Game of Thrones S05E02 ”The House of Black and White” recap

OBS! Avsnitt 1-4 läckte av någon recensentrackare. Denna recap är helt fri från spoilers från andra avsnitt än de som kommit framtill avsnitt 2, säsong 5.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 07.06.47

Vi börjar detta avsnitt med den mest saknade karaktären från premiären, allas vår Arya. Det verkade bland de som bara kollat på TV-serien och inte läst böckerna, att det fanns lite förvirring kring vart någonstans Arya egentligen var på väg någonstans.

Dels säger hon att hon vill åka till The Wall, den enda levande personen som bryr sig om henne befinner sig där, hennes halvbror Jon. Men båten åker inte dit, berättade kaptenen och informerade om att de skulle åka till Braavos.

Så när Arya visar järnmyntet för kaptenen har folk fått för sig att han ”aha, hon äger det här järnmyntet. Vi tar henne norrut trots allt”. Nej nej, där har ni fått det om bakfoten. Båten åker dit den ska, just till Braavos. Om ni minns från förra säsongen så var Stannis där en vända för att låna pengar.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 07.09.57

Så det här är platsen Arya sökte, detta mystiska tempel som Jaqen H’gaar från säsong 2 ville att hon skulle följa med honom till för att också bli en ansiktlös torped.

Snubben i porten har dock ingen aning om vad Arya snackar om och ber henne vänligt men bestämt evakuera sig själv.

Arya hänger kvar istället med sitt järnmynt och upprepar ett par namn i ett halvt dygn. Sen antar jag att hon ger upp för att kolla in den här Venedig-liknande staden.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 07.20.10

Vi tar oss sedan västerut igen till ett möte som nästan känns som att det var… för lätt? Här har Brienne sökt Sansa i nästan en hel säsong och råkar nu bara stöta på henne i ett värdshus.

Ett par arga repliker dras från Littlefinger, mest för att påminna oss om vad som hänt i tidigare säsonger. Var det bara jag som tyckte Littlefinger var lite… out of character här? Som att han inte alls passar för att vara konfrontativ på det här sättet utan att på något sätt le slugt samtidigt. Jag vet inte jag.

Sansa nekar, precis som Arya, någon hjälp från Brienne. Detta gör Brienne purken så hon låter riddarna från the vales hästar fria. Vad har dessa riddare gjort henne, det kan man undra.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 07.26.11

Här får vi även (äntligen) se vad skillnaden är mellan vanligt stål och det hajpade valyriska stålet är. Brienne bara knäcker riddarens svärd på mitten och kör in den i hans svalg strax efter det. Bra hästaction.

Om ni minns så är hennes svärd Ned Starks gamla svärd, fast halva. I början av förra säsongen tog Tywin och smälte upp Neds svärd till två, han gav den ena till Joffrey på hans bröllop och den andra till Jaime som i sin tur gav den till Brienne.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 07.28.55

Samtidigt i King’s Landing har Cersei fått en hotfull present där en orm i sitt gap håller ett halsband som tillhör hennes dotter Myrcella. Gillar för övrigt att hon antagligen satt ihop lådan igen för Jaime, bara för den dramatiska effektens skull.

Efter att Oberyn fick sin hjässa spräckt i förra säsongen så har nu denna hittills okända plats Dorne då rytit ifrån. Oklart just från vem i Dorne denna present är dock.

Jaime bestämmer sig för att gå på ett ädelt äventyr ner dit för att hämta Myrcella. Jag anar oråd redan här. I filmer som Ocean’s Eleven där de ska göra ett omöjligt uppdrag så uppstår komplikationer och twister, men dom stjäl ändå alla pengarna till slut. Men i Game of Thrones antyder det snarare att alla inblandade kommer dö en långsam död.

Som bokläsare har jag dessutom ingen aning om vart detta kommer leda. Jaime åker inte till Dorne i böckerna överhuvudtaget, nämligen.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 07.35.17

Som sällskap söderut har Jaime av ren tillfällighet valt en karaktär i TV-serien som man aldrig hör talas om i det här stadiet mer i böckerna nästan, men eftersom han är en så stor fan-favorit behövde han få en större roll.

Så givetvis kommer detta udda par gå på äventyr tillsammans ner i öknen. Det är en utstickande story jag inte hade förväntat mig och nu vet jag inte riktigt hur jag har kunnat leva utan den.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 07.38.51

Vi får nu också vår första inblick i Dorne (as far as south goes). Den rullstolsburna Doran sitter mest och tittar på sin trädgård när han får ett ilsket besök av Ellaria Sand. Om ni minns så är Ellaria hon som var Oberyn’s älskarinna. Hon vill ha hämnd, det vill inte Doran. Det är i stort sett det vi får veta här.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 07.43.16

Nere i Meereen går Daario Naharis och Grey Worm på jakt efter Sons of the harpy. De hittar en rackare som gömmer sig i en vägg. Daario är kaxig som vanligt.

Sedan diskuteras det vad som ska göras med honom. Ska han köttas på fläcken eller ska han dömas i domstol och sen avrättas? Viktig fråga.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 07.46.38

Barristan Selmy berättar sedan för Daenarys om hennes skvatt galna pappa som brände upp folk för skojs skull. Han vill nämligen helst undvika att hon blir likadan.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 07.48.48

Vi får sedan en kort scen i ”this fucking box” som Tyrion kallar det, någonstans på vägen mellan Pentos och Volantis. Alltså den här rutten:

Skärmavbild 2015-04-19 kl. 20.03.32

Från Volantis ska de sedan alltså ta ett skepp till Meereen där Daenerys är. Alltså den här rutten:

Skärmavbild 2015-04-19 kl. 20.06.11

Så, nu vet ni exakt hur Tyrion och Varys planerat att resa. Vi får bland annat veta att Cersei lovat guld och gröna skogar till den som ger henne Tyrions huvud och att Tyrion och Varys som avvikande människor ändå gillar att vara in the midst of things.

Favoritreplik:

– Are we really going to spend the entire road to Volantis talking about the futility of everything?
– You’re right, there’s no point.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 07.53.35

Tillbaka i King’s Landing får vi en bekräftelse på att dvärg-jakten är igång. Och att Qyburn, huvudstadens nya Dr. Mengele gärna behåller huvudet för att dissekera dess hjärnvävnad eller något.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 07.57.28

Sedan ett möte med the small council. Tänk, för fyra säsonger sedan hade vi helt andra människor här (förutom grand maester Pycelle, som verkar vara odödlig). Alla spelar Cersei i fickorna utom Kevan, hennes farbror som ifrågasätter, eller förlåt, äger sönder Cersei.

Dessvärre stannar han inte i King’s Landing för att reda upp den politiska situationen, utan går tillbaka till sitt hemsäte i Casterly Rock. Låt kaoset börja.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 08.00.20

Sedan avsnittets mysigaste scen där Gilly lär sig skriva av Myrcella. Vi får även reda på att nästa ledare till nattväktarna kommer hållas idag.

Sedan förstörs stämningen av att Myrcellas mamma kommer in och är wildling-rasist.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 08.02.52
DAKINGINDANORF!!!

Först här tas det upp att Jon i slutet av förra avsnittet avslutade lidandet för Mance Rayder, men det verkar få passera.

Sedan kommer ett erbjudande från Stannis; Om du hjälper mig att få nordborna på min sida ger jag dig en kunglig legitimering så att du skulle börja heta Jon Stark, lord of Winterfell.

Ganska fett kan tyckas. Sen blir Jon Snow lord commander över nattväktarna. Detta för att Maester Aemon gör en Dumbledore och lägger den avgörande rösten på Jon. Tio poäng till gryffindor.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 08.14.18

Som jag saknat den här musiken av Ramin Djawadi. Det var senast i säsong två som vi fick se Jaqen H’gaar och först nu får vi en ny version av denna mystiska melodi. Jag älskar den.

Men till saken då; Han är inte Jaqen H’gaar, han är ingen alls. Och det är det Arya måste bli också. För att bli en ansiktlös torped, måste man ju vara ingen alls. Fattar ni? Bra där.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 08.16.58

Tillbaka i Meereen händer saker i ett jävla tempo. Denna forna slavkille Mossador lyckas på något vis ta sig in till cellen där den dära son of the harpy håller till, han blir mördad.

Att mörda utan tillåtelse av Mhysa är ju inte okej, så han avrättas. Sen uppstår kaos.

Jag vet inte jag, jag kände mig lite oengagerad här. Mossador är ingen karaktär jag bryr mig om. Men jag antar att det är nödvändigt att visa hur pass stor splittringen är mellan de forna slavarna och ”the wise masters” och hur mycket den ena sidan skulle vilja ta död på den andra.

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 08.21.51

Sen dök Drogon upp, så att vi inte ska glömma att han är där ute och finns någonstans.

Vi är fortfarande i inledningsfasen av Game of Thrones, jag menar, vi har inte ens fått se Theon och Ramsay än. Men saker och ting börjar bubbla. I King’s Landning är i stort sett allt centrerat kring Cersei, i stort sett allt hon gör i sin maktposition ger enorma konsekvenser och Cersei är skvatt galen, så shit is going down.

En annan drottning har problem miltals därifrån men hon bryr sig desto mindre om sin maktposition, så mycket som hon bryr sig om sitt folk, något Cersei inte skulle kunna bry sig mindre om.

Vi har Arya som ska börja på Hogwarts för mördare, Jaime som ger sig ut på nya äventyr, Brienne som envist följer efter en Littlefinger-ierad mörkare Sansa och Jon som är splittrad mellan att försvara the wall eller bli en Stark, något han alltid önskat att han skulle få bli.

Vi ses nästa vecka, thronies (har så stor hatkärlek till detta ord).

Ett svar to “Game of Thrones S05E02 ”The House of Black and White” recap”

  1. Barney Bachtell Says:

    Hi there, constantly i used to check website posts here early in the morning, as i enjoy to learn more and more.|

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: