Game of Thrones S05E08 ”Hardhome” recap

Det har ända sedan första trailern, där vi fick se delar av ”hardhome” spekulerats i att de dödas armé skulle göra ett litet surprise visit. När det dessutom avslöjades att mannen som spelade White Walker-kungen i förra säsongen hade setts till på inspelningsplatsen i Nordirland, var förväntningarna enorma. Och vet ni vad, förväntningarna inte bara infriades, det var mer än vad jag hade kunnat hoppats på.

Men vi börjar som vanligt med att ta avsnittet scen för scen:

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 14.59.34

Vi börjar i Mereen där Tyrion gör sin första insats som rådgivare åt Daenerys. Jorah, som Daenerys hade lovat att avrätta om han någonsin kom tillbaka, är nämligen tillbaka. Vad ska göras? Dödar man en massa människor som är lojala mot en kommer ingen vilja vara lojal mot en, å andra sidan var Jorah en förrädande förrädarjävel. Han får gå sin väg.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 15.04.48

I King’s Landing får vi veta att Cerseis tillgång till vatten är skral så länge hon inte erkänner att hon legat med sin kusin. Hatar när det händer.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 15.07.19

Borta i Braavos träffar vi på Lana of the Canals som berättar sin bakgrundshistoria (och Jaqen slår henne inte med pinnen hela tiden, så kan vi anta att hon blivit bättre på att ljuga?). Under sin rundtur träffar hon på en man som sörplar i sig en av hennes musslor för att sedan neka en man en livsförsäkring.

Vi får reda på att det här är en oärlig typ som inte betalat ut en av sina försäkringar och att de ekonomiskt utsatta anställt de ansiktslösa för att skipa rättvisa. Så Arya ska servera honom musslor som kommer göra honom riktigt dålig i magen.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 19.15.33

Qyburn besöker Cersei i fängelsehålorna och ger oss lite uppdateringar om vad som hänt i King’s Landning sen sist:

  1. Kevan Lannister är tillbaka i stan, nu som hand of the king. Förhoppningsvis kan han stabilisera kaoset något och kanske även lära Tommen ett och annat om ledarskap.
  2. Tommen är deppig och äter inget.
  3. Det finns inget sätt för Cersei att lämna fängelsehålorna om hon inte erkänner i en rättegång som bara är runt hörnet.
  4. ”I’ve made som progress” säger Qyburn lurigt och vi ser alla fram emot hans frankenstein-monster.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 19.19.18

Bran och Rickon lever. Det finns hopp om livet. Det finns hopp om att Theon inte är världens vidrigaste.

Sen vart dom är och att Theon inte kan kallas för hans riktiga namn utan att få panikångest är en annan femma.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 19.20.45

Så Ramsay ska ge sig ut med 20 man till Stannis och göra… ja vad? Bli upphittad av Brienne och mördad? Bli upphittad, tagen till Stannis och avrättad? Fan, ingen av dessa två kommer hända va? Han kommer bränna upp Stannis läger när alla sover och komma lagom hem till sin dagliga våldtäkt. Den här jävla TV-serien alltså.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 19.25.15

 

Tillbaka i Mereen så bondar Tyrion och Daenerys över att de båda hade rätt vidriga fäder, situationen i Westeros och framförallt märker vi att Daenerys börjar bli sugen på att dra västerut för en gångs skull. Med drakar och arméer för att ”förstöra hjulet” vad nu det innebär.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 19.29.15

Jorah, bannlyst och döende har egentligen bara ett sätt att se Daenerys igen. I det stora kommande gladiatorspelet som man kan se en antydan av till nästa avsnitts trailer. Det ser mäktigt ut.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 19.30.54

Vi börjar här ana att Cersei kanske närmar sig bristningsgränsen. Dags att erkänna snart va?

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 19.33.12

Vi tar oss sakta men säkert norrut. Men innan vi får stifta bekantskap med Jon, får Sam hålla en lektion om hur goda och onda människor finns överallt för helt och hållet stängda öron.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 19.34.36

Framme i Hardhome. Dags för lite obråkig, diplomatisk och öppenhjärtlig debatt med varandra, eller vad säger ni?

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 19.37.58

Nja tydligen inte. Tormund slår ijhäl Lord of Bones rakt av framför sina män. Helt utan jidder efteråt. Bara Tormund kan göra så där. ”Dags för öppenhjärtlig debatt” säger han och går mot hyddan.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 19.50.46

Svårt det här med att lita på folk man slagits med i tusentals år. Men tack vare Tormunds försvar av Jon. Karsi går först med på att hoppa på båtarna och även en annan äldre ledare till någon av de norra klanarna. Thenn-jäveln däremot vill fortsätta hänga norr om muren och leva sitt romantiska kannibal-liv.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 19.55.32

Antar att jag inte var ensam om att tänka att Karsi kommer kola vippen så fort hon hade ett ”jag är strax bakom er”-replik till sina döttrar.

Kan vi prata om hur imponerande det förresten är att karaktären Karsi är en vi ser i 20 minuter totalt. På den tiden hann TV-serien få oss att tycka att hon är en cool ledare över en wildling-klan, en bra mamma och en hejare på att döda zombies. Danska skådespelerskan Birgitte Hjort Sørensen ska ha beröm.

Frågan är nu bara varför de inte byggde upp Sand Snakes-trion på samma sätt.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 19.58.28

Plötsligt hörs ett högt mystiskt ljud. Jon och Tormund anar oråd.

Sen kommer invasionen av hundra, kanske tusentals zombies. Jag är glad att jag hade popcorn när jag såg den här scenen (som tydligen tog flera veckor att filma).

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 20.08.55

Fantastisk osäker min av White Walker-jönsen som inte hade förväntat sig valyriskt stål. Det har faktiskt aldrig bekräftats i böckerna att valyriskt stål, precis som dragonglass kan döda White Walkers (hela den här resan till Hardhome existerar tex inte i böckerna alls). Men då vet vi alltså att Jon kan döda white walkers. Och Brienne. Och vad som än hände med Joffreys svärd efter att han dog.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 20.04.49

[Lägg in spaning om att dessa är apokalypsens fyra ryttare]

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 20.09.17

Och uppe på detta berg ser vi White Walkers ledare som måttligt imponerad spanar in hur Jon lyckades döda en av ledarens vänner.

I behind the scenes-filmerna kallas denna rackare för ”The night’s king” vilket är rätt spännande. Jag undrar om det bara är för att det låter coolt eller om han faktiskt ÄR den personen som det pratas om i böckerna.

Den Night’s King var nämligen en Stark, Lord Commander över The Night’s Watch som gifte sig med en kvinna med vit hud och blåa ögon. Tillsammans skapade de en slags sekt vid ett av de mindre slotten som tillhör The Night’s Watch, där de offrade människor och annat mystiskt.

Men det känns lite för magi-influerat i denna mindre spejsade TV-serie. Så antagligen bara coolt namn.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 20.11.55

Det här var så sjukt. Det visar verkligen på att det är White Walkers som helt och hållet styr i sina döda arméer. Det var längesen jag ens såg en bättre zombiefilm göra den här slags approachen på att ta sig till levande att gnaga på.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 20.15.44

Blir svårt att slå det här partytricket.

Nä men hörni, avsnitt 9 kom tidigt i år, om ni förstår vad jag menar. Eller TV-serien kanske bara utökar sitt vansinne för varje säsong. Låt oss återkoppla:

Säsong 1, avsnitt 9: Ned blir halshuggen 😦
Säsong 2, avsnitt 9: Krig i King’s Landing 😀
Säsong 3, avsnitt 9: Red Wedding 😦
Säsong 4, avsnitt 8: Mountain VS Viper 😦
Säsong 4, avsnitt 9: Krig vid The Wall 😀
Säsong 4 avsnitt 10: Tyrion dödar Shae och Tywin 😀
Säsong 5 avsnitt 8: Vansinnigt krig i Hardhome 😀
Säsong 5 avsnitt 9: Något vansinnigt till? 😀
Säsong 5 avsnitt 10: Mer vansinne? 😦

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: