Game of Thrones S05E03 ”High Sparrow” recap

Avsnitt 3 är ute och det är min klara favorit hittills av den här säsongen. Det är möten mellan karaktärer vi aldrig skulle tro skulle mötas, utvecklingar av karaktärer vi alltid längtat efter och repliker som gav mig riktiga rysningar.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 21.45.02

Vi börjar med att äntligen få se insidan av the house of black and white som Arya efter lite krångel äntligen får tillgång till. I den här scenen får vi lära oss att:

  1. Arya har sopat hallarna i huset i tre dagar.
  2. Folk går dit för att dricka vatten som dödar dom av skäl vi inte riktigt vet.
  3. Att denna religiösa kult tjänar ”the many faced god”.

Med tanke på att denna gud är representerad av de sjus stranger (som representerar döden), R’hllor, den drunknande guden och de äldre gudarnas trädansikten så syftar religionen på alla andra religioners förhållningssätt till döden. Typ. Valar morghulis och så vidare.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 21.48.19

Borta i King’s Landing sker TV-seriens minst dramatiska bröllop någonsin. Hade ansetts vara en väldigt tråkig tillställning enligt Dothraki-klanarna.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 21.49.47

Till och med bröllopsnatten är en succé, i alla fall för Tommen (”it went so fast!”). På frågan ”tycker inte du det är konstigt att vara drottning” så håller Margaery masken, som nu är drottning för tredje gången. Vi får hoppas att Tommen inte mördas av en demonskugga eller förgiftas av sin svärmor i första taget.

Margaery är inte sen med att börja manipulera Tommen till att försöka få bort Cersei från King’s Landing.

Cersei förstår genast vad som är i görningen och går för att träffa Margaery. Då utspelar sig en scen med så mycket passiv aggressivitet att den hade platsat i Mean Girls:

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 21.55.26

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 21.54.46
Oh snap!

Cersei går därifrån med en min som får mig att ana oråd. Striden kan börja.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 21.57.46

Vi är äntligen tillbaka i Winterfell! Vi har inte sett stället sen det brändes ner i slutet av säsong 2 och restaureras nu om av familjen Bolton.

Theon/Reek säger inte ett enda ord under hela avsnittet, men hans minspel säger allt (älskar Alfie Allen i den här rollen!). När de flådda människorna från hus Cerwyn hängs upp för att de inte ville betala skatt kan vi tänka oss att Theon kommer ihåg ett liknande scenario från just slutet av säsong 2.

Om ni inte minns: Han brände upp två oskyldiga farmpojkar för att lura alla att han hade mördat Bran och Rickon Stark.

Vi får sedan via Theon tjuvlyssna på när Roose och Ramsay Bolton har en mysig familjemiddag. Tydligen vinner man inte folks tillit och lojalitet genom att flå dom levande, utom genom äktenskap. Roose avslutar scenen med att säga att han hittat den perfekta kvinnan.

KLIPP TILL:

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.03.18

Haha, åh Sansa. Först Joffrey och nu Ramsay. Hur ska detta gå? Men med Littlefingers lilla tal om att Sansa ska hämnas sin familj och hennes senaste utveckling från pjäs till spelare får en att fundera på om detta faktiskt kommer leda till att rättvisa skipas.

Och hey, i wouldn’t know. Sansa åker aldrig till Winterfell i böckerna, så det är verkligen ingen som vet hur det här kommer sluta.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.07.33

Tätt efter dom har vi Brienne och Podrick (som inte heller åker till Winterfell i böckerna). Vi får veta lite mer om deras bakgrund. Brienne berättar om hur ett gäng ”sköna killar” mobbade henne för att hon var ful. Tätt därpå får hon dom att tappa hakan av att kungens bror Renly dansar med henne.

Hon berättar också om att hon gärna skulle vilja döda Stannis. Som också är på väg mot Winterfell. Brienne, jag gillar dig och så. Du är den karaktären som antagligen är mest genuint god i hela Game of Thrones, men skada inte Stannis. Snälla?

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.16.30

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.16.36

För se, Stannis är den enda som kan dissa ett klassiskt Gudfadern-citat och komma undan med det.

Jon nekar här även till att bli Jon Stark och förklarar att hans plats är hos the night’s watch. Frågan är om detta inte kommer rubbas när han får reda på att Sansa befinner sig hos Bolton-gänget.

Vi får även en fin scen mellan Jon och Davos. Davos följer aldrig med Stannis till the wall och när jag såg i slutet av förra säsongen att han hängde med så hoppades jag verkligen på en scen mellan dessa två i denna säsong. Wish fulfilled. Yay!

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.22.49

Tillbaka i Braavos kommer en störig tjej in på Aryas rum och slår henne med en pinne. Skrattade högt när Arya plötsligt ropade ”Ow! Cunt!”. Hennes ordförråd har helt klart förbättrats sen hon hängde med The Hound.

Det var sedan dags att slänga alla sina tillhörigheter. För att bli ingen alls kan man inte gå runt och äga sin gamla identitets prylar.

Maisie Williams gör ett fenomenalt jobb här med att visa att hennes svärd inte går att slänga hur som helst. Bara med hennes min fängslar hon de inre tankarna vi får läsa i böckerna:

“It’s just a stupid sword,” she said, aloud this time…
… but it wasn’t.
Needle was Robb and Bran and Rickon, her mother and her father, even Sansa. Needle was Winterfell’s grey walls, and the laughter of its people. Needle was the summer snows, Old Nan’s stories, the heart tree with its red leaves and scary face, the warm earthy smell of the glass gardens, the sound of the north wind rattling the shutters of her room. Needle was Jon Snow’s smile.”

😥

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.27.29

Och tillbaka i just Winterfell får jag en helt annan form av rysning, när denna tant insinuerar att ”Vi vet alla om här att Boltonfamiljen borde styckas upp i små bitar, välkommen tillbaka Sansa”.

Inte helt ovan vid att behöva bete sig snällt mot folk som mördat delar av hennes släkt hälsar hon glatt på Roose och blir pussad på handen av Ramsay.

Vad var dock grejen med att vi fick se Ramsays märkliga älskarinna titta svartsjukt på Sansa? Den tidigare hon blev svartsjuk på blev uppäten av hundar i förra säsongen om ni minns, så vi borde kanske bli oroliga.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.32.37

OH

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.32.55

MY

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.32.14

GOD

Jag ljuger inte när jag säger att jag sett den här scenen över sju gånger nu. Från ”You misunderstand me, it was not an offer. It was a command” till ”Olly, bring me my sword” till själva halshuggningen och inte minst Stannis minimala ”bra där”-nickning från andra sidan gården.

På bok-baserade Game of Thrones-forum har dom aldrig varit gladare (mig själv inkluderad). Det är en stor fanfavorit ur böckerna och scenen är nästan replik-till-replik samma i TV-serien.

Och nickningen. Såg ni Stannis lilla nickning? Gudars skymning.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.33.36

Tillbaka i King’s Landing håller stans påve på att spela ett härligt religiöst rollspel på en bordell. Detta är inget som de nya religiösa fundamentalisterna i stan uppskattar så värst. De tvingar ut gubben på gatorna naken och piskar bort hans händer från att skyla sig så att alla får ta del av hans härligheter.

High septon (som han ju egentligen kallas) kräver av the small council att detta gäng försvinner ur stan och att deras ledare avrättas. Cersei är dock inte sen med att se detta som något hon kan utnyttja till sin fördel och går och träffar denna nya ledare istället.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.46.15

Ledaren High Sparrow spelas av ingen mindre än Jonathan Pryce (största värvade skådespelaren sen Sean Bean?) och gör mig bara sugen på att se fler scener med honom.

Det är omöjligt att veta vad hans agenda är, omöjligt att veta vad han menar och han är så utomordentligt trevlig att man nästan glömmer bort att han samma dag beordrat sina sparrows att förnedrande tvinga en gubbe att naken promenera genom hela staden.

Precis som en riktigt bra spelare i King’s Landing-klimatet måste vara för att komma någonvart, med andra ord.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.50.35

Cersei skickar sedan ett brev till Littlefinger med okänt innehåll, men verkar vilja få honom till King’s Landing så fort som möjligt.

Vi får även veta att Qyburn gillar att döda råttor av oklara skäl och att Gregor Clegane ännu ”lever”.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.53.04

Sedan en dialog mellan Westeros två mest opålitliga män, diskuterandes hur pass mycket de kan lita på varandra.

Yeah, good luck with that.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 22.57.47

Vi får se Volantis! Det har talats lite om Volantis i TV-serien tidigare, men ni som haft öronen vässade kanske minns att Talisa var därifrån. Ni vet, Robb Starks fru som blev huggen i magen x antal gånger när hon var gravid.

I Volantis får vi veta att de arrangerar sina slavar i olika kategorier med hjälp av tatueringar (detta hade inte Daenarys gillat).

Slavarna verkar dock vara i full gång att utse Daenarys som deras utvalda hjätlinna. Detta var alltså en röd prästinna på bilden ovan, precis som Melisandre. Man kan ana att denna röda prästinna ser Daenarys som den som kommer rädda världen på samma sätt som Melisandre tilldelat samma roll till Stannis.

Jag funderar också på den långa blicken hon gav Tyrion i slutet av scenen. Det fick mig att tänka på vad röda prästen Moqorro (inte med i TV-serien) säger vid ett tillfälle till Tyrion i böckerna:

Dragons old and young, true and false, bright and dark. And you. A small man with a big shadow, snarling in the midst of it all.

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 23.02.58

Tyrion tar sig sedan till en bordell och vi får se ännu ett bevis på att allas vår khaleesi verkar påverka städerna runt omkring henne genom att en prostituerad är utklädd till henne.

Vår Tyrion ger sig sedan på försöket att, som bandet Peaches hade uttryckt det: ”fuck the pain away”, men klarar inte riktigt trycket.

Men något mysfull och glad över att inte längre vara på vägarna med Varys tar sig Tyrion en piss men blir kidnappad av Jorah som bara råkar ha med sig munkavel och rep till en bordell (vill inte överanalysera denna aspekt).

Jag är väldigt glad över detta karaktärsmöte ändå. Det ska bli spännande att se hur stämningen mellan Jorah och Tyrion blir.

game of roose

Som sagt, jag älskade det här avsnittet. Inte bara av skälen jag nämnde ovan, men det kändes också väldigt tematiskt med identitet. I synnerhet mellan Stark syskonen.

Arya väljer att lämna sin identitet bakom sig för att bli ingen alls, men kan inte släppa den helt. Det är en inre konflikt med hur hennes luddiga framtid som ”no one” kommer se ut, hennes fina minnen med sin familj och sin plan att hämnas dom.

Sansa gör snarare tvärtom och ger sig ut ur sin identitet som Alayne. Hon blir full-blown Sansa Stark igen, men har tvärtom från Arya förändrats på andra inre plan, där hon snarare planerar sin framtid i minsta detalj så att hennes lektioner från Littlefinger kommer ge önskad effekt. Som Roose uttryckte det: ”Jag behöver bara hennes namn”, men det han inte vet är att han också hade behövt hennes tidigare mer lättutnyttjade identitet.

Och samtidigt tackar Jon nej till att bli en Stark överhuvudtaget. Hans framtid är hos the night’s watch och det förflutna spelar ingen roll. Att Robb Starks mördare huserar i Winterfell rör honom inte i ryggen. Till Jon’s försvar så är en armé av de döda på väg att ta över hela världen.

Min favoritkaraktär Theon börjar påminnas om sin gamla identitet. De flådda människorna påminde som sagt om hans gamla illdåd, samtidigt som Sansas närvaro påminner honom om när han fortfarande var en helt vanlig kompis till Robb på samma ställe. Jag kan knappt vänta till att se hur deras första scen mellan varandra kommer se ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: