot hennes pappas hals, när han förrådde honom?

Senast Jon Snow var ensam i en grotta med en kvinna så gick det lite hetare till än vad det gjorde nu. Men jag tror säkert många av oss tänkte på hans orala skills när han sa att han ville visa Daenerys något. Eller att han och Davos desperat ritat de här ritningarna på egen hand innan de bjöd in Daenerys hit. Okej, skämt åsido. Daenerys vill att Jon ska gå ner på knä inför henne. Är det en så big deal, undrar hon? Är nordens stolthet viktigare än deras säkerhet? Denna fråga ställde Jon Snow till Mance Rayder för bara några säsonger sedan, när Stannis Baratheon ville ha de norr om muren på hans sida. Mance Rayder blev bränd levande för att han vägrade och är det något en draktämjardrottning har i sin makt att göra, så är det det.

Men nu får det vara nog med ”clever games” från Daenerys sida. Jon övertygar henne att vara någorlunda försiktig i att inte bränna upp oskyldiga städer. Men något skall brännas.

Tillbaka i Winterfell så får vi se Arya börja träna med Brienne. Vilket magiskt radarpar. Sen exakt vad det insinuerar att Sansa oroligt tittar på, är oklart. Kanske insikten om att båda hennes syskon förändrats å det grövsta sedan sist hon såg dom.

Theon har tagit sig tillbaka till Dragonstone och vi får ett återseende som inte är lika kär som de tidigare vi haft i avsnittet. Theon vill åka ut och leta efter sin syster. Men han kan inte be drottningen om lov, för hon är inte kvar på ön. Övergång till:

Där Jaime och Bronn är. HMMMM… Vi får bekräftat att guldet nått King’s Landing och Randyll Tarly börjar prata om att piska på de bönder som inte rör sig tillräckligt snabbt. Det är lite oklart vad den här scenen vill säga. Att Randyll Tarly är ett as vet vi redan (vi behövde kanske påminnas?) och att Jaime numera är en snällis som inte vill piska upp oskyldiga människor vet vi också om.

Sen jävlar var det drak-tajm! Actionsekvenserna här var otroliga. Vilket är rätt förvånande då regissören Matt Shakman mest regisserat komediserier som Fargo och It’s Always Sunny in Philadelphia tidigare. Tagningen på när Bronn springer mot skorpionen i en tagning, påminde väldigt mycket om en liknande scen i Hardhome när Jon Snow sprang igenom ett liknande kaos.

Bronn visade sig vara Lannisters hjälte ännu en gång, då han lyckades få in en träff på sidan av Drogon. För att inte tala om att han troligtvis var den som räddade Jaime från att brännas upp levande i slutet.

Och apropå det, Jaime brukade vara vid the mad kings sida i flera år när kungen blev galnare och galnare. Den kungen brände upp folk levande till höger och vänster. Nu ser han dottern göra exakt samma sak. Tyrion muttrar ”Flee, you idiot” och han har alldeles rätt. Det är självmord att försöka mörda någon som står bredvid en gigantisk drake. Men om Jaime har något hopp om att stoppa fler människor från att brännas ihjäl, då tänker han ta den.

Och hur han överlever från att sjunka ner i vatten med full metallrustning på sig, samt en hand gjord av guld… Det får vi se nästa vecka! Tack för att ni läste.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: