Topp 10 TV-serieavsnitt 2016

Nu har alla TV-serier jag följt under året gått mot sina säsongers slut. Det här är nog första året som jag tittat mer på TV-serier än på film. Så det kändes rimligt att göra en topplista över de bästa avsnitten jag sett under året som gått. Here goes:

10. Love – Andy (S01E06)

18-love-6-w529-h352

Det fanns en del skiftande åsikter kring Love, själv var jag en av dom som såg nästan alla avsnitten samma dag som det kom ut och älskade varenda minut. Det mest lysande avsnittet var detta där Andy Dick gästar som sig själv och där han och Mickey festar loss i LA.

9. Westworld – Dissonance Theory (S01E04)

ep04-ss07-1920.jpg

”This is my fucking vacation” säger Ed Harris till en av de andra gästerna, Anthony Hopkins blir förjävla läskig för första gången under säsongen, Maeves storyline kommer igång på riktigt och mysterierna börjar tätna ordentligt i denna utmärkta TV-serie. Många TV-serier misslyckas i det här mittenstadiet av sin säsong med att vara riktigt spännande. De lunkar på och småplanterar saker i bakgrunden inför den stora finalen, ett bra exempel på detta är Game of Thrones. Här var Westworld annorlunda på det viset att en av dess mitennavsnitt också var en av dom absolut starkaste.

8. South Park – Skank Hunt (S20E02)

south-park-season-20-750x490

Föredrog nog den tiden då South Park hade fristående avsnitt, men denna säsong har ändå varit starkare än deras första försök till en linjär säsong som de gjorde förra året. Anledningen till att detta avsnitt stack ut var det magnifika montage då Gerald skriver trollkommentarer till Bostonlåten ”Smokin” och dricker rödvin samtidigt.

7. Chef’s Table – Grant Achatz

netflix_chefs_table_grant_achatz_serves_up_new_innovation

Chef’s Table har tagit matdokumentären till en helt ny nivå. Med sin klassiska musik, vansinnigt snygga filmfoto och intressanta kockar har den även gjort oss som bara är måttligt matintresserade att bli helt fascinerade.

Släng in att Grant Achatz restaurang i New York är en av de mest urflippade under säsongen och att han under uppstarten av den hade cancer och du har en fullkomligt magnifik TV-timme att beskåda.

6. Stranger Things – Chapter Seven: The Bathtub (S01E07)

i9qdiax

Troligtvis det mest spännande avsnittet på säsongen. Där mysterierna börjar lösas upp men inte så pass mycket att vi får riktigt alla svar än. Och ja – det här är avsnittet med bilen. Ni som fattar, fattar.

5. It’s Always Sunny in Philadelphia – McPoyle VS. Ponderosa: The Trial of the Century (S11E07)

maxresdefault

Hur den här TV-serien ännu inte tappat stinget är nästintill oförklarligt. Det går att se om säsong 4, 7 eller senaste säsongen. Man skrattar lika mycket. Den här säsongen vågade gänget bli något mer experimentella. Bland annat en 80-talsinspirerad skidsemester och ett avsnitt helt filmad ur POV-perspektiv. Det här avsnittet lyckades på något vänster bli en av de mest urflippade avsnitten någonsin, samtidigt utan att vara för mycket. Charlies morbrors löshänder ger en extra nivå till obehaget.

4. Better Call Saul – Inflatable

bcsi1

Better Call Saul är i grunden en väldigt bra dramaserie. Men precis som Breaking Bad så är humorn den stundvis levererar helt briljant. I det här avsnittet vill Jimmy sluta jobba för advokatbyrån han hamnat på, men vill samtidigt få ut bonusen han är lovad. Istället för att säga upp sig hittar han ett kryphål för att behålla bonusen och väljer istället att vara så störig som möjligt så att de tvingas sparka honom.

3. Game of Thrones – Winds of Winter (S06E10)

episode-60-1024

Förr i tiden hände de mest galna sakerna i Game of Thrones i avsnitt 9, så att vi i säsongsavslutningen kunde få varva ner något. Så var inte fallet i den här säsongen. Det var en del mellanavsnitt som inte sa så mycket, men allting ledde till detta. Jag minns att jag åkte till Malmö under Roskildefestivalen för att se avsnittet och jag vet inte om det berodde på att jag var överkänslig, men jag skrattade, grät och ropade mot skärmen ett flertal gånger. Riktigt starkt och explosivt avsnitt.

2. Westworld – The Original (S01E01)

evan-rachel-wood

Den här piloten har allting. När man ser om den kan det möjligtvis kännas som att man får lite för mycket basic saker förklarat för sig, men det var inget jag tänkte på när jag såg första avsnittet. Den upprepande musikslingan Sweetwater som kommer in varje gång tåget rullar in mot Westworld sätter den mystiska stämningen direkt och sen är man fast.

1. Bojack Horseman – Fish out of Water

21-bojack-04-w1200-h630

En av årets mest oväntade TV-seriehöjdpunkter var detta avsnitt då Bojack Horseman ska promota sin nya film i ett främmande land. Det främmande landet är det här fallet under vattnet, där de pratar ett helt annat språk och avsnittet blir därför nästan helt och hållet utan repliker. Istället får Bojack förlita sig på gester och miner. När han hamnar på djuphavsnivå och han tvingas ta hand om en sjöhästunge blir det nästan surrealistiskt. Ett briljant avsnitt på många nivåer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: