Game of Thrones S07E02 ”Stormborn” recap

Vi börjar på samma plats där vi senast slutade i förra avsnittet. I korta drag uppdateras Daenerys något om hur läget i Westeros är och Tyrion försöker proklamera att hon inte bör bli ”queen of the ashes”. Man kan enkelt bränna upp hela King’s Landing och starta på ny kula, men folket kommer inte älska en särskilt mycket då. Framförallt vill man väl kanske inte vara en så pass monstruös typ (inget Cersei har något emot dock).

Daenerys är också tveksam till Varys som ju var den som anlitade lönnmördaren i säsong 1. Men eftersom Jorah Mormont var hans spion då, så ledde det ju förstås ingen vart. Men efter att berätta en längre anekdot om sitt ursprung så väljer Daenerys att lita på Varys, men med det lilla hotet att han kommer brännas upp levande om han skulle gå bakom ryggen på henne. Kul att se Conleth Hill få utrymme för sin skådespelartalang igen, det var ett tag sen sist.

Melisandre är sedan på besök. Eftersom vi precis fick hela ”Varys assisterade en tidigare monark”-segmentet så kunde det snabbt blåsas över att Melisandre brukade vara på Stannis Baratheons sida. Hon berättar för gänget om det som hänt i norden de senaste två-tre säsongerna förutom detaljen att Jon Snow dött och blivit återupplivad. Det ska han tydligen få berätta själv, då hon ber Daenerys tillkalla honom till Dragonstone. Tyrion minns sin bromance med Jon Snow i säsong 1 och tycker det är en bra idé.

Brevet når Winterfell redan i nästa scen och drakarna nämns på direkten. Det är kul att dessa två världar äntligen börjar mötas. Hur mycket tror Essos-folket på iszombies och white walkers kontra hur pass mycket nordborna tror på drakarna? Det är lite som att någon skulle uppfinna en tidsmaskin i USA och träffa en Japan som uppfunnit en teleportör. Typ…

I King’s Landing jobbas det för fullt med att ge bättre PR till huvudstaden. Visst, vi spränger folk i luften och mördar folk på bröllop, men vi är i alla fall inte några jävla invandrare, verkar argumentet vara. De lorder från Highgarden som dykt upp verkar inte vara helt övertygade.

Tills Jaime tar den mäktigaste av dom, Randyll Tarly (Sams pappa om ni glömt det) och säger att han kommer få jättemycket makt om han ställer sig på deras sida i konflikten. Det är inte helt olikt för 300 år sen när Aegon Targaryen började erövra västkusten och Gardener var den familj som styrde Highgarden och The Reach. Men Tyrells ställde sig på drakarnas sida och fick bli chefer efter att kriget var över.

Borta i Oldtown får Jorah de halvroliga nyheterna att han har runt ett halvår på sig innan hans greyscale kommer växa in i hans innanmäte och göra honom galen. Sam har dock läst några förbjudna texter om detta i en bok och funderar på att bryta reglerna, eftersom Jorahs pappa Jeor var första lord commandern i typ säsong 1 och 2 (många referenser till gamla säsonger i detta avsnitt må jag säga).

Tillbaka i King’s Landing visar Qyburn för Cersei vad hans hemliga plan för drakmördande är. En ballista. Jahapp. Moving on.

Småkäbbel uppstår på Dragonstone. Ett gäng människor med väldigt lite erfarenhet av krigsföring ska bestämma en massa om krigsföring. Tyrion och Daenerys gör dock det som Jon Snow alltid missar att göra; De kommer överens på förhand vad planen är istället för att ropa ut den inför alla i en sal. Det verkar nästan som att dessa två gäng desperat behöver varandra. Hmmm…

Planen är i alla fall att de Westeros-baserade soldaterna ska omringa King’s Landing utan drakar och svälta ut dom tills Cersei ger upp. Jag undrar varför de tycker de är en bättre idé att tvinga fram svält före att bränna upp alla? Vad är skillnaden här egentligen? Samtidigt så ska Dothrakierna och Unsullied ta sig till Lannisters hemort, Casterly Rock och överta den. Exakt varför de ska ta över den platsen är fortfarande lite oklart för mig. Men det kanske ger en vinkning till resten av världen vad dom har att göra med just nu.

Missandei och Grey Worm är nakna inför varandra. Det är ju fint. Frågan är om denna scen gjordes i syfte för att någon av dom kommer dö innan dom kommer hinna ses igen? För det kändes nästan lite som ett avslut på deras romans.

Jorah verkar få den där känslan man får när man har en lös hudflis runt en nagel och man råkar dra åt fel håll så att det bara blir ett stort ilande sår på fingret, fast tusen gånger värre då. Ska bli spännande att se vad detta leder till. Min gissning är att Jorah blir helad men att Sam kommer få sparken från sin Maesterskola. Kanske åker dessa två gemensamt mot Dragonstone efter detta?

Hotpie är tillbaka! Och han får äntligen träffa Arya igen. Jag gissar att jag inte var den enda som skrattade till när Arya nämnde att hon gjort ”en paj eller två” vilket förstås syftar på människopajerna hon bakade till Walder Frey förra säsongen. Hon bestämmer sig också för att dra norrut när hon får reda på att Jon Snow blivit kung över norden.

På vägen upp träffar hon på sin gamla varg Nymeria. En varg som försvann så tidigt som i det andra avsnittet av hela TV-serien. Men Nymeria har gått vidare med sitt liv och leder ett varggäng nu. Arya säger ”That’s not you” när vargen väljer att inte följa med till Winterfell. Precis som när hon själv i säsong 1 pratar med sin pappa och han säger att hon en dag kommer bli en lady och gifta sig med en lord. ”No, that’s not me”. Fina identitetsparalleller här.

Apropå paralleller, Jon Snow trycker upp Littlefinger precis som hans morbror Ned gjorde i säsong 1. Båda är för nordiska och rakt-på-sak för att svälja hans bullshit.

Men inte lika politiskt smidiga som sagt. Här hade han bokstavligt talat alla emot sig, utom Davos som ska följa med Jon till Dragonstone. Davos sa i förra säsongen att om han ser Melisandre igen, så kommer han döda henne. Vi får hoppas att hon smugit iväg därifrån till nästa avsnitt.

Också den här avslutningen hörni. Euron Greyjoy kommer och fuckar upp saker, precis som en äkta Greyjoy ska göra. Detta påminde lite mer om hans bror Victarion i böckerna, då Euron är mer av en mystisk karaktär där. Inte mig emot! Ett härligt och brutalt blodbad som Disney’s Pirates of the Carribean aldrig hade fått komma undan med. Två sandormar blev mördade och den sista, hennes mamma Ellaria och Yara blev tillfångatagna. Vad Cersei nu kommer göra med sina ”presenter” bävar jag lite inför.

Och ja, stackars Theon. Kan inte någon bara döda honom och få det överstökat?

Kort och gott ett riktigt stabilt avsnitt som framförallt var väldigt välskrivet. Det märks att Bryan Cogman läst böckerna noggrant och även att han inte avfärdar minnet till tidigare säsonger, tvärtom verkar han försöka hitta kryphål till att referera till dom så fort tillfälle ges.

Annonser

Ett svar to “Game of Thrones S07E02 ”Stormborn” recap”

  1. grosir helm yamaha Says:

    Great article, exactly what I wanted to find.

    Tersedia aneka list harga helm terlengkap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: