Game of Thrones S07E03 ”The Queen’s Justice” recap

Det rör sig fort den här säsongen hörni, på bara ett avsnitt reser Jon Snow från Winterfell till Dragonstone, Euron verkar åka runt typ hela Westeros under själva avsnittet till Casterly Rock och Jaime reser från King’s Landing till Highgarden. Dessa två ställen har vi aldrig fått se i TV-serien innan (och ingen karaktär i böckerna har satt sin fot där än heller), så om någon är förvirrad så kan ni kika in den här kartan över Westeros.

Vi börjar med att få se Jon Snow, längre söderut än vad han varit i hela sitt liv. Han och Tyrion utbyter artighetsfraser, han får misstänksamma miner från dothrakierna och får syn på drakar för första gången någonsin. Det måste vara roligt för dessa skådespelare som varit i paneler, röda mattor och liknande ståhej flera år på raken att äntligen få spela mot varandra.

Uppe på en kulle så begrundas dom av Melisandre som får besök av Varys. Här uppstår en väldigt kryptisk liten dialog dom emellan. Melisandre har som mål att åka till Volantis härnäst, troligtvis för att rapportera till det röda templet om hur hon lyckades återuppliva Jon Snow och att dom behöver blanda sig in i den sista striden i Westeros. Det bör med andra ord inte vara sista gången vi ser Melisandre. Att hon egentligen är typ en 400-500 år gammal tant, som vi fick reda på förra säsongen, bör också spela någon slags roll i det stora hela. Hon vet också att både hon och Varys kommer dö i Westeros och han ser illa till mods ut.

Jon Snow och Daenerys Targaryen. Två huvudkonflikter vi följt i sju säsonger och nu krockar dom för första gången. Det är ju något visst med att se Daenerys nämna white walkers medan hon varit en värld borta från det och blev såld av sin bror till Khal Drogo i pilotavsnittet, då vi för första gången, i den allra första scenen fick se white walkers. Jon tänker dock inte gå ner på knä inför drottningen, då han tycker kriget i södern är meningslöst, till Daenerys stora förtret. Scenen avbryts dock av att Varys rusar in i salen och informerar om förra avsnittets båtslag.

I en mysig övergång får vi i en kort scen veta att Theon överlevde. Men de hårda snubbarna från järnöarna ser inte positivt på att han harigt flydde från Euron.

Och apropå Euron, så har han nu tagit tillbaka sina fångar till King’s Landing och han är on top of the world! Westeros stora hjälte. Jag älskar honom mer och mer för varje avsnitt. Kallar Theon för twat (är det första gången det ordet används i serien? Jag tror det). Han passar även på att retas med Jaime om hans syskonkärlek till drottningen.

Fångarna tas till deras cell (men var är Yara?) och vi får inte se någon våldsam tortyrscen, vilket säkert många trodde. Men Cerseis beskrivning av hur Ellaria ska få se sin dotter långsamt dö och sedan behöva dela cell med hennes ruttnande lik var nog ännu mörkare än vad en grafisk tortyrscen hade kunnat vara.

Cersei går sedan till Jaime och har oblygt sex med honom. Nu som den mäktigaste personen i riket och utan några misstankar om bastarder, kan hon blankt strunta ifall någon vet om hon ligger med sin bror eller inte. Hon har sedan ett möte med järnbanken i Braavos, som vi bekantat oss med något tidigare. Som vi alla vet senare i avsnittet så överraskar Lannisterarmén Tyrellslottet och tänker nyttja deras guld och resurser för att betala tillbaka lånet, vilket Cersei antyder redan här.

Jon och Daenerys splittrade vyer behöver redas ut. Som tur är så har vi diplomatiska Tyrion. Det är förstås oklart om han ännu tror på det här med dödens armé eller inte, men det framgår i nästa scen att Jon vill nyttja öns drakglas och får dom till detta lilla samarbete, så kanske dom kommer på lite bättre fot med varandra. Det får vi ju också hoppas att dom gör, hon är ju hans faster trots allt.

I Winterfell får vi veta att Sansa har flitiga ledaregenskaper, att det förbereds inför vintern och att Littlefinger ger skumma tal utan poäng. En intressant aspekt av detta är att Maester Wolkan nämner att Maester Luwin brukade spara kopior av alla brev som skickades till Winterfell och att Littlefinger reagerade på detta.

Jag ska försöka summera varför detta är intressant:

  • Vi fick i säsong 5 reda på att det var Littlefinger som planerade mordet på Jon Arryn och han övertygade hans fru Lysa att göra det. Sansa såg detta erkännande och vet alltså att det var han som låg bakom det.
  • I det allra första avsnittet skickar Lysa ett brev till Winterfell om att hon tror att det var Lannisterfamiljen som låg bakom mordet på Jon Arryn. Det är det som gör Ned Stark orolig för kung Roberts säkerhet och det var därför han följde med hela vägen till King’s Landing för alla dom där år sen.
  • Catelyn brände förstås upp det här brevet, så det bör inte finnas någon kopia på den. Men Littlefinger skulle kunna skjuta sig själv i foten genom att försöka leta rätt på den.

Bran är sedan tillbaka i Winterfell och vi får för andra gången i avsnittet uppleva en rätt stor kulturkrock mellan två välbekanta karaktärer. Om jag hade varit en allvetande trämagiker och behövt bevisa det för min syster, så hade jag nog inte valt den gången hon blev tvångsbortgift och våldtagen av en galen sadist. Jag vet inte, men det kanske bara är jag.

I Oldtown får vi avsnittets mest sympatiska scener. Jorah är frisk och överlevde behandlingen Sam utsatte honom för. Jorah kan alltså nu röra sig mot Dragonstone och stå vid Daenerys sida igen. Det ska dock nämnas att Oldtown är väldigt nära Highgarden, som Lannisterklanen ju precis intagit. Det vore alltså inte omöjligt för Jorah att hamna i stöt med Jaime inom snar framtid.

Sam blir inte relegerad från citadellet heller och får i uppgift att transkribera några riktigt gamla rullar med papper. Det var inte en belöning sa archmaester Ebrose, men något säger mig att det ändå är det. Kanske är detta rullar som innehåller mer hemlig information om White Walkers och förra gången de angrep Westeros?

Grey Worm och armén av Unsullied lyckas överta Casterly Rock. Tack vare Tyrion, som designade slottets kloaker och en hemlig gång han byggde, så blir det en baggis. Men precis som i första säsongen, där han ska gå i krig mot norden med bergsklanerna på order av sin pappa, så var det alldeles för lätt. Norden gick istället till Lannisterarmén där Jaime befann sig, vilket gjorde att han blev tillfångatagen.

Tyrion gör alltså samma misstag som hans familj gjorde i säsong 1, men hans bror som nu befinner sig på andra sidan staketet fick trots allt sin hand avhuggen på grund av det misstaget och lärde sig att det kunde vara ett smidigt ess i rockärmen.

Grey Worm och de Unsullied har alltså Casterly Rock, men guldet där är försvunnet, båtarna dom kom dit med är nedbrända och de kan inte få hjälp av familjen Tyrell. Det var ju förstås till dom i Highgarden Jaime drog istället. Precis som han föreslog åt Randyll Tarly i förra avsnittet så vände sig många i detta land emot Tyrellfamiljen också.

Olenna Tyrell gör dock sorti på det mest badassiga sättet något hittills gjort i hela TV-seriens gång. Genom att erkänna att hon låg bakom mordet på kung Joffrey.

”I want her to know it was me”. Rest in peace, Queen of Thorns.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: