Game of Thrones S05E05 ”Kill the Boy” recap

Dagens avsnitt av Game of Thrones hade ledarskap som röd tråd genom avsnittet. Att göra svåra val och hoppas de kommer leda till något som blir någorlunda vettigt. Men i en gråskalad värld som Game of Thrones befinner sig i så blir alltid någon missnöjd.

Låt oss ta det scen för scen som vanligt, shall we?

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 17.08.07

Barristan Selmy är officiellt död. Daenerys visar att hon är drakarnas moder genom att bekämpa eld med eld och matar sina barn med en (potentiellt) oskyldig man. Sons of the harpy ska i alla fall få klart för sig att de jiddrar med fel drottning.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 17.11.01

”En Targaryen ensam i världen, så sorgligt” säger Aemon Targaryen som syftar på sin brorsonsons dotter Daenerys. Eller på sig själv. Eller på… oj där kom visst Jon Snow in i rummet. Så lägligt.

Jon frågar om tips på hur det här med ledarskap fungerar. Det generella tipset är i stort sett ”ledarskap är skitjobbigt. Sluta vara en deppig liten pojke och gör det som behövs”.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 17.14.20

Det är en synnerligen mer allvarlig Tormund Gianstbane vi möter i det här avsnittet, senast skröt han vid en lägereld om att han legat med en björn. Det är fint att ha honom tillbaka. Dessutom fri från kedjor.

Det är nämligen bestämt: Jon Snow, Tormund och ett litet gäng ska åka till Hardhome för att berätta för alla wildlings att de kan ta sig söder om muren.

Min gissning är att det kommer gå alldeles som planerat. Alla wildlings kommer ta sig söder om muren och under deras resa dit kommer de inte träffa på en enda white walker. Samt att alla i night’s watch tycker detta är en suverän idé.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 23.35.29

Nej, det tyckte de visst inte. Denna scen hade varit väldigt uppenbar och enformig om det inte vore för att språkpolisen Stannis var där för att muttra ”fewer” när någon sa ”less enemies for us”.

Det verkar som att Jon Snow ”killed the boy” och ger inte med sig. Med det hyfsat starka argumentet att alla norr om the wall kommer joina en helt annan, lite obehagligare armé annars.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 21.26.48

Och lillkillen Olly som såg wildlings döda hans föräldrar mitt framför ögon tycker av någon känslomässig anledning också att det är en dum idé. Ledarskap va, vilket gissel.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 21.27.41

I närheten av Winterfell har Brienne bosatt sig för att planera sin… räddningsplan? Kidnappning? Det är hyfsat oklart hittills. Men hon lyckas få fram ett meddelande till Sansa att tända ett ljus i det brutna tornet (samma torn som Bran ramlade ner från i allra första avsnittet) ifall det skulle vara något trubbel. Tack och lov var gubben hon förtäljde vem hon var för någon ingen Bolton-supporter.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 21.29.52

Ramsay har samtidigt hamnat i en slags Acke-situation. Hans älskarinna, dottern till hundmästaren är avundsjuk på att han ska gifta sig med Sansa. Han kontrar med att insinuera att avundsjuka är sånt som leder till att man får sin hud borttagen från sin kropp, så hon visar sin tillgivenhet genom att bita av en bit av hans hud från hans läpp. Allt är rimligt.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 21.48.29

Sansa får nu reda på att Theon lever och frodas i form av Reek numera, han är ett så stort fan av kennelklubben att han bor med hundarna.

Hon får också reda på att killen hon ska gifta sig med är en rätt obehaglig jäkel som krystar fram en ursäkt från Reek, fullt medveten om att Bran och Rickon ännu lever (inte för att vi kommer få se någon av dom den här säsongen för det).

Efter att ha fått styra och ställa vid middagsbordet ett tag annonserar Roose att han ska få en son. En son som inte behöver legitimeras, något som satte vår kära Ramsay på plats.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 21.51.11

Strax därpå får vi höra den fruktansvärda motsvarigheten till scenen vi hade i förra avsnittet mellan Stannis och Shireen. Här berättar Roose om den charmerande historien om när han våldtog en kvinna under ett träd där hennes man nyss blev hängd. Sedan berättar han på ett romantiskt vis att han funderade på att dränka spädbarns-Ramsay. Plötsligt får han hela publiken att önska att ett barnamord faktiskt borde ha skett där. Well played, Game of Thrones.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 21.53.10

Tillbaka vid The Wall ger Stannis en order till Sam som han gott gärna följer: ”fortsätt läsa”. Det framkommer att draklglas, eller obsidian, är det enda materialet (förutom eld?) som kan döda White Walkers. Något det finns gott om på Dragonstone.

Det var sedan dags att ge sig av, tyckte Stannis. Davos tycker det kan vara rimligt att vänta tills alla wildlings kommer tillbaka och ta hjälp av dom, något som inte hinns med eftersom den här fem säsonger långa hösten strax är över.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 21.56.42

Trots att Davos knappt nämnde något om det framtida slaget hann Selyse komma förbi och gnälla om det. Jag tror Selyse skrämmer Shireen mer än kriget, ärligt talat. Och hur mysigt var det inte sen där Davos bad Shireen skydda henne vid kriget om han blev rädd?

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 21.58.43

Ett sista möte innan avfärd mellan kungen och Lord Commander visade att Stannis gick med på att låna Jon Snow båtarna till hardhome. Det är bra att Jon är pålitlig, de där båtarna kan behövas sen när Stannis måste betala tillbaka det han lånat till järnbanken i Braavos.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 22.00.38

På internetforum bland bokläsare gnälls det en hel del på de här scenerna mellan Grey Worm och Missandei. Typ ”varför lägger de till den här töntiga kärlekshistorien och samtidigt inte har tid att lägga in [min favoritkaraktär som i en inkludering hade varit tvungen att ta långt mer än 5 minuter varannat avsnitt]”.

Jag tycker det varit mysigt med dessa två bland all misär och politik i Mereen. Det är inte som att Daenerys blandning av boytoy-Daario och nu hennes politiska giftemål ger så mycket mys. Och det är viktigt med mys.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 22.04.09
”Wtf hände idag egentligen? Jag är så förvirrad”

Och apropå giftemålet, Daenerys har till slut gett med sig, gladiatorarenan kommer öppnas igen. Hämta era popcornskålar, för oavsett om det kommer gå rätt och riktigt till, eller åt helvete, så kommer vi få garanterad action.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 22.07.07

För att undvika pirater tar Jorah den rimliga rutten genom Westeros motsvarighet till Tjernobyl. Om Tjernobyl hade haft vulkaner istället för kärnkraft och vi tvingat folk med lepra att leva sina dagar i dess ruiner.

Något man inte hade väntat sig se i den gamla drakdynastin är just en drake. Drogon flyger förbi för att hitta på viktiga drak-saker någon annanstans.

Plötsligt attackeras båten. Ett gäng snubbar med sjukdomen greyscale som de blivit vansinniga av hoppar med okända motiv upp på båten för att starta kaos.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 22.12.17

För en stund tror vi att Tyrion är död när det (lite för länge) blir svart efter att han blivit nerdragen i havets botten. Tack och lov lyckades Jorah rädda honom. I en strand i solnedgången verkar de till synes båda lättade för en stund. Sen ser man Jorahs blick på bilden ovan och jag förstod redan innan han visade armen vad som hade hänt.

Många frågor dyker upp. Kommer han som Stannis fixa att stoppa det innan det hinner sprida sig till resten av kroppen? Borde han hugga av sig armen? Hur pass smittsam kommer han gå runt och vara?

GOT505_082014_HS_DSC_4003-1024x682

Det kan ni gott fundera på medan ni väntar på nästa avsnitt. Det var så pass mycket i norden och österut i det här avsnittet att vi varken fick se King’s Landing, Dorne eller Braavos. Men lugn, trailern till nästa avsnitt antyder att vi kommer få se alla tre nästa vecka. Vi ses då.

Vad tyckte du om avsnittet? Kommentera nedan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: