Alla mina festivalår: 2014 – Spyans sommar

Andra festivalår:

2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013

Roskilde 2014 - häng

Festivaler besökta?

Roskilde, Dans Dakar och Popaganda

Vad var speciellt med det här året?

Det var allra första året jag varit på Roskilde utan Ariel. Med tanke på att det var mitt sjunde år på festivalen var det en ganska big deal. En liten del såg dock lite fram emot det också. Hur pass annorlunda skulle det vara? Vi hade bott i samma lägenhet det senaste året så jag hade träffat honom väldigt mycket oavsett och det skulle vara intressant att se hur jag klarade mig på egen hand. Och hey, jag hade faktiskt ett fantastiskt roligt roskilde. Kanske var det lite skönt med en liten omväxling ett år.

Det är dock total bullshit att han inte lyckats få ledigt den här sommaren heller. Så nu åker jag för andra året utan Ariel och nu bor jag inte med honom längre. Så det känns mer ångestfyllt i år att ens bästa vän inte åker med, förra året var småsmulor i jämförelse.

roskilde 2014 - lard ulrich

Sen var det första gången som mina föräldrar kom och besökte Roskilde. De hade varit sugna på att köpa en endagsbiljett tidigare, men det var aldrig något som de ville se så jättemycket. I år spelade dock Stevie Wonder som de lyssnat på hur mycket som helst, så detta år åkte de ner för att joina mig och mina vänner på en konsertupplevelse:

Roskilde 2014 - Mamma och Pappa

Nya bekantskaper från det här året som du minns extra väl?

Det tillkom ett par nya människor till vårt camp i år. Vi hade David, Cristopher, Victor, Helena och Tore. Jag hängde inte jättemycket med dom under detta Roskilde, men har lärt känna ett par av dom väldigt bra under det senaste året, så det ska bli jätteroligt att få chansen nästa vecka (!) att få festivala med dom igen.

Detta år var dock den viktigaste nya bekantskapen för mig Julia Hammar. Åh Julia. Hon var en frisk flält i campet som gav ”skrattboken” en revival detta Roskilde, en bok som är extremt rolig i campmiljö när alla är bakisfnissiga och mysiga. Det roligaste måste dock ändå vara förordet av författaren Frank Dennis:

frank dennis

Julia satte sig även samman med Malin en dag och gav mig en födelsedagsmelon. Kolla så vacker den är och kanske främst hur vackra vi var:

roskilde 2014 - melontårta

och kolla här vilket fint moment vi har när hon precis sjungit ”Kiss Me” av Sixpence None the Richer:

roskilde 2014 - jag och julia

Håller ni kontakten?

Svårt eftersom hon bor i Göteborg av någon konstig anledning. Men ibland i facebookchatten och så ska vi givetvis bo i samma camp i år igen.

Årets bästa konsert?

Lykke Li var nog bara inte årets bästa konsert, utan kanske mitt livs bästa. Jag var som i extas under hela spelningen. Jag grät under flera låtar. Det var helt otroligt. Då hade jag ändå sett henne på berns våren tidigare och såg henne återigen på Cirkus hösten därpå. Men av någon anledning var det här större.

Jag vet inte om det beror på att hon körde ”Love out of lust” (som hon inte spelade så ofta under den här turnén eftersom den är från förra skivan), för att det var under sommaren, för att mitt tillstånd på festivaler är blödigare eller för att det var just på Roskilde.

Men på något sätt så klaffade allting. Medan jag går med en nyköpt bagel mot oranga scenen och fortfarande inte riktigt kan släppa vad jag precis såg, så börjar The Rolling Stones spela. Det är nog definitionen av festivaler tror jag. Denna ständiga växel mellan känslor. Jag står först längst fram på en mörk scen och ser min favoritartist. Bara minuter senare ser jag världens största rocklegender och jag är på ett ”fuck yeah”-humör igen. För att sedan efterfesta till sent inpå natten med mitt älskade camp. Åh herregud vad jag älskar festivaler.

Andra grymma spelningar jag var på under sommaren är Kavinsky och Damon Albarn på samma festival. Samt Skrillex på Dans Dakar som var tusen gånger bättre än på Emmaboda 2009.

Roskilde 2014 - Damon Albarn
Jag, Alma och Jennifer under Damon Albarn

dans dakar die antwoord
Jag under Die Antwoord på Dans Dakar, bra konsert, men inte en av de bästa.

Årets sämsta konsert?

Kavinsky som jag nämnde nyss kändes som att man var på en undergroundklubb i mörkaste Paris. Ut går jag därifrån och vi ska möta upp några vänner som är och ser Major Lazer på största scenen.

Från undergroundklubb i Paris går jag då plötsligt in i ett slags Spring Break-fest när jag ser Major Lazer på största scenen. Det var som att American Apparel startat ett band för att de tyckte deras reklam spred för lite sexism. På scen ser jag tre-fyra snubbar fullt påklädda som kastar pengar på och juckar mot tre halvnakna och konstant twerkande kvinnor. Jag förstod ingenting.

Så att ni inte ska tro att jag överdriver kan ni kolla här själva:

Sen var Basement Jaxx på Dans Dakar lite av en besvikelse också. Men då det tydligt stod ”DJ-set” på affischen har jag kanske inte rätt att kräva att de skulle köra bara sina egna låtar, men ett par stycken vore väl kanske… rimligt?

Årets bästa fylla?

På warm-updagarna under Roskilde är man som bekant bara en festande kropp fyra dagar på raken. Men det existerar ett par spelningar av mindre band på två olika scener. En av dessa spelningar gjordes av malmöbandet RA, alla medlemmar är gamla vänner till mig. Så är även många andra malmöiter jag känner som var på festivalen. Så när de började spela på Rising-scenen på East promenerade jag dit i den här utstyrseln:

roskilde 2014 - jag leopard vin

Väl på plats börjar spelningen och jag minns det som allmänt kaosartat. Bandet kör en slags post-punk som passar sig bättre i mörka källare. Så alla dessa vansinnigt fulla människor ute på detta danska fält i gassande sol ska egentligen inte vara i linje med bandets profil. Men på något sätt funkade det. Förutom att spelningen faktiskt var väldigt bra, hände en massa märkliga saker i publikhavet under tiden. Plötsliga möten med malmöiter man kände i gymnasiet, någon kastar upp en ölburk i luften och nickar den till en annan, ett gäng människor får för sig att bygga upp en lång mänsklig skottkärra. Jag hånglar upp en gammal vän. Stämningen är oerhörd.

roskilde 2014 - leo pratar i telefon
Också en bra fylla kan vi ana, Leo pratar i ”telefon”

Årets bästa internskämt?

Vi tog vidrigheterna till helt nya nivåer och pratade om att min pung var fylld med puppor, så när jag ejakulerade kom det ut fjärilar. Vi pratade om att Carros fitta var en portal till narnia, så varje gång någon har sex med henne så ollar dom Aslan i tinningen.

Framförallt pratade jag väldigt mycket om ”kroppar” i bestämd form, samt kroppsdelar. Istället för att till exempel fråga ”vad gör dom där?” så frågade jag ”vad gör deras kroppar där?”. Eller om jag skulle gå på toa sa jag ”nu ska jag gå och kissa med snoppen”, väldigt mycket specifierande om vilka kroppsdelar allt handlade om, där det vanligtvis ses som självklart. Det gäller även mindre roliga kroppsdelar, såsom att ”nysa sig med näsan” eller att ”se Outkast med ögonen”. Det här är något jag fortsatt att göra.

roskilde 2014 - ett underbart mys
Här är fjärilarna på väg ut.

En annan bra sak var att jag ofta pratade om att jag var en ”streetsmart katt”. Detta började på första dagen då jag skulle köpa ett flak öl i ett stånd. Jag fick höra att de bara tog kort, varav jag informerade om att ”det är lugnt, jag är en streetsmart katt”. Så jag går till ståndet och ber en dansk herre köpa två flak, så ger jag honom cash i handen. Sagt och gjort får jag ett ölflak köpt ändå och jag återvänder med repliken ”vad var det jag sa? Jag är en streetsmart katt”. Just titeln är så otroligt töntig, så det var något jag ironiskt kallades av vissa i campet under de följande dagarna.

roskilde 2014 - ölbongen då

En annan bra grej i år var att vi varje dag utsedde ”Dagens Lars”. För att bli Dagens Lars var man tvungen att göra något väldigt ordentligt och städat. Som att köpa ett dyrare mål mat, gå och duscha, gå in till stan för att besöka en vattentoalett osv. Vi skrev vem som var dagens Lars på baksidan av denna affisch som jag hade släpat med mig ner från Stockholm:

en envis journalist

Årets bästa rövarrunda?

Hör och häpna – rövandet var kanske i ännu högre utsräckning på Popaganda det här året. Jag var själv inte delaktig men här kommer rövandet i sin ursprungliga form fram (då det handlade om att man inte hade sprit och snyltade sig till en fylla genom att promenera runt på campingar, vara så spexig och rolig att de vill bjuda en på alkohol, detta förvandlades sen till att det bara handlade om att gå runt bland campingar och socialisera). På Popaganda fanns det dekorationer och stånd som många av vårt gäng med tjuviga medel tog del av. Här är ett exempel på en konsumtionsbar vara de stulit:

popaganda 2014 REMMAR

Och här är ett exempel på en dekoration som fanns, men som istället började dekorera oss:

10646798_10154494283270104_8368238931184016274_n

Något i camplivet som var extra bra?

Camplivet på Roskilde var på alla sätt och vis perfekt i år, så det är svårt att säga vad som var extra bra. Detta mycket tack vare enorm förberedelse innan. Det fanns alltid öl i campet eftersom vi på förhand hade köpt så kallade ölpaket som Roskilde erbjuder till förmånliga pris. Vi hade en flagga för första gången på länge, går att se i bakgrunden här:

roskilde 2014 - kaos
(Stod liv innan någon blev busig och ändrade)

Folk hade investerat i roligare utstyrslar, jag hade som vanligt tagit med mina konstiga böcker och fula porslinsprydnader, vi hade glowsticks, vi hade varandra, vi hade allt. Åh.

Något i camplivet som var extra dåligt?

Att Ariel inte var där och fick ta del av det.

roskilde 2014 - zå kallad groupie

Årets bästa matupplevelse?

Bagelsståndet vid arena! Jag hade ätit där ett par gånger tidigare och tyckte det var gott, men det var först nu jag insåg en rätt genialisk grej. Jag köper en hel bagel, äter halva, sedan låter jag den andra hänga kvar i min tygväska. Sen när jag blir hungrig igen så kanske jag står mitt på en konsert, jag kanske inte orkar med ännu en matkö. No problem, jag har en halv bagel i tygväskan. Tänk att det skulle ta sju år att inse det här.

Roskilde 2014 - bakfull
Jag och Leo, mer suktande efter bara näring än matupplevelser.

Hur var vädret?

För att citera någon dansk nyhetstidning som rapporterade om vädret innan vi åkte ner: HEDEBØLGE. Och ja, det var en riktig värmebölja på Roskilde i år, utom kanske första-andra dagen då det regnade en del.

Roskilde 2014-  Omar souleyman
Hedebølge under Omar Souleyman

Årets bästa citat från bortaboken?

Det bästa jag kunde hitta var ett citat från Sofia Berg. Sammanhanget här är att vi får helt gratis öl av några tuborgmänniskor som går förbi vårt camp (fan vad jag älskar Danmark ibland). De säger till oss ”Drink with respect”. Sofia Berg som just då tar en klunk av mentollikören Fisk utbrister:

”Drink with respect? Jag dricker ALDRIG fisk med respekt!”

roskilde 2014 - just because it is

Tack för att ni läst om alla mina märkliga och roliga festivalsomrar. Om knappt en vecka inleds den igen med mitt åttonde Roskilde på raken. Det är färre konserter jag ser fram emot att se, så jag hoppas på tid till många galna upptåg och ett fantastiskt campingliv. Ska du på Roskilde hittar du oss på B40 (campingområdet bakom skaterampen på west) där vi kommer hålla låda.

Hej så länge!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: