Game of Thrones S05E07 ”The Gift” recap

Var det här avsnittet säsongens hittills bästa, eller kändes det bara så för att förra avsnittet var så svagt? Kanske både och. Min favoritscen är fortfarande halshuggningen av Janos Slynt men såväl andraplatsen som tredjeplatsen hamnar nog i det här avsnittet.

Jag förväntar mig att få alla tre slagna i de tre avsnitten vi har kvar. Total kaos, på gott och ont, är lite av ett signum när det gäller Game of Thrones sista avsnitt.

Låt oss gå igenom avsnittet bit för bit som vanligt:

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 18.42.28

Uppe i norr lämnar Jon Snow the wall för att mäkla fred med vildingarna i Hardhome. Om man undrar varför de inte gick igenom tunneln till andra sidan så beror det på att de ska åka norrut via båt. Så här kommer deras rutt se ut ungefär:

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 20.02.25

Jag vet att ni älskar mina pedagogiska kartor.

Lägg väl märke till chekovs dragon glass-svärd som Jon får av Sam. ”Jag hoppas du inte kommer behöva använda” dom säger han. Helvete Sam, du har jinxat det.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 18.45.03

I Winterfell hittar vi Sansa som konfronterar Reek och ber om hjälp. Hon försöker tända ljuset i tornet för att meddela Brienne (fast hon vet inte om att det är Brienne) att saker och ting är jävligt ochill.

Men Reek har inte hittat tillbaka till sin forna roll än och tjallar till Ramsay. Vi får även en (väldigt) kort bild på Brienne som spanar på tornet. Littlefinger har hunnit åka ner till King’s Landing, vad har Brienne och Pod gjort under hela den här tiden egentligen?

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 18.48.49

”Egg, i dreamed i was old” säger Aemon och får alla bokläsare att komma lite i byxan. Det här är en av de citat som A song of Ice and Fire-fandomen älskar allra mest.

Det beror mycket på att prequel-novellerna Dunk & Egg handlar just om Aegon V Targaryen (Aemons lillebror alltså) och Duncan the Tall, som utspelar sig ungefär 90 år innan Game of Thrones. I de novellerna har vi hittills aldrig fått träffa Aemon, men det talas en del om att han just då är i Oldtown och pluggar till att bli en maester.

Jag lär väl antagligen också vara sist på bollen med att göra en rolig poäng av att en naturlig dödsorsak är jätteovanligt i den här TV-serien.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 18.52.38

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 18.52.53

Trots att vintern på riktigt kommit till Winterfell lyckas Sansa leverera en rejäl burn till Ramsay. Till skillnad från Theon har hon inte låtit hans fruktansvärda beteende sinka henne.

Kanske blev hon något sinkad av att få se en flådd gammal kvinna å andra sidan. Men hur hade den tanten kunnat hjälpa henne egentligen? Vi får förlita oss på Brienne, Stannis eller, hell, alla andra nordbor som har ett minne.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 18.57.12

Ett kort besök någonstans mellan The Wall och Winterfell får vi reda på att vintern börjar ge Stannis konsekvenser. Hästar dör, anställda soldater har deserterat och maten börjar ta slut.

Sen fick vi reda på det många av säkert anat ett bra tag: Melisandre vill bränna Shireen på bål. Skön grej. Stannis, som gjorde allt i sin makt för att rädda hennes liv när hon var ett spädbarn tycker såklart idén är helt vansinnig.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.03.57

Huh, vi var visst bara i Westeros norra delar i början av det här avsnittet va? Hursomhaver, Sam har snabbt börjat märka hur osäker Castle Black nu är för honom sedan både Jon och Aemon försvunnit. Även Aemon sa på dödsbädden tidigare till Gilly att hon och barnet borde åka söderut.

De blir här båda räddade i sista sekunden av Ghost ex machina. Men varför varför varför är Ghost inte med Jon? Jon vad gör du.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.07.19

”Vad som än händer måste du lova om att ta hand om lilla Sam” sa Gilly och det var först ett tag senare jag insåg att hon ju döpte sitt barn efter Sam. Heh.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.09.00

Någonstans i närheten av Mereen blir Jorah såld som gladiator. Tyrion ger sig fan på att följa med honom (han vill inte riskera att hittas upp av någon ”cock merchant”) och underhåller auktionspubliken med att slå ner någon random slav. Detta gjorde av någon anledning att han fick följa med.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.11.29

I Mereen diskuterar Daenerys sin politiska situation med Daario medan de ligger med varandra. Sexigt.

Daario tycker hon ska gifta sig med honom istället för Hizdahr Zo Loraq varpå hon svarar ”even if i should do such an unadvisable thing, i couldn’t”. Wow, om jag någonsin friar till någon är det nog det sista svaret jag hade velat höra.

Daario tycker också att alla wise masters borde mördas för att påminna oss om att han är en man av action som gör innan han tänker. Det har hittills inte kommit till någon skada, så det är väl bara en tidsfråga innan han gör något supersuperdumt.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.14.55

Vi är tillbaka i King’s Landning och det är väl scenerna här som gjorde detta från ett bra avsnitt till en av de bästa. Mötet mellan Olenna Tyrell och High Sparrow var något av den bästa dialogen den här TV-serien bjudit på. Det tackar jag för.

Olenna är helt förbluffad över att denna man av folket inte vill bli rik, inte är rädd för henne och han kontrar med att berätta att han tillhör King’s Landings motsvarighet till occupy Wall Street.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.21.10

Cersei är för första gången genuin och ärlig i något hon säger. Absolut ingenting vad gäller första halvan av konversationen där hon blåljuger om att hon bryr sig om Margaery. Jag tänker mer på det som leder till den här kramen. Kärleken hon har till sina barn. Den enda hon någonsin haft, det enda hon bryr sig om förutom makt.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.22.31

Nere i Dorne blir Jaime uppläxad av sin systerdotter. Var ni också på vippen att tro att hon skulle säga ”du är inte min pappa!” vid något tillfälle? Den här scenen gav väl inte så mycket. Förutom att Jaime återigen inte har något särskilt häftigt att fylla in i sin profiltext i boken om Lord Commanders för kungsvakten.

Jag ser däremot fram emot hans första möte med Doran och vad som kommer hända härnäst. Frågan ”vad gör du ens här?” som Myrcella ställer är ju en som bokläsarna faktiskt också funderar över.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.24.05

Bronn blev visst förgiftad i förra avsnittet. Just det här giftet aktiveras tydligen av att man får erektion, för han satt och sjöng för full hals innan Tyene genom gallret visade sina härligheter.

Det var trevligt att få se en scen med sandormarna som inte var ”vi ska döda en ung tjej utan belägg och berätta om saker vi redan vet för varandra”.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.29.07

”Vi dödade en kung” säger Olenna och vi får väl lita på att Littlefingers val av lokal är lika diskret som han påstår.

Och åh, Littlefinger, klart du har koll på att Lancel legat med Cersei, din vessla.

Så precis när Olenna lagt sina hot får han överhanden med avslöjandet att han kan få Cersei superfängslad.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 20.54.39

Så… det här hände.

Hela A Dance With Dragons läste man för att hoppas se ett möte mellan Daenerys och Tyrion. Men tji, det fick man aldrig. Jag hade en känsla av att TV-serien inte kunde vara lika sadistiska mot sina fans och det hade jag lyckligtvis rätt i.

Jag älskade den här scenen. Från den stora snubben som av oklara skäl lät Tyrion gå fri, Jorahs beslutsamma slagsmålstekniker, Daenerys växling mellan äckel, ännu mera äckel och ren förvirring. Jorahs arroganta armbåge i slavhandlarens fejs var helt underbar också.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.42.24

Hej Margaery vi gör ”allt” i vår makt för att ”hjälpa” dig. Här har du lite ”viltkött”.

Repliken ”get out you hateful bitch” är för övrigt taget direkt från böckerna. Eftersom alla jublar så mycket över Egg-repliken har den nästan glömts bort. Men det är oavsett vilket fint att få se Margaerys mörkare sidor som vi alltid anat funnits där.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.42.49

Väldigt nöjd över vad hon åstadkommit går Cersei med triumf i blicken i Baelor’s sept för att tacka sin brother in crime. Men vi vet vad som finns runt hörnet.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.47.53

Jag tänker gissa att Lancels straff för sitt incestuösa beteende är att han fick karva in den där stjärnan i pannan. Eller den gjorde han ju frivilligt och han har gått och blivit ”ren” på något sätt. Oklart hur.

Men vad kommer dessa tre rikingars straff bli?

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.46.42

Jonathan Pryce överträffade sig själv i det här avsnittet. Helt otroligt hur han kan gå från att vara världens mysgubbe till att ha en av TV-seriens genom tiderna obehagligaste blick.

Wow, det kommer bara spinna vidare ur kontroll härifrån. Saker jag hoppas se i nästa avsnitt:

  1. Dialog mellan Daenereys och Tyrion. Skitsamma om de kommer överens, om de bråkar, om någon sätter den andra på plats. Det kommer bli utsökt.
  2. Att Arya dödar någon för i helvete.
  3. White Walkers.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: