Game of Thrones S05E09 ”The Dance of Dragons” recap

Sen recap då mitt tåg tillbaka till Stockholm varken hade fungerande elluttag eller wifi. Nåväl. Låt oss köra igång:

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 22.15.18

Det går dåligt för Stannis. Ramsays lilla räd mot hans camp gick givetvis vägen. Maten och hästarna är uppbrända, men han tänker inte ge sig. Om man med ”inte ge sig” menar att han ska anordna en BBQ-fest för sin dotter.

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 22.16.31

Vi får en blixtvisit lite längre norrut, för att få veta att Jon Snow tagit sig med livet i behåll till the wall igen. Sam försöker uppmuntra honom, trots att det finns tusentals nya zombies norr om muren. Vi märker också att stämningen vid Castle Black inte är av det bästa slaget.

Det hjälpte inte heller direkt när Jon okejade att en jävla jätte fick passera muren bara sådär.

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 22.25.59

Den här scenen är ju bara ren och skär ondska.

Stannis beordrar i alla fall Davos att ta sig tillbaka till muren för att hämta mat och hästar. Men också så att inte kommer vara på plats för den framtida BBQ-festen.

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 22.29.19

Nere i Dorne händer… inte så mycket? Jaime ska tillbaka till huvudstaden oskadad med sin systerdotter och hennes äkta man som nu alltså ska vara en del av the small council. Undrar vad han kommer få bestämma över?

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 22.33.25

Till och med Bronn får följa med helt oskadd. Eller ja, inte helt oskadd. Villkoret som tydligen bara var att bli slagen på käften av Areo Hotah blev mest en liten komisk detalj.

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 22.35.49

I Braavos får järnbanken stifta bekantskap med Mace Tyrell som drar skämt, pratar vin och sjunger. Han är en jävligt skön lirare helt enkelt. Tycho Nestoris på järnbanken är dock inte helt med på noterna.

Det här råkar Arya få syn på som inte slutför sitt jobb åt the many faced god, utan förföljer det bekanta ansiktet Meryn ”fucking” Trant.

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 22.41.14

Hon förföljer honom till en bordell där vi får reda på att han gillar unga kvinnor. Väldigt unga kvinnor. Arya lyckas på något sätt beskåda allting och det verkar för en stund som om Meryn Trant känner igen henne, eller så blev han bara sugen.

När han in i sitt bordellrum säger att han vill ha ”en färsk” imorgon och jag anar att denna kommer vara Arya. Vi får se i nästa avsnitt helt enkelt.

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 22.43.55

Tillbaka i Dorne får Ellaria och sandormarna gå fria. Doran förklarar att han tror på andra chanser, men inte på tredje. Skulle de få för sig att hitta på något jävla gissel igen så kommer Areo Hotah dra fram yxan.

Skärmavbild 2015-06-09 kl. 00.30.13

Ellaria besöker Jaime en sväng. Hon kritiserar hans handstil, berättar som den tusende karaktären som finns att hon vet om att Jaime och Cersei ligger och verkar inte ha så mycket agg gentemot honom.

Det känns som att Dornes storyline avslutades här och inte kommer tas upp i nästa avsnitt. Med tanke på hur många lösa trådar vi har på andra håll, tänker jag.

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 22.49.02

Det är alltid lite fint när det enorma universumet med egen historia som George RR Martin skapat får titta fram. Här får vi exempelvis höra lite om inbördeskriget ”The dance of dragons” (givetvis en hint till avsnittets avslutning också) som tog kål på större delen av Targaryen-drakarna och ledde till att de slutligen dog ut.

Shireen frågar sen om det finns något hon kan hjälpa till med. Och jo det kunde hon visst:

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 22.51.45

Vilken fruktansvärd scen. Och så fruktansvärt välgjord. Selyse som knäcks mitt i och försöker rädda sin dotter. Melisandres nöjda leende över att hon tillfredställt sin gud med kungligt blod. Alla random statister som inte fattar någonting. Shireens skrik. Också givetvis Stannis the Mannis i egen hög person:

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 22.52.46

Nämnde jag att det här avsnittet har samma regissör som gjorde ”Red Wedding”-avsnittet? Obehagsrysningarna jag fick gjorde att jag påminnas om det.

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 22.56.19

Så avslutas avsnittet i Mereen där gladiatorspelen precis öppnats. Det gnabbas en del om hur nödvändigt det är, Daario gör knivtricks och Tyrion berättar för Hizdahr om hur han påminner om sin egen pappa.

Skärmavbild 2015-06-09 kl. 00.47.16

Det är sedan dags för Jorah att inta scenen och får representera Westeros i ett slags globalt spel på liv och död. Han möter skäggig präst från Norvos, krigare som gifter sig med sina yxor (samma variant som Areo Hotah), en vattendansare från Braavos, en Mereen-baserad krigare och ett gäng andra.

Det är med nöd och näppe som Jorah överlever och när han väl gör det upptäcker han att hans drottning är i livsfara. Sons of the harpy dyker plötsligt upp ifrån ingenstans och tumult uppstår. Hizdahr Zo Loraq ryker vilket innebär att han antagligen inte var involverad (något jag faktiskt hade misstänkt).

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 23.07.26

Från ingenstans dyker också Drogon upp från sin semester i Valyria. Han ”gör en Stannis” och bränner upp alla de som kastar spjut mot honom. Efter ett tag tycker Daenerys att de borde rymma därifrån och hon hoppar upp på hans rygg. Sätt på er säkerhetsbältet, för nu åker vi.

Skärmavbild 2015-06-08 kl. 23.10.10

Jaha, vad ska vi göra nu? Tänker dom kanske. Och det blir spännande att reda ut med tanke på att när det här händer i böckerna, så är situationen i stan på alla sätt och vis annorlunda.

Ett avsnitt kvar. Vi har ett par lösa trådar kvar och säsongen behöver knytas ihop. Vissa är viktigare än andra, så jag börjar med de som känns mest angelägna att avsluta och de som känns som att de redan är avslutade:

 • Sansa

Vad kommer hon göra? Hur kommer hennes relation till Theon få för resultat? Kommer Ramsay dö för en gångs skull? Vad har Brienne gjort under hela jävla säsongen och kommer Stannis hinna fram? Här finns det definitivt fler frågor än svar.

stannis selyse

 • Cersei

Vad kommer hon få för straff av High Sparrow? Vad händer med The Mountain och Qyburns arbete som verkar ha fortskridit hela säsongen? Är Littlefinger kvar i stan? Och hur funkar kungariket nu med Kevan som hand of the king?

 • Jon Snow

Känns visserligen hyfsat avslutad sen vildlingarna kommit till Castle Black och de tillfälligt är säkra från white walkers. Men något säger mig att kulturkrocken mellan kråkor och vildlingar kommer bryta ut på något sätt i nästa avsnitt. Och kommer Davos hinna dit?

 • Arya

Kommer hon döda Meryn Trant och kanske fråga honom om Syrio Forel innan det görs? Och vad kommer Jaqen tycka om att ”no one” går ut på egoistiska hämndupptåg?

 • Daenerys

Kommer vi få veta vart Drogon flyger någonstans? Och hur kommer vilka hon än stöter på där, tycka om att hänga med en drake och en drottning?

 • Tyrion

Plötsligt är Mereen utan sin drottning, tumult har uppstått och allt är i totalt kaos. Och kanske ännu mer om Jorah börjar smitta folk.

 • Jaime

Känns som sagt avslutad. Det är väl om den där sista scenen egentligen antydde att hon skulle göra ännu ett försök att attackera Lannisters med sandormarna. Men det känns inte riktigt så.

 • Varys

Vart fan tog han vägen efter att ha förlorat Tyrion?

Annonser

2 svar to “Game of Thrones S05E09 ”The Dance of Dragons” recap”

 1. pes 2016 full version Download Says:

  pes 2016 full version Download

  Game of Thrones S05E09 ”The Dance of Dragons” recap |

 2. armikrog download full pc Says:

  armikrog download full pc

  Game of Thrones S05E09 ”The Dance of Dragons” recap |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: