Game of Thrones S05E01″The Wars to Come” recap

OBS! Avsnitt 1-4 läckte av någon recensentrackare. Denna recap är helt fri från spoilers från andra avsnitt än just avsnitt 1 av säsong 5.

Väntan är över! Första säsongen har äntligen gått av stapeln och saker och ting börjar redan röra sig framåt världens bästa TV-serie. Mycket tack vare att vi lämnade storyn förra säsongen med en del storylines som avslutades mitt i där de är i bok 4/5.

Det är därför det till exempel hände ganska lite borta i Meereen förra säsongen förutom att Daenerys låste in sina drakar, medan det nu på riktigt börjar historien som tar vid mitt i bok 5 för hennes del.

Men nog om bokjämförelser. Nu kör vi:

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 20.55.53

Vi fick inte se Winterfell i detta avsnitt men vi börjar redan i introt ana oråd. Roose Bolton som förråde Robb Stark under the red wedding var på väg mot Winterfell i slutet av förra säsongen. Winterfell som brändes ner i säsong 2 ryker inte längre, men byggs däremot upp av folk som diggar det där med att flå människor levande. Mums.

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 20.57.53

Enligt skaparna av TV-serien så försökte de göra flashbackscener redan i pilotavsnittet med The mad king och hur Ned Starks storebror och pappa mördades av denna Targaryenkung. Det visade sig vara en rätt dålig idé och det är först nu de vågat sig på något liknande igen.

De behöver inte skämmas den här gången. Barnskådespelaren som porträtterar en ung Cersei som anser sig ha rätt till allt, även sin framtid, gör sin roll exemplariskt.

”Maggy the frog” som häxan kallas berättar för Cersei en hel del förvirrande information. Kungen hon gifter sig med kommer få 20 barn. Vi minns ju alla i början av säsong 2 när Joffrey ville ta död på alla Roberts bastarder och hur Gendry i Aryas sällskap med nöd och näppe kom undan.

Samtidigt som Cerseis barn ju inte är Roberts barn (duh). Informationen om att en vackrare och yngre drottning kommer ta Cerseis plats får oss plötsligt att förstå den hittills hyfsat orimliga aversion hon haft mot såväl Sansa som Margaerey Tyrell.

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 21.13.21

Tillbaka i nutiden är stämningen stel. Cersei fattar att Jaime släppte Tyrion fri och Jaime fattar att resten av Westeros kommer vara mindre benägna att smeka Lannisters medhårs nu när kungariket inte styrs av en brutal politisk mastermind.

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 21.17.34

Samtidigt har Tyrion lyckats vara utanför sin låda i ett par minuter innan han spyr ner en fin matta för att sedan direkt börja dricka vin igen. Detta gjorde mig väldigt taggad på festivalsommaren.

Dialogen mellan honom och Varys är fantastisk. Jag tänker framförallt på ”Too much information”-biten om att Tyrion bajsat genom de små hålen på lådan och att Varys torkat upp dom och kastat dom överbord på båten.

Varys berättar sedan att de är hemma hos Illyrio Mopatis. Minns ni vem han är? Inte det? Det är den här killen:

illyrio

Alltså samma kille som hookade up Daenerys med Khal Drogo i det allra första avsnittet. Det är den snubbens hem de är i.

Och för er som råkat se om säsong 1 nyligen minns ni säkert också att Arya tjuvlyssnade på ett samtal mellan just Varys och Illyrio Mopatis när hon jagade efter katter på order av hennes svärdmästare Syrio Forel.

I en senare scen avslöjar Varys att han hade tänkt ta med Tyrion till Meereen efter att ha sagt den hemskt trailervänliga repliken ”Who said anything about HIM??”. Vi kan förvänta oss en bra roadkomedi med detta radarpar i kommande avsnitt kan jag känna.

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 21.21.10

Samtidigt i Meereen så tycker de gamla slavhandlarna att det är högst ochill av Daenarys att regera över dom, så de börjar föra liv.

För att göra det extra sorgligt så är offret en kastrerad man som bara vill ha lite mysig närhet på en bordell.

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 21.22.59

Missandei är nyfiken på varför en kastrerad man skulle gå till en bordell och Grey Worm svarar att han inte riktigt vet. Det här kommer kanske tas upp senare på något vis mellan dessa två, men i böckerna svarar han istället detta som jag hade tyckt att de borde inkluderat:

”Even those who lack a man’s parts may still have a man’s heart, Your Grace” (fast i böckerna var det Daenerys som frågade, därav your grace).

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 21.24.12

På andra sidan världen har saker och ting lugnat ner sig lite. Jon Snow kan tyckas slåss mot den här lillpågen lite väl hårt, men han dödade trots allt hans flickvän, så varför inte liksom.

Gilly och Sam har också en kortare diskussion om att det snart vankas val till en ny Lord Commander, vilket är på tiden. Jeor Mormont mördades i Craster’s Keep för över en säsong sedan. De är oroliga att Alliser Thorne ska ta rollen och skicka iväg Gilly till andra sidan väggen igen.

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 21.27.00

Jon Snow har sedan av oklar anledning ett möte högst upp på the wall där kung Stannis och Davos väntar in honom. Stannis berättar om sina planer att ta över norden och att han vill ha vildingarna på sin sida i utbyte mot att de får bygga småstäder i en ungefär lika iskall miljö som de bodde i tidigare. Schyrre.

Å andra sidan så är kungen på andra sidan the wall en envis rackare som helst inte vill gå ner på knä inför någon söderkung.

För övrigt så fick Stannis replik om att sätta Roose Boltons huvud på en påle mig att viska ett mindre ”fuck yeah” mot skärmen.

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 21.29.34

Borta vid the vale drar Bronze Yohn Royce den ganska politiskt inkorrekta kommentaren om att Robert Arryn slåss som en förlamad flicka. Båda dessa karaktärer lämnas därhän.

Littlefinger och Sansa drar vidare på nya äventyr. Vart de ska någonstans är hittills oklart. Sansa har börjat bli sassy:

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 21.42.28
Oh snap.

Samtidigt passerar de Brienne och Podrick som mest pratar om att alla som styr Westeros numera är as och att Podrick lika gärna kan skaffa jobb som manshora någonstans (reds. anm.)

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 21.43.44

Tillbaka i King’s Landning får vi återigen stifta bekantskap med Lancel Lannister, inte sedd sedan Blackwater-slaget i slutet av säsong 2 där han hade guldkrulligt hår. Förutom att bli körd runt med av både Tyrion och Cersei så var han också den som förgiftade Robert Baratheon när de jagade vildsvin i säsong 1.

Kevan Lannister, Tywins brorsa berättar för oss att Lancel joinat en väldigt religiös grupp som kallar sig själva för ”sparrows”. Dessa tycker att den där sjuuddade stjärnan är den bästa religionen som finns.

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 21.47.31

Vi får på för första gången på länge se Margaery vara sig själv och inte spela en roll för att hålla fasaden uppe. Antagligen sedan hon i Littlefingers sällskap på ett väldigt slugt sätt sa att hon ville bli ”the queen” med betoning på ”the”. Halvmycket sorg för att hennes man Renly alldeles nyss blivit mördad. Denna snett leende drottning är mer kallhjärtad än vad hon vill framstå.

Jag känner här att allt som kommer hända mellan Cersei och Margaery i denna säsong kommer vara helt underbart.

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 21.54.13

Tillbaka i Meereen så har Daario Naharis och Hizdahr Zo Loraq precis kommit tillbaka från Yunkai där de med hjälp av diplomati fått staden att lugna ner sig. Tänk så långt man kan komma med diplomati, va.

Men det krävs också en kompromiss ”fighting pitsen” ska öppnas igen, det vill säga helt vanliga gladioatorspel för folkets stora nöje. Hizdahr har läst om romarriket, han vet vad bröd och skådespel innebär. Underhållningen måste vara vansinnig så att ens folk inte blir vansinniga. Lite som TV-serien Game of Thrones alltså.

Daenerys besöker sina mysiga drakar också, men de lyssnar inte så mycket på sin mamma längre.

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 22.02.36

Den här repliken gillade jag mycket. Det omfattar allt vad vildingarna har för motivationer, som Jon förstår, samtidigt som han förstår att Stannis i sin kungaroll behöver framstå som icke-svag om kungen norr om the wall bestämmer sig för att inte gå ner på knä inför honom.

Åh, varför ska allt vara så jiddrigt för. Kan vi inte alla bara kramas?

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 22.10.36

Sen gör Jon Snow det som Arya vägrade göra mot The Hound i senaste säsongsavslutningen – tar slut på lidandet.

Frågan är om Stannis kommer gnissla tänder kring detta eller om han tar det med en nypa salt. Det får vi se i nästa avsnitt.

Det kändes i överlag som ett stabilt första avsnitt och fullt av väldigt många snygga planteringar inför det som komma skall. Lägg märke till småsakerna som inte har att göra med storyn just nu men som antagligen kommer få större fokus så småningom. Bland detta har vi:

  • Cersei VS Margaery, trots inga möten mellan dom kan vi med flashbacken och allt annat runt omkring ana oråd.
  • Sons of the Harpy – Detta rikare sällskap av gamla slavhandlare kommer inte gilla att Daenarys fortsätter förbjuda fighting pits.
  • Sparrows – Religiösa fundamentalister är aldrig ett gott tecken.
  • Loras Tyrell – Verkar få en större roll att spela i den här säsongen.

I nästa avsnitt hoppas jag vi kommer stifta bekantskap med Arya och gänget i Winterfell. Det känns som de största trådarna som snabbt behöver tas upp. Det faktum att Dorne kommer vara med i denna säsong säger mig att de kommer dyka upp snart också.

Och hey, vart är Jorah Mormont någonstans numera?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: