Var finns behovet att försvara dålig humor?

kul bild yo.jpg

Min kusin Benjamin råkade starta lite av en snöboll häromdagen när han skrev på någon jeanstillverkares hemsida och frågade varför deras byxor har sexistiska skämt i sig.

Det togs upp i Expressen och det har sedan även uppmärksammats i såväl norsk och dansk media. Kommentarerna under dessa artiklar är oftast densamma. Benjamin är en kränkt bögjävel som borde dö är en vanlig och att han får vidriga påhopp är hemskt. Men det var inte det jag tänkte skriva om idag.

En vanlig kommentar, som jag tänkte titta närmare på, går oftast ut på att försvara skämtet genom att påstå att den här sortens humor brukade vara acceptabel. Att vi för sisådär tio-tjugo år sen hade gråtskarattat åt det här skämtet, eftersom vi då förstod ironi och att det var humor. Vi var avlsappnade och inte så jävla lättkränkta som vi är nu.

Dessa kommentarer är dom mest pinsamma givetvis, eftersom skämtet absolut inte är roligt och aldrig varit det. För att ge ett bra exempel tänkte jag visa er affischen till en film från 1983 vars hela premiss går ut på att en man ska göra ”kvinnosysslor” men misslyckas med det:

tumblr_inline_mkfgeghPVT1qz4rgp
”Haha, det är film om en man som ska ta hand om barn och hem. Den här filmen ska jag skratta gott åt”. Fuck you.

Men vill ni veta det sjuka? Även 1983 gjordes det konstigt nog roliga komedier. I Monty Pythons sista film Meningen med livet frågar en mamma som precis fött ett barn ”Är det en pojke eller flicka?” John Cleese (som spelar läkare i denna sketch) svarar: ”Det är lite tidigt att sätta könsroller redan nu, tycker du inte?”. Kolla, ett fräscht och roligt skämt om könsroller. Från 80-talet.

Vad lär vi oss då av detta? Att kommentarer som säger att vi nuförtiden behöver ”slappna av” och ”förstå ironi” etc etc är historielösa idioter som inte kan något om humor. Tror ni att filmen Mr. Mom från 1983 var ett jättehit? Nej, den floppade eftersom den är svindålig. Samtidigt är Monty Python ansedda humorlegender.

Detta beror på att humor är en form av intelligens. Om Kvinnor kan X och män kan Y så är det humor på ett barns nivå. Det är världens enklaste humor. Det är Dassboken, Stefan & Krister, Åsa-Nisse, Bellmanhistorier och annan skit som ALDRIG varit kul.

4 svar to “Var finns behovet att försvara dålig humor?”

 1. Jonas Says:

  Är inte både filmen och lappen en kränkning mot män?
  Att de skulle vara så korkade och okunniga att vi inte ens kan tvätta byxor eller ta hand om våra barn…

  Hur fan får du det här åt andra hållet?

 2. Fredrik Says:

  Nu råkar det ju vara så att Mr Mom spelade in ca 3 gånger mer pengar än den där dussinfilmen du jämförde med.
  Den kostade dessutom mycket mindre att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: