Game of Thrones S05E04 ”Sons of the Harpy” recap

Det här avsnittet fick mig att tänka på Littlefingers dialog med Varys för två säsonger sen, där han proklamerade att ”chaos is a ladder”. Om det stämmer så har ett par ambitiösa spelare nu ett perfekt tillfälle att gå uppför stegen, både i King’s Landing och Mereen där blodet flödade i det här avsnittet.

Men låt oss ta det bit för bit:

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.20.57

Huvudtiteln börjar med att vi får se ”Dorne”, vilket irriterade mig lite? Om introt hade visat olika svenska städer så är det som att vi hade fått se Stockholm, Göteborg och Skåne. Nåväl.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.22.33

Vi börjar där vi senast slutade med vår nya duo. Jorah snor en båt från en stackars fiskare men lämnar ett par mynt på hans avdomnade kropp så att vi ska förstå att Jorah ännu är en hyvens kille. När han sen slänger Tyrion vårdslöst i båten är han inte lika hyvens.

Det enda Jorah vet om Tyrion är ju att han är en Lannister, som så vitt Jorah vet är mest kända för att förinta Reynes av Castamere, kungamördande och beordra soldater att döda spädbarn. Han har helt missat det där med att de numera även är kända för incest.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.23.40

På en annan båt får vi se att Jaime och Bronn är på väg till Dorne. Vi får en liten mysig scen där Jaime sentimentalt tittar på ön Tarth där Brienne kommer ifrån.

Nere i hytten ifrågasätter Bronn hela expeditionen. Vi kommer fram till att Bronn dels fattat att Jaime släppt Tyrion fri och att räddningsexpeditionen minsann inte är till någon systerdotter. Det är mycket Bronn fattat för att vara en enkel sellsword.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.26.42

Uppe i King’s Landning ger Cersei Mace Tyrell i uppdrag att åka i Braavos, så att hon ifred kan se till att ge religiösa böghatarfanatiker vapen som kommer tillfångata hans son.

Med Mace åker även Meryn Trant. Det ser ut som att Arya kommer få kryssa bort ett nytt namn på sin lista. Fast har ”no one” en lista över de hon vill mörda? Vilken identitetsklyv, va.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.30.11

”We have a sinner in our very midst. Shielded by gold and privilege” säger Cersei varav James Bond-skurken svarar ”may the Father judge him justly” och jag ba’ ”who said anything about HIM???” när jag ser James Bond-skurkens blick han ger Cersei.

För i scenen därpå karvar hennes kusin Lancel in den sjuuddiga stjärnan i sin panna. Ni vet, den kusinen hon brukade ligga med.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.37.32

Förutom att slå ner såväl prostituerade som torskar, smasha ner andra religioners marknader (lägg väl märke till att lord of light-symbolen finns bland en av de prylar de krossar) så är det absolut värsta att de vaskar svinmycket alkohol.

Näe. Det värsta är givetvis att de griper Loras Tyrell, eftersom han är homosexuell. Jag är lite nyfiken på varför bara. Ser man det här avsnittet kanske man automatiskt tänker ”ah ja, de är religiösa fanatiker. Klart de hatar bögar”. Men detta antyds aldrig i böckerna att religionen gör (där Loras aldrig heller blir gripen), så det explicita anledningen till varför kommer aldrig riktigt fram. Vilket känns ganska… slappt.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.37.57

Stackars Tommen chillar bara på sitt rum och äter sin brunch när han plötsligt hamnar mitt i debaklet. I böckerna är Tommen 8 år och Margaery vinner manipulerar honom genom att ge honom katter. Här i TV-serien ger hon honom någon helt annans slags pussy. Eller hur, grabbar?

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.39.11

I vilket fall som helst. Tommen försöker stå på sig och kräver av sin mor att Loras blir frisläppt. Annars! Något dumförklarad och förvirrad får Tommen på egen hand leta upp High Sparrow.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.40.33

Här var jag nog inte ensam om att tänka ”What would Joffrey do?”. Börjar man tänka i banorna att Joffrey hade hanterat situationen bättre, är det riktigt illa. Tommen är kung över sju kungariken men går bort med svansen mellan benen efter att inte bli insläppt av några jönsar med stjärnor i pannan. Efter att det ropats efter honom att han är född av incest, en abomination.

Efter en kort ordväxling med Margaery bestämmer hon sig för att det är dags att kontakta farmor, ni vet hon som tog död på hennes senaste make. Tommen har här, fyra scener på raken varit mer bortgjord, dumförklarad och haft det jobbigare än någonsin. Ganska stor kontrast till att klappa katter, bli krönt till kung och få ligga.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.42.34

SHIIIEEE…! Uppe vid väggen hör vi plötsligt Stannis spekulera om Jon Snows ursprung. ”Ned Stark brukade inte ligga runt bara sådär, jag undrar hur Jon Snow blev till. Aja”. Det är första gången vi sedan säsong 1 får höra något om Jon Snows mamma. Med tanke på två scener till i det här avsnittet (det kan vi återkomma till) så verkar det som att den här säsongen kommer avslöja, eller i alla fall förebygga för ett avslöjande som fans har spekulerat kring i över 15 år.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.53.48

Efter lite pappersarbete som lord commander får Jon besök av Melisandre, som BORDE sagt så här:

”Tjenare Jon. Jag tänkte så här; Jag har möjligheten att föda mördande skuggbäbisar. Det skulle underlätta en del om vi kunde snitta Roose Bolton innan vi åker ner för att ta över Winterfell. S’atteh… ligga?”

Denna pitch hade varit så mycket rimligare? Istället ska hon prata om liv och ljus och trams.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.55.08

Och sen en liten påminnelse om att vi faktiskt tittar på en fantasyserie. Efter avsnitt med hemskt lite drakar eller iszombies kan det vara bra att en mystisk kvinna visar att hon kan läsa tankar. Eller vad hon nu gjort för att kunna veta Ygrittes catchphrase.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 20.59.10

Sen var det dags för avsnittets finaste scen. Stannis the Mannis, king of the andals, the first men and dad of the year.

En sak jag plockade upp här bara var att Stannis nämnde något om ”stone men i Valyria” och sjukdomen greyscale har i överlag fått rätt stort fokus i den här säsongen hittills. Kan vara bra att ha i åtanke.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 21.01.48

Förutom att Littlefinger ska resa tillbaka till King’s Landing och litar på att Sansa klarar sig på egen hand, så får vi en enormt fin backstory här.

Händelsen som startade Robert’s Rebellion blev äntligen förklarad i TV-serien? Jag blev så glad? Händelsen som urartade till att Jaime blev Kingslayer, att Robert Baratheon hamnade på tronen och att Oberyn ville hämnas så pass mycket förra säsongen att hans huvud krossades som en melon. Allt började med Rhaegar och Lyanna i Harrenhall.

Men bäst av allt: Littlefingers blick han ger Sansa när hon konstaterar att Lyanna blev kidnappad och våldtagen av Rhaegar. Littlefinger VET NÅGOT.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 21.12.59

Så innan Jaime räddas av sin egen guldhand (till hans egna stora förvirring) diskuterar han och Bronn hur de skulle vilja dö, snaskandes på lizarder.

Det är en mysig dynamik de har. Jag gillade den klassiska actionscenen med Dorne-vakterna som påvisar att de här två får vara försiktiga i de här kvarteren.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 21.17.38

Inte långt därifrån (!) får vi för första gången bekanta oss med the sand snakes, tre av Oberyns oäktingar, varav en är dotter till Ellaria.

Fast var det bara jag som kände att Obaras monolog om hennes första möte med pappa kändes väldigt framkrystad? Sättet hon tog sig själv på händerna och gick runt medan hon pratade fick mig att tro för ett ögonblick att jag såg en gymnasiepjäs.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 21.18.02

Jag känner redan i den här scenen att Jorah och Tyrion kommer vara min favoritduo i de närmsta avsnitten. Tyrions klipskhet genomskådar hela situationen och den sanningen svider så mycket att han fick en smäll på käften för det. Jag vill bara ha mer av dessa två.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 21.22.20

I Mereen får vi höra om när Barristan var livvakt åt Rhaegar, Daenarys bror som vi bara för några scener sen fick höra ”kidnappade och våldtog” Lyanna Stark. Och innan dess fick vi även höra av Stannis att Ned Stark inte ligger runt. Ni kan göra matten härifrån, förmodar jag.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 21.28.06

Ja och givetvis måste en jättemysig scen om att spela musik, ge bort pengar till välgörenhet och bli tokfull sluta med att personen som berättar den här historien dör en tragisk död.

Minns scenen innan där Hizdahr Zo Loraq berättar för Daenarys om att gladiatorspelen som infördes denna dag i staden borde legaliseras igen. Om kaos är en stege kanske Hizdahr fått rätt och kan se till att få sin vilja igenom.

lancel 2

Och om kaos är en stege så har vi en ny spelare i King’s Landning. High Sparrow kan sätta sig emot självaste kungen, frågan är bara vad som händer om de tar sig an större spelare. Är High Sparrows maktkapital så stort att han även kan ta sig an Cersei? Vi får se vad vår James Bond-skurk gör i nästa avsnitt, helt enkelt.

Vad tyckte du om avsnittet? Kommentera nedan vetja.

 

Ett svar to “Game of Thrones S05E04 ”Sons of the Harpy” recap”

  1. nannapanna77 Says:

    Kul blogginlägg. Jag har ju verkligen gillat Game of Thrones, men nu känner jag att jag börjar tappa bort mig och bli förvirrad. Har ingen koll på vilka alla är längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: