Vad vi kan förvänta oss av nästa Game of Thrones-säsong

sansa snow

Det är knappt ett halvår kvar nu tills Game of Thrones börjar igen och inspelningen verkar vara helt över. Det känns alltså som ett fenomenalt tillfälle att försöka recappa lite vad som hänt.

Och vad kommer hända? Vad det verkar kommer säsong 4 inkludera allt som hittills släppts i bokform vilket innebär att Game of Thrones i och med den här säsongen kommer gå ikapp böckerna. Med andra ord kommer det inte gå att spoila TV-seriens nästa säsong (om inte The Winds of Winter släpps innan april 2016, vilket visserligen skulle vara möjligt).

Med det sagt har det visat sig att alla de karaktärer som introduceras i A Feast for Crows och A Dance of Dragons kommer vara mer eller mindre uteslutna från TV-serien helt och hållet. Nya storylines som finns med i böckerna kommer inte vara med överhuvudtaget och de som finns kommer förändras markant på grund av detta.

Vi talar alltså nu om två helt olika historier egentligen. Det bokläsare kommer få se i TV-serien som dom kommer känna igen är följande (och varning härifrån till er som inte sett framtill säsong 4 av Game of Thrones):

Arya – följer böckerna till 95%

Det finns inte mycket att säga om vad Arya gör i nästa säsong. Det verkar vara den story som följer böckerna närmast och verkar även inkludera det släppta kapitlet från The Winds of Winter. Inga höjda ögonbryn från bokläsare här.

Cersei – följer böckerna till 85%

mountain

Verkar också följa böckerna väldigt nära. Karaktären ”High Sparrow” har blivit castad och verkar spela ungefär samma roll som i böckerna. Den religiösa aspekten av storyn verkar dock ha fått större fäste i TV-serien.

Jon, Sam, Davos och Stannis – följer böckerna till 75%

Davos är aldrig vid Castle Black i böckerna, men det är möjligt att han ”typ” gör samma sak som i böckerna, men oklart hur. Samma vad gäller Sam och Gilly, det verkar som att de stannar vid Castle Black, vilket dom inte gör i böckerna. I övrigt känns det som att Jons huvudsakliga story kommer vara hyfsat lojal mot böckerna, även om karaktärer som Val inte är castad och Bowen Marsh knappt varit en statist i TV-serien hittills, men det kan ju ändras, vi får se vilken roll han gör för nattens väktare.

Theon – följer böckerna till 75%

Senaste säsongen fick vi bara ett par få scener med Theon. Vi vet exempelvis inte vad hans syster Yara sysslar med just nu. Dessutom har varken Wyman Manderly eller Jeyne Poole blivit castad till nästa säsong, så det är oklart hur de ska göra storyn kring Theon, Roose och Ramsay, men det kan nog gå att komma runt.

Daenarys – följer böckerna till 70%

Verkar avvika något från böckerna men vi såg karaktären Hizdahr Zo Loraq i senaste säsongen som antagligen dyker upp igen och spelar samma roll som han gör i böckerna.

Tyrion – följer böckerna till 60%

tyrion

Något oklart vad Tyrion gör i nästa säsong. De flesta han träffar på i böckerna är inte castade till TV-serien och i säsongsavslutningen var Varys på samma båt som honom (det var han inte i böckerna).

Jaime i Dorne – följer böckerna till 40%

Dorne spelar en roll i böckerna, ja. Men Jaime åker aldrig söderut till Dorne med Bronn som han verkar göra i TV-serien, utan norrut till Riverrun. Huvudkaraktären Arianne i Dorne i böckerna är bortklippt. Istället verkar fokus ligga kring Doran, Areo Hotah, Trystane och Myrcella. Vad som görs, sägs eller kommer hända där är dock helt okänt även för bokläsare. Kommer den ändå följa storyn från böckerna eller kommer vi få se något helt nytt? Det ryktas även att Trystane kan komma att ta Young Griff-rollen, men det verkar nästan lite väl foliehattigt.

Sansa – följer böckerna till 20%

Det sista vi såg av Sansa i senaste säsongen var i stort sett det sista som hände henne i böckerna också. Eventuellt ett kapitel till, beroende på vad de väljer att inkludera. Här kommer vi definitivt få se ”osläppt” material från The Winds of Winter.

Bran – är inte med i nästa säsong

D&D har gått ut med att Bran inte är inkluderad i nästa säsong av Game of Thrones. Så det är först om ett och ett halvt år vi kommer få reda på mer om vem trädgubben är och vad Bran kommer ha för roll i det stora hela. Anledningen? Brans story gick något snabbare än alla andra och det sista som hände honom i TV-serien var ungefär där hans story i böckerna slutade också.

Victarion, Euron och Aeron Greyjoy – följer böckerna till 0%

kingsmoot

Alltså man trodde ju att en sinnessjuk snubbe med fäbless för magi, bärandes ögonlapp, blåa läppar och som skär ut tungan på sin besättning skulle vara något för en TV-serie att visa upp. Eller en snubbe med bläckfiskhjälm, med en gigantisk hammare, som har en rykande hand och gröper ut ögonen på folk som vågar kalla honom dum. Eller en galen präst som dränker 13-åriga pojkar och med rullande ögon ropar om den drunknande guden. Men nej, Greyjoy-bröderna är helt och hållet borttagna från Game of Thrones.

Mvh upprörd Greyjoy-supporter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: