Game of Thrones S07E01 ”Dragonstone” recap

Det hade gått så lång tid sedan sjätte säsongen begav sig, så jag hade nästan glömt att Game of Thrones ens skulle komma tillbaka. Blanda in det faktum att Twin Peaks för närvarande också återkommit och att den sjätte A Song of Ice and Fire-boken The Winds of Winter är på ingång, så är det inte helt orimligt att man glömmer bort sig lite. Men vintern är här, trots att det är badväder och juli månad när jag skriver detta. Let’s head right into it.

Det absolut första vi får se är Walder Frey i sin ökända Red Wedding-sal som skålar och talar till sina familjemedlemmar. Här blir man ju förstås konfunderad. Dog inte Walder Frey i förra säsongsavslutningen? Kommer vi få veta någon saftig information om Red Wedding nu som vi inte redan visste? Icke sa nicke. Arya hade visst bara skurit upp hans ansikte och gjort en luring. Hela Freyklanen förgiftas med vin och så är det med den saken. Inte den häftigaste inledningen vi haft till en säsong, men låt gå.

I en kort sekvens så får vi svaret på frågan ”kommer det bli några zombiejättar den här säsongen?”. Svaret är ja.

Bran och Meera dyker sedan upp vid The Wall och är läskigt profetiska. ”Vi vet saker, släpp in oss”. Dolorous Edd ger en bister min, ångrar att han inte flytt söderut redan och släpper in dom.

I Winterfell behöver dom börja ta hand om eftermälet efter ”The battle of the bastards” och syskonbråk uppstår. Sansa tycker att de två slotten som Karstark och Umber äger, bör ges till andra mer lojala familjer. Jon Snow tänker dock inte bryta tusenåriga gamla traditioner och jag kommer att tänka på Gudfadern. Ni vet Gudfadern, världens bästa film? Just det. I Gudfadern så vill Vito Corleone inte syssla med droghandel, men hans äldsta son Sonny käftar emot inför dessa herrar som vill starta drogbusiness med Corleonefamiljen. Eftersom detta sker så försöker dom mörda Vito, så att den äldsta sonen Sonny tar över familjebusinessen och på så vis börja inleda droghandel med dom.

Nåja, ni fattar ju. Budskapet är i alla fall: Jiddra inte öppet med din familj. Littlefinger kommer peta i detta sår med sina små fingrar och försöka separera Jon och Sansa, det fattar man ju på direkten.

Nere i King’s Landing inser dom att fienderna nu finns exakt överallt. Starks i norden och typ nästan alla andra har allierat sig med Daenerys Targaryen, som dessutom har dothrakis, unsullied och tre drakar. Cersei har en muskulös zombie, men det är typ det.

Så, vad göra? Jo, man bjuder in Euron Greyjoy in i sammanhanget. Vi vet fortfarande inte särskilt mycket om Euron i TV-serien förutom att han mördat sin brorsa, rest runt en del och blivit ny kung över järnöarna. I böckerna är Euron skitläskig. Alltså riktigt riktigt läskig. Han tvingar svältande fångar att utöva kannibalism, fäster fast präster av olika religioner nakna på hans båtar, bär en rustning helt i valyriskt stål och sysslar en hel del med svart magi. Om den här säsongen ska göra honom det minsta intressant så behöver dessa sidor framkomma mer. Mer än att han står i en sal och är lite småkaxig. Den som har en lever får se.

Borta i Oldtown får vi se en riktigt härlig ”Sam får kväljningar av bajs”-montage som jag inte visste att jag behövde se, men nu när jag sett den så vet jag inte hur jag kunnat leva utan den. Men Sam tittar också med stora ögon på den begränsade biblioteksavdelningen. Det är troligtvis där man kan få läsa om White Walkers. Han pratar med Grand Maester om detta, men verkar inte lyckas övertyga honom. Grandmaester spelas för övrigt av Jim Broadbent, troligtvis mest känd för att han spelade Horace Slughorn i Harry Potter-filmerna. Även där försöker ju Voldemort sig på att få tag på begränsad information av samma skådespelare. It’s purely for academical reasons, of course.

Arya börjar nu resa från The Twins mot King’s Landing, där hon hade tänkt starta kaos. Men på vägen träffar hon Ed Sheeran som är en lannistersoldat och hans entourage. Hon inser att alla Lannisters inte är onda, eftersom dom skrattar, har familjer och känslor och sånt. Det var ju lite fint.

Något längre norrut får vi återigen stifta bekantskap med Sandor Clegane som är på resande fot med The Brotherhood without banners. Där får vi se denna pappa och dotter döda, som Sandor och Arya stötte på i säsong 4, avsnitt 3. Om ni behöver en påminnelse så finns den scenen uppladdad på YouTube smidigt nog:

The Hound rånade pappan på hans silver och när Arya skäller ut honom för det, så säger han att vintern kommer döda båda två oavsett. Troligtvis hade han rätt, men påminnelsen om hur dryg han brukade vara ger honom skuldkänslor och han känner att han i alla fall bör begrava dom. För min del var detta avsnittets höjdpunkt. Det var hjärtvärmande, sorgligt och samtidigt med en liten dos humor med ordväxlingar som dessa:

  • Why are you always on such a foul mood?
  • Experience.

Fantastiskt.

Sandor får även titta in i elden och får syn på White Walkers. Det börjar verkligen gå upp för fler och fler karaktärer att skit kommer att gå ner.

Tillbaka i Oldtown så har Sam insett att Dragonstone har massvis med dragonglass (duh!) som ju är det enda materialet (förutom valyriskt stål) som kan ta kål på white walkers. Detta leder oss in på att Jorah Mormont nu också är i Oldtown och han undrar vart Daenerys Targaryen är. Har hon kommit för att härja här än? Var är hon. 1 + 1 = Dragonstone!

Japp. Hon är nu äntligen framme i Westeros. Sju säsonger in. Det slott hon nu tagit sig in på är samma slott som Stannis varit på under nästan hela seriens gång, med skillnaden att dom nu hade mycket fetare budget så att vi kunde få se vilken fräsig ö det här faktiskt är.

Ja det var väl det! En stabil säsongspremiär, även om det kanske inte hände särskilt mycket. Men det är ett avsnitt som fokuserar mycket på vart folk har rest sedan säsongsavslutningen och vart dom nu också är på väg. En intressant aspekt är att dessa storylines är dessa vi kommer att få följa nu. Vilket känns bra. Inte mer kommer det hoppa över ett avsnitt där en karaktär helt fattas, eftersom karaktärer nu antingen möts upp eller trillat av pinn.

Ses nästa vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: