Det stora inlägget om Oscarsgalan 2016

chris+rock+oscars+promo

Knappt en vecka till Oscarsgalan och jag har varit ovanligt bra på att se så många av de nominerade filmerna som möjligt. Detta kan också bero på många av de nominerade filmerna är väldigt, väldigt bra och det för första gången på länge inte finns så många ”självklara” vinnare.

Förutom det här med att det delas ut priser ser jag fram emot en hel kväll tillägnad film! Jag ser fram emot Chris Rock som Oscarsvärd, de superskickligt klippta montagen och stanna upp en hel söndagsnatt med att äta lyxig snacksmat (jag tänker finöl, nachos, buffalowingar och miljontals olika dippsåser personligen).

Jag ser också något fram emot den mysiga gemenskapen som alltid dyker upp på twitter med de som också följer galan som man kan skriva av sig med under reklamerna och de långtråkiga musiknumrena nominerade till ”bästa sång”.

Oh well, let’s get to it.

Bästa kvinnliga biroll

the-danish-girl

De nominerade är:

Rooney Mara – Carol
Rachel McAdams – Spotlight
Alicia Vikander – The Danish Girl
Jennifer Jason Leigh – The Hateful Eight
Kate Winslet – Steve Jobs

Vinner gör förmodligen: Kate Winslet

Favorittippad och vann Golden Globe för samma pris. Jag fick inte ett så starkt intryck av Steve Jobs utan tycker de är en av de svagaste filmerna som är nominerade på galan, däremot håller jag med om att Kate Winslet lyser i filmen.

Hack i häl är: Alicia Vikander

Enligt mig gör hon den bästa rolltolkningen av de fem nominerade och skulle absolut förtjäna en vinst. Dessutom röstar Oscarsgalan ibland väldigt annorlunda än Golden Globes, ifjol vann exempelvis Eddie Redmayne mot favorittippade Michael Keaton.

De andra nominerade har ingen chans att vinna, möjligtvis Rooney Mara (även om det går att ifrågasätta att hon är en biroll i filmen). De andra två gör bra insatser men i för små i ensemblefilmer.

 

Bästa manliga biroll

creed-sylvester-stallone-golden-globes-nominations-2016

De nominerade är:

Christian Bale – The Big Short
Tom Hardy – The Revenant
Mark Ruffalo – Spotlight
Sylvester Stallone – Creed
Mark Rylance – Bridge of Spies

Vinner gör förmodligen: Sylvester Stallone

Både första Rambo och första Rockyfilmen var riktigt bra, Stallone gör framförallt väldigt bra rollinsatser i dom. Sedan 80-talets intåg så har han dock istället blivit någon slags actionkarikatyr och koncentrerat sig på otroligt lökiga produktioner. I Creed är han dock fantastisk och lyfter en visserligen stabil boxarfilm till helt oanade höjder. Rocky vann bästa film på 70-talet men som bekant är det producenten som tar hem den statyetten, så Stallone har hittills inte vunnit en enda Oscar. Det känns både rimligt och väldigt roligt att han ska få vinna en till slut för samma karaktär som just tog hem den statyetten för över 30 år sen.

Hack i häl är: Tom Hardy

Ska vi vara helt ärliga så är väl Tom Hardys karaktär både mer intressant och välspelad än Leonardo DiCaprios frustande hämndgalning. Av de nominerade är det möjligtvis Mark Rylance i rollen som den tystlåtna kommunisten i Bridge of Spies som eventuellt kan vinna, men Tom Hardys karaktär är mest färgstark och den enda som eventuellt kan hota Stallone.

 

Bästa kvinnliga huvudroll:

YTQ5MjJhYWQ5ZSMvcGJGZjlad015THl4UlFWSGZhQ2Qtd1RzSl9VPS8xOTEweDEwMDAvc21hcnQvaHR0cHM6Ly9zMy5hbWF6b25hd3MuY29tL3BvbGljeW1pYy1pbWFnZXMvcjZhc3B5YnVjcWU3NnRsZndkcXdzMHJ4M2xvaDljb29pZnhhMGdobWoxZXZ0aWdsdGRxbW9nczVkcDNzYzVjbi5qcGc

De nominerade är:

Brie Larson – Room
Cate Blanchett – Carol
Charlotte Rampling – 45 Years
Saoirse Ronan – Brooklyn
Jennifer Lawrence – Joy

Vinner gör förmodligen: Brie Larson

Favorittippad på grund av vinst på de flesta andra galorna som varit innan Oscars. Det här är dock en mer öppen kategori. Både Cate Blanchett och Saoirse Ronan har fått enormt varmt mottagande för sina rolltolkningar men spelar karaktärer som kanske inte får använda sig av lika dramatiska medel i sina filmer, vilket gör att Brie Larson antagligen kommer vinna.

Hack i häl är: Saoirse Ronan

Cate Blanchett vann en Oscar för senast två år sen och Saoirse Ronan gör en fantastisk roll i Brooklyn där man tack vare henne förstår utvecklingen som karaktären går igenom i sin flytt från Irland till New York. En svagare skådespelerska och hela filmen hade varit ett haveri.

 

Bästa manliga huvudroll

Recension-The-revenant

De nominerade är:

Bryan Cranston – Trumbo
Matt Damon – The Martian
Leonardo DiCaprio – The Revenant
Eddie Redmayne – The Danish Girl
Michael Fassbender – Steve Jobs

Vinner gör förmodligen: Leonardo DiCaprio

Vilken jävla plojgrej det här har blivit, va. Så mycket tjat om att han aldrig vunnit en Oscar (samtidigt inte ett ljud om att Glenn Close eller Amy Adams aldrig vunnit). Sån tur att det är över för han kommer (tyvärr) ta hem det här. Tänk om juryn bara hade skärpt sig på 90-talet och gett honom en statyett för Gilbert Grape istället.

Hack i häl är: Ingen alls

Den näst mest givna statyetten efter bästa animerade film (Insidan ut). Vilket är synd eftersom Bryan Cranston i Trumbo är fullständigt magnifik och Michael Fassbenders Steve Jobs inte är helt dum.

 

Bästa regi

maxresdefault

De nominerade är:

Adam McKay – The Big Short
Alejandro G. Innaritu – The Revenant
George Miller – Mad Max: Fury Road
Lenny Abrahamson – Room
Tom McCarthy – Spotlight

Vinner gör förmodligen: George Miller

Märkligt nog vann George Miller bästa animerade film 2007 för Happy Feet, en något annorlunda film än Mad Max. Denna explosiva film som fick alla att reagera på det sättet clickbait-artiklar påstår att man kommer reagera till knäppa djurklipp. Det är definitivt ingen garanterat vinst för Miller, Mad Max kanske anses vara för spejsad för vissa jurymedlemmar men då det bara är andra regissörer som röstar i den här kategorin så håller jag tummarna för att de fattat att det är mer värt att göra en bra film än att göra en grej av att ens skådespelare lever i hyddor i snön under inspelningen (jag syftar på The Revenant om det inte framgick).

Hack i häl är: Alejandro G. Innaritu

Om Innaritu vinner både bästa regissör och bästa film för The Revenant har han fler Oscars än såväl Tarantino som Spielberg. Vi kan inte låta hans ego bli så stort, han kommer implodera av självgodhet.

 

Bästa film

maxresdefault-2

De nominerade är:

Mad Max: Fury Road
The Revenant
Brooklyn
Spotlight
The Big Short
The Martian
Bridge of Spies
Room

Vinner gör förmodligen: The Revenant

Eftersom alla som röstar i alla andra kategorier också får rösta för bästa film så tror jag The Revenant gemensamt kommer samla upp flest röster. Det är något med filmfotografmänniskor som säger mig att de imponeras av att filmfotot bara har naturligt ljus. Eller specialeffektmänniskor som älskar björnattacken. Eller skådespelare som tycker method acting är häftigare än att faktiskt skådespela. Eller bara de som älskar löjliga och långsamma hämndhistorier. Okej, jag låter väl extremt bitter nu, jag tyckte ändå The Revenant var en helt okej film. Men det är definitivt inte årets bästa.

Hack i häl är: Spotlight och The Big Short

Av de nominerade är mina favoriter Mad Max, Brooklyn och Room men ingen av dessa har en chans. Däremot finns dessa två filmer som tillsammans med The Revenant vunnit ungefär lika många tunga priser innan Oscarsgalan. Det kan alltså gå hursomhelst, särskilt med tanke på att skaparna bakom The Revenant vann för Bästa Film senast ifjol vilket kan sänka dess chanser lite.

 

Bästa animerade film

inside-out

De nominerade är:

Boy and the World
Inside Out
Anomalisa
When Marnie Was There
Shaun the Sheep Movie

Vinner gör förmodligen: Inside Out

Jag är definitivt inte ensam om att tycka att Inside Out är ett mästerverk, antagligen den bästa film som kom ut 2015 övrhuvudtaget. Tidigare pixarfilmer som Finding Nemo, The Incredibles, Ratatouille, Wall-E, Upp, Toy Story 3 och Brave vann allihop den här oscarn. Det ser inte ut som att traditionen kommer brytas, snarare har pixar överträffat sig själva och har sin mest garanterade vinst någonsin.

Hack i häl är: Ingen alls

Vilket är synd, för Anomalisa är en alldeles underbart skruvad dockfilm av Charlie Kaufman. Hade den kommit ut ifjol eller kanske nästa år hade den definitivt haft chans att vinna, men inte med denna monsterkonkurrent.

 

Bästa filmfotografi

rev-247

De nominerade är:

Ed Lachman – Carol
Robert Richardson – The Hateful Eight
John Seale – Mad Max: Fury Road
Roger Deakins – Sicario
Emmanuel Lubezki – The Revenant

Vinner gör förmodligen: The Revenant

Om han vinner, vilket han troligtvis gör, kommer Emmanuel Lubezki göra historia. Han vann nämligen ifjol för Birdman och året innan det för Gravity. Aldrig tidigare har någon vunnit det här priset tre år på raken.

Hack i häl är: Carol

Visserligen filmades The Hateful Eight i Panavision 70 vilket säkert imponerar en del filmfotografer men å andra sidan utspelar sig nästan hela filmen i en lada. Det märks däremot tydligt hur mycket bra jobb som lagts ner på det otroligt fina fotot i Carol i alla möjliga slags miljöer.

 

Bästa originalmanus

ex-machina-design-2

De nominerade är:

Matt Charman, Joel & Ethan Cohen – Bridge of Spies
Alex Garland – Ex Machina
Peter Docter, Meg LeFauve & Josh Cooley – Inside Out
Josh Singer & Tom McCarthy – Spotlight
Jonathan Herman & Andrea Berloff – Straight Outta Compton

Vinner gör förmodligen: Inside Out

Det är vansinnigt hur väl genomarbetad manuset är i den här filmen. All research som gjorts för att förstå hur våra hjärnor fungerar som implementeras i dialog som ett barn kan förstå. Lustigheterna, vemodet och de mångfacetterade karaktärerna som skildras i den här filmen är nästan bara tack vare grundmanuset.

Hack i häl är: Spotlight

Det är aldrig en lätt match att dramatiskt skildra verkliga händelser. Spotlight är tajt skriven och även om filmen i sig aldrig blir särskilt jättespännande är den trots allt väldigt välskriven. Jag vill också passa på att ge en extra eloge till Ex Machina som är en av de där filmerna då man verkligen tänker på hur bra skriven den är.

 

Bästa manus baserad på förlaga

The-Big-Short

De nominerade är:

Adam McKay & Charles Randolph – The Big Short
Nick Hornby – Brooklyn
Phyllis Nagy – Carol
Drew Goddard – The Martian
Emma Donoghue – Room

Vinner gör förmodligen: The Big Short

Med extremt smarta grepp för att förklara krångliga Wall Street-termer och fantastiskt rapp dialog är den här Oscarn nästan garanterad.

Hack i häl är: Brooklyn

Det är nästan lite fusk att Nick Hornby själv skrivit boken som manuset är baserat på men det är nog ett rätt stort jobb i sig att förvandla en roman till ett manus med ett dessutom så bra resultat.

 

Bästa dokumentär

150319070059-01-amy-winehouse-exlarge-169

De nominerade är:

Amy
Cartel Land
The Look of Silence
Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom
What Happened, Miss Simone?

Vinner gör förmodligen: Amy

Tack vare väldigt många olika källor och att Amy själv filmade stora delar av sin tidiga karriär blev den här dokumentären en av de starkaste personporträtten på länge.

Hack i häl är: The Look of Silence

Dokumentären om hur en familj utsatt för massmorden i Indonesien möter människorna som orsakade att deras bror dog. En slags uppföljare på The Act of Killing av samma danska regissör. Jag har själv inte sett den än men känns som Amys största konkurrent i det här sammanhanget.

 

Bästa utländska film

SaulFia_4K_FilmPhotos_14-feature-1600x900-c-default

De nominerade är:

Mustang
A War
Son of Saul
Theeb
Embrace the Serpent

Vinner gör förmodligen: Son of Saul

Ungersk förintelsefilm, vem gillar inte sånt? Ärligt talat är detta kategorin jag kan uttala mig minst om eftersom jag inte sett en enda av de nominerade. Jag hade tänkt se denna imorgon just för att jag hört mycket gott om den och att den ska vara favorittippad. Kanske gör en uppdatering av inlägget här i så fall.

Hack i häl är: Mustang

Inte lika hyllad men kan säkerligen skrälla i detta Oscarssammanhang. Turkisk film om förtryckta tonårstjejer.

 

Bästa musik

The_Hateful_Eight

De nominerade är:

Thomas Newman – Bridge of Spies
Carter Burwell – Carol
Jóhann Jóhansson – Sicario
John Williams – Star War: The Force Awakens
Ennio Morricone – The Hateful Eight

Vinner gör förmodligen: Ennio Morricone

Han har redan vunnit en oscar, men det var en hedersoscar som var för typ lång och trogen tjänst. Den antyder att han inte hade mer att ge längre och att den gode, den onde, den fule borde vunnit men inte gjorde det. Tji fick dom, för den här vinsten är nästan given. Jag får kalla kårar bara jag tänker på det ondskefulla titelspåret i The Hateful Eight.

Hack i häl är: Carter Burwell

Carol har en otroligt finstämd och vackert soundtrack. Om juryn bestämmer sig för att vara mer traditionella kan priset gå den här vägen istället.

 

Andra priser:

Bästa Klippning: Håller tummarna för Mad Max, men The Big Shorts snabba dialogklippning kan möjligtvis slå den. The Revenant får inte vinna.

Bästa kostym: Återigen Mad Max som borde vinna med sina totalt flippade karaktärer i denna dystopiska framtid. Kostymörer älskar ju dock som bekant kostymfilmer, så inte orimligt för The Danish Girl eller Carol att ta hem priset.

Bästa kortdokumentär: Jag har absolut ingen aning. Body Team 12 har en ganska lustig titel.

Makeup och hår: Kul att hundraåringen är nominerad förstås, särskilt eftersom den inte ens vann guldbaggen. Mad Max kommer dock ta detta pris också.

Scenografi: Återigen Mad Max som borde vinna. Men även här kan juryn gå åt det mer traditionella hållet och ge priset till The Danish Girl.

Animerad kortfilm: Bara sett World of Tomorrow som jag älskade och rekommenderar er att se. Jag hoppas den vinner.

Kortfilm: Ingen aning.

Bästa låt: Bryr mig så lite. The Weeknd kanske?

Ljudredigering och ljudmix: Alla borde ha en godtycklig chans förutom Bridge of Spies och Sicario. Star Wars, bra ljud vad jag vet. The Martian, bra ljud absolut. Bra. The Revenant? Jo, en ljud. Vilken grej. Mad Max? Ljud. Hurra.

Visuella effekter: Om inte Mad Max vinner så gör Star Wars det för att den hade fetast effekter eller The Revenant för att de blev kåta på björn-scenen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: