Game of Thrones S05E06 ”Unbowed, Unbent, Unbroken” recap

Ugh.

Jag tror det var få som hade en god eftersmak efter avslutningen på det här avsnittet. Och då har vi ända sedan ett par episoder tillbaka kunnat vänja oss vid tanken på att Ramsay faktiskt ska gifta sig med Sansa. Nåväl, vi skjuter upp tankarna kring det där hemska och återkommer till det mot slutet. Dags att gå igenom vad de andra karaktärerna haft för sig:

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 18.21.11

I Braavos har nu Arya varit försvunnen i två avsnitt men inte kommit så långt i sin process till att bli ingen alls. Hon verkar lika frustrerade som oss över att den här historien inte kommer någonvart.

För den som glömt bort allt Arya varit med om, gör hon en slags recap inför Jaqen men små lögner inplanterat som han märker på direkten. För att inte tala om den lögnen hon knappt själv var medveten om: hon hatade aldrig Sandor Clegane! Gulligt ju. Eller åtminstone slutade hon hata honom vid något tillfälle. Troligtvis när han sa:

”I understand that if any more words come pouring out your cunt mouth, I’m going to have to eat every fucking chicken in this room”.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 18.26.49

Men efter att dels ha gått på en lögn från den andra okända tjejen i House of Black and White och sen inte kunna dra någon lögn själv, drar hon en egen vals för en liten döende flicka för att ge något slags sista hopp innan det förgiftade vattnet söver ner henne i smärtlöshet. För övrigt den enda karaktären som dog i hela avsnittet. Måste vara något slags rekord?

Det får Jaqen H’gaar (som kanske inte är Jaqen, men whatever) att inse att Arya är redo att ta sig an nästa nivå:

Arya-Faces
Bild av Matc Simonetti

Ah oj, sorry fel bild. Fast det var väl så här iaf jag hade hoppats att det skulle se ut. Mycket kusligare och suggestivt än det här:

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 18.29.15

Fast det var rätt maffigt, det får jag erkänna. Och det faktum att Arya nu ska vara någon annan enligt Jaqen antyder att hon mycket snart kommer få spänna fast en död människa ansikte på sitt eget. Mums. John Travolta och Nicolas Cage hälsar för övrigt.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 18.23.25

Något längre österut får den redan rejält miserabla och döende Jorah reda på att hans pappa blev förråd av sina egna män norr om muren. Folk i den här TV-serien får aldrig någon paus, vad det verkar.

Som tröst får han i alla fall veta att hans relation till Daenerys iaf inte är lika fucked up som Tyrions som mördade den han älskade efter att ha fått reda på att hans egen pappa legat med henne. Och mördade den pappan. Det kändes väldigt rimligt att Tyrion på något sätt efter en halv säsong skulle ta upp den lilla detaljen.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 18.58.26

Veckans, om inte säsongens citat. Och nej, våra vänner Tyrion och Jorah får sannerligen aldrig någon paus.

Men tack vare Tyrions kvickhet och delvist hans penis, överlevde de båda och är raka vägen till Mereen (för tredje gången gillt vad gäller Tyrion). Skillnaden är att Jorah nu ska slåss i gladiatorspelen Daenerys legaliserade i förra avsnittet och samtidigt kommer jakten på kukhandlare ske på Mereens gator. Jag ser fram emot det avsnittet.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 19.01.55

Littlefinger hoppade in i sin helikopter/jetpack/teleportör mellan Winterfell och King’s Landing. Dels stöter han på Lancel Lannister som han dissar lite lätt genom att påstå att hans gud inte finns. Där fick han så han teg, Littlefinger. Haha, påstå att gud är FANTASIER! För en RELIGIÖS! Det är det ultimata skojet.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 19.03.05

I ett möte med Cersei framkommer det en hel del på samma gång. Så låt oss sammanfatta det i punktform:

  • Littlefinger är lite bekymrad över makten de religiösa fanatikerna har fått (men funderar säkert ut samtidigt över vad han eventuellt skulle kunna vinna på detta)
  • Han avslöjar även att Sansa överlever.
  • Denna information gör Cersei ursinnig och hon vill ta död på Boltonfamiljen. För första gången den här säsongen håller vi med Cersei om något.
  • Littlefinger säger: men hörrö. Låt Stannis och Boltons slåss. Sen drar vi upp och köttar vem det än är som vunnit medan de är svaga.
  • Lannistertrupperna är upptagna med att njuta av solen i Lannisport och Jaime är på okänt ”diplomatiskt” uppdrag så det finns ingen armé att attackera med (frågan är vad Cersei hade för slags plan från början innan när hon ville åka upp nu-nu-nu och döda Boltons?)
  • Littlefinger erbjuder sig att krossa vem som än vinner. Dalens riddare än mer vana vid vinter, trots allt.
  • I utbyte vill Littlefinger vara warden of the north. Han är redan warden of the east. Och han är lorden av Harrenhall. När Sansa frågade vad Littlefinger vill ha och han svarade ”oh everything”, så menade han det tydligen bokstavligt.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 19.15.29

Senare, vid samma kontor, kommer Olenna Tyrell på besök. Cersei leker upptagen på ett sätt vi känner igen sen tidigare. Skillnaden är väl att Cersei inte riktigt har den pondus som krävs för att hålla upp fasaden av att vara upptagen. Samt att Olenna å andra sidan har för mycket pondus för att låta sig hunsas på det viset.

Vi kommer inte fram till så mycket mer under den här scenen förutom att: Dom fucking hatar varandra.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 19.22.04

Under ett väldigt enkelt slags förhör där självaste kungen får sitta på en trästol, frågar high sparrow ut Tyrellsyskonen om eventuella bögerier. De nekar båda två till detta, samtidigt som vi får små bakåtblickar till såväl Renlys mord och Blackwater-kriget. Ah, säsong 2. Det var tider det.

När Olyvar frågas ut är det som en väldigt väldigt enklare version av att Shae kom ut under Tyrions förhör förra säsongen. Här försöker ju Loras exempelvis attackera Olyvar och lyckas nästan. Olyvar avslöjar nämligen att den Dorne-formade leverfläcken Loras bär på inte bara var en väldigt konstig introduktion till att Dorne existerar, utan exposition! Jamen där ser man.

Eftersom Margaery begick mened får hon nu också fängslas. Till och med drottningen kan fängslas alltså. Vi har en ny sheriff i King’s Landing och han heter inte Tommen.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 19.07.47

Och ja, apropå Dorne då. Vad fan. Jag vet inte jag. Jaime och Bronn går blodiga in utan problem till Myrcella. Någon som i stort sett hela Dorne vill ta död på efter att deras mest älskade prins mördats. Som i scenen innan sagts att ”de måste skyddas de här två”. Den ena blir knockad och den andra nästan kidnappad av sandormarna som kom exakt samtidigt som Jaime och Bronn.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 19.13.09

Fast det här sista gillade jag. Jag gillar Areo Hotah. Nu är alltså sandormarna, såväl som Jaime och Bronn tillfångatagna. Doran Martell vill inte ha något krig alls har han sagt, men hur ska man reagera om en från den där familjen som är ansvarig för två av ens syskons död traskar in på ens turf? Ja, vi får väl se. Det ser inte så bra ut för Jaime, han är enarmad och han har ingen fruktad pappa att luta sig tillbaka på längre.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 19.26.56

Innan säsongens andra bröllop får en hundmästares dotter för sig att hon kan hota arvtagaren till norden. Sitt ner i båten, Myranda.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 19.39.47

Vi fick också se TV-seriens allra första nordiska bröllop ute i gudaskogen. Vilket verkar alldeles fantastiskt och mysigt om det inte hade varit alldeles precis tvärtom just den här gången.

Skärmavbild 2015-05-18 kl. 19.46.12

Ja och så den här scenen. Som jag skrev i början av denna post var det ganska väntat, vilket i sin tur kändes som att det inte skulle hända. Men det hände. Vi får hålla tummarna för att det här är gnistan som kommer få igång Sansa till att på riktigt börja smida på nedfallet av familjen Bolton. Låt oss ändå komma ihåg följande:

  • Brienne är i närheten – hon vill döda Roose och Ramsay.
  • Stannis är på väg – han vill döda Roose och Ramsay.
  • Alla som bodde i Winterfell under Stark-eran vill döda Roose och Ramsay.

Orelaterat till TV-serien, men för den som är nyfiken på hur det såg ut i böckerna:

I böckerna gifter sig Ramsay med en Jeyne Poole (som tvingas att låtsas vara Arya) och där är den här scenen långt vidrigare. Läs på egen risk:

”Get on the bed. Yes, against the pillows, that’s a good wife. Now spread your legs. Let us see your cunt.”

The girl obeyed, wordless. Theon took a step back toward the door. Lord Ramsay sat beside his bride, slid his hand along her inner thigh, then jammed two fingers up inside her. The girl let out a gasp of pain. “You’re dry as an old bone.” Ramsay pulled his hand free and slapped her face. “I was told that you’d know how to please a man. Was that a lie?”

“N-no, my lord. I was t-trained.”

Ramsay rose, the firelight shining on his face. “Reek, get over here. Get her ready for me.”

For a moment he did not understand. “I … do you mean … m’lord, I have no … I …”

“With your mouth,” Lord Ramsay said. “And be quick about it. If she’s not wet by the time I’m done disrobing, I will cut off that tongue of yours and nail it to the wall.”

Somewhere in the godswood, a raven screamed. The dagger was still in his hand.

He sheathed it.

Reek, my name is Reek, it rhymes with weak. Reek bent to his task.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: