Psykiskt sjuka män – eller att se film med nya ögon

1994 schwarzenegger

Om man tittar långt bak i tiden kan man snabbt reagera på hur man för ett antal decennier sedan var så blind för diskriminering i media. Inte sällan brukar bilder av det här eller det här slaget länkas med anledning av att vi, med det perspektiv vi har idag ska reagera på hur sjukt rasistiskt/sexistiskt det var på exempelvis 50-talet.

Men man behöver inte gå längre än 80 eller till och med 90-talet för att då och då reagera på skumma inslag i filmer som idag hade strukits bort. Ibland kan det vara små inslag i annars rätt bra filmer, som när Dr. Sattler i Jurassic Park tar på sig att springa och sätta igång säkerhetssystemet igen och John Hammond påpekar att han borde göra det istället, eftersom hon är kvinna.

Men sen finns filmer vars generella tema och handling kretsar kring en man (som det är meningen att man ska heja på) som beter sig som en patriarkal psykopat. I filmen Farlig Förbindelse (1987) kretsar filmen kring en framgångsrik familjeman som hotas av en galen kvinna. Uttrycket “kaninkokerska” används än idag för att beskriva galna kvinnor.

Grejen är bara den att om filmen hade gjorts idag så hade mannen skildrats på ett mer sympatiskt sätt, något som inte behövdes på 80-talet. Man hejade ändå på den otrogna mannen, fullt medveten om att han är just otrogen och fullt medveten om att han både sviker och tränger bort en kvinna han haft en affär med. I slutet (spoiler alert) när kvinnan blir mördad så har hotet mot kärnfamiljen eliminerats och Michael Douglas kramar om sina älskade.

I filmen True Lies (1994) av James Cameron handlar det om en spion som ljugit om hela sitt liv för sin familj. När han misstänker att hans fru är otrogen så spårar han hennes samtal, buggar hennes handväska, psykiskt misshandlar mannen som hon misstänks ligga med och kidnappar henne. Väl kidnappad förhör han sin fru från en ensidig glasvägg (hon kan inte höra att det är hennes man eftersom hans röst är förställd. Med tanke på att mannen spelas av Arnold Schwarzennegger borde dock detta ifrågasättas) och frågar henne kränkande frågor om hur pass förälskad hon är i sin man och hur långt det gick med mannen hon misstänktes vara otrogen med.

Det slutar inte där. Frun tvingas sedan i ett uppdrag från sin egen make strippa för en man som sitter i mörkret på ett hotell. Det jag mindes från den här filmen var mest att Arnold Schwarzenegger sa “you’re fired” innan han sköt iväg en bov med en raket in i en helikopter. Att se om den 2014 får en att upptäcka helt nya saker, som att huvudpersonen sysslar med psykisk terror genom att missbruka sitt yrke mot sin fru. Detta tas sedan varken upp eller görs en särskilt stor big deal av.

Det hade det gjort idag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: