Saker jag tror kommer hända i The Winds of Winter (BOKSPOILERS till Game of Thrones, läs inte om du inte läst alla böckerna)

Det susar runt över hela internet, teorier och analyser på vad som kommer hända i nästa bok of ice and fire. Jag läste klart A Dance of Dragons i våras och kände direkt ett sug efter mer. Som tur är fanns det dels ett par kapitel släppta från nästa bok, The Winds of Winter, och dels strömmar hela internet av sinnessjukt smarta nördar som analyserat varenda detalj i berättarmönstret, profetior och liknande för att kunna räkna ut vad som komma skall i denna episka fantasyserie. Så, nu varnar jag en gång till. Framöver i texten kommer det finnas bokspoilers till alla ”A Song of Ice and Fire”-böcker samt de få kapitel som på förhand släppts för ”A Winds of Winter”

Det här är den sista varningen. Jag ska försöka undvika att ha spoilers i rubrikerna och därför är de så luddiga som det bara går.

 • Champion of the faith (och en eventuell Cleganebowl)

Cersei Lannister har fått sin kämpe, Robert Strong. Var det tveksamt tidigare så bekräftades det av TV-serien i våras. Gregor Clegane har förvandlats till ett sorts frankensteinmonster som varken behöver sova, äta eller gå på toaletten. Frågan är ju då: Var det hands huvud som skickades till Dorne? Eller skickade Cersei ett av dvärghuvudena som var minst lika stora som hon hade fått på räls efter att ha efterlyst Tyrion?

Jag gillar tanken på att Robert Strong får sin hjälm avhuggen och det visar sig att hans huvud är försvunnet. Men även fantasy borde ha sina gränser. Även om man är ett frankensteinmonster borde man väl behöva ha ögon för att slåss? Min stora förhoppning är dock att hans kropp kommer förtäljas och att de andra Qyburn experimenterat på kommer vara en del av hans kropp. Lite som Freddy Krueger i en av ”Terror på Elm Street”-filmerna:

freddy krueger chest

Det vore George R R Martins väg att gå och är så pass vidrigt att det hade kunnat hända. Valonquar-profetian säger dock att Tommen och Myrcella måste dö innan Cersei. Så en annan grej som kan hända är att han löper amok och dödar Tommen på något sätt. En annan sak som kan hända är just att Robert Strong diskvalificeras eftersom han inte lever och Cersei döms till döden. I det kan hon få straffet att experimenteras på av Qyburn. Valonquar-profetian fylls då i genom att Tommen & Myrcella dör på något sätt. Och sen när Jaime kommer tillbaka till King’s Landing så är Cersei helt omopererad till en förvriden varelse, så Jaime dödar henne bara så att hon inte behöver lida mer. Det är ju rätt troligt i överlag att Jaime är ”valonquar” (lillebror på high valyrian) och inte Tyrion, som Cersei själv tror.

Men vem ska då slåss mot Robert Strong? Reddit har ett internskämt som kallas Cleganebowl, som till och med fått en hyllad youtubevideo:

Teorin är att Sandor Clegane överlevde efter att Arya lämnade honom i A Storm of Swords. Efter det finns det en stark teori kring att han är en gravgrävare på quiet isle, som också låter rimlig. Men det är å andra sidan ett väldigt fint avslut för Sandor’s historia. Han blir lite religiös, hittar ett stillsamt anonymt jobb och lever sina dagar där, utan att vi läsare ska få veta mer. Men just att han är religiös väcker ju en del frågor eftersom Cersei just har de sju gudarnas tempel emot sig.

Mer troligt är det att Lancel Lannister kämpar mot Robert Strong. Han har antagligen liten chans mot den gigantiska tvåmeters-frankensteinmonstret, men det vore ett fint sätt för honom att bryta upp med att han låg med sin kusin innan han blev jättereligiös.

Den sjukaste teorin är att Arthur Dayne lever och ska kämpa mot Cersei. Arthur Dayne dog för femton-tjugo år sen av Howland Reed, när Ned Stark skulle rädda sin syster. Om den här teorin stämmer, så stämmer även teorin att Howland Reed är the high septon, som också är en teori. Men båda är sinnessjukt långsökta och högst otroliga. Vilket gör det typ troligt.

 • Martellkonspirationen

oberyn

Jag fullständigt älskar den här teorin som en youtubeanvändare lagt upp. Den är baserad på att Oberyn, som både har kopplingar i Oldtown (då troligtvis med Marwyn och Qyburn) och Sellswords i Essos (då troligtvis The Brave Companions), konspirerar på olika sätt för att ge Martell högsta positionen i Westeros.

Jag gillar teorin, men jag tror inte riktigt på den. Martell-familjen har framställts väldigt likt Stark-familjen fast lite mer listiga i vissa fall och mer vågade i andra fall. Om en familj framställs som generellt ”goda” så kommer det inte leda till något bra. Doran Martell är i stort sett handikappad och kan knappt röra sig utan att få ont. Han kommer fortsätta vara lord i Dorne. Men alla han skickar ut dör. Oberyn dog, Quentyn dog och i nästa bok kommer både Arianne och även sandormarna antagligen dö. De kommer kanske ha olika saker att göra innan dess, men de kommer att dö. Först genom Cersei, vilket kommer få Doran att mörda Myrcella genom Areo Hotah och sedan, när Aegon tagit över tronen i King’s Landing kommer de sandormarna som tagit sig till King’s Landing stryka med. Då kommer Doran tappa det.

Så när Daenarys landar i Westeros och kanske inte är helt hundra med att Aegon tagit över järntronen så kommer hon utan problem få Dorne med sig, eftersom hela hans familj är döda, utom möjligtvis Trystane.

 • Stannis, Boltons och den nordiska konspirationen

stannis roose

Stannis kommer överleva det här, är min generella tanke. Han kommer dö vid något tillfälle, men det känns absolut som att det äntligen är dags för honom att visa norden vart han står. Enligt det senaste kapitlet från Winds of Winter har han en rätt mästerlig plan. Den går mer eller mindre ut på att lura ut Bolton-armen ut på is och sedan krossa isen när de attackerar i perfekt tajming. Jag gillar den teorin. Det har gått för bra för Bolton-familjen och precis som Lannisterfamiljen så kommer dom lära sig sin läxa tusenfalt.

Stannis kan dock dö strax efter att han vunnit om den nordiska konspirationen stämmer, men den känns väldigt vag och jag tror inte riktigt på den. Den nordiska konspirationen går ut på att alla nordbor, både de som slåss för Bolton och Stannis, egentligen minns Robbs sista önskan i Clash of Kings om att Jon Snow skulle vara hans efterträdare om han skulle dö. Men det finns mycket som säger emot att nordborna bryr sig om det, att de ens orkat kontakta Jon Snow angående det och om den nordiska konspirationen hänvisar till att Rickon ska ta över tronen så är det för få som ens vet att han lever.

Jag tror också Theon kommer lyckas döda Ramsay genom att föda honom till hans egna hundar. Ramsay kommer dock vara en viktig fånge för Stannis och resulterar i Theon’s efterlängtade avrättning. Men när han brinner upp kommer han i alla fall identifiera sig själv som Theon och inte Reek, kanske ler han till och med.

 • Vem skrev det rosa brevet?

sorry

Jag tänkte när jag läste det rosa brevet, att det var Ramsay Bolton som skrev det. Brevet som fick Jon Snow att få bägaren att tippa över för sina brödrar på the night’s watch och som skapade tumultet som resulterade i hans mordförsök. Angående det kan vi väl bara säga: Nej, han kommer inte dö. Det är väl självklart att han inte är död. Melisandre och/eller Ghost kommer warga/återuppliva honom på något sätt vilket kommer bevisa att han är azor ahai för Melisandre. Det kommer i sin tur få henne att sluta stödja Stannis, vilket är rätt intressant i sig.

Men många pekar på att det är Mance Rayder som skrev brevet, den teorin stödjer jag. Hans egna namn är den enda som nämns i brevet, varav alla andra kallas ”Whore”, ”reek”, ”bastard” och så vidare. Men framförallt kallas medlemmarna av the night’s watch för ”crow”. Ingen söder om väggen har någonsin hört talats om det smeknamnet för night’s watch-bröder. Det är ett exklusivt nedsättande smeknamn till dom som uppfanns av vildingarna.

Varför skrev han det då? Enkelt, han inser att det skulle uppstå någon form av konflikt mellan night’s watch och folket i Winterfell på något sätt. Som inte skulle beblanda hans eget folk, som då skulle få chans att få mer mandat söder om väggen och således mer makt. Mer tumult för andra = mer makt för dig. Chaos is a ladder, som Littlefinger sa.

 • Allt det där österut…

undying
Daenarys i the house of the undying. Bildkälla: http://art.marcsimonetti.com/

Oj oj oj, det här är min favoritdel av bokserien. Victarion är min favoritkaraktär och Tyrion har en delad tvåa med Arya. Hur kriget i Meereen kommer upplösas är en stor jävla fråga som man inte har någon aning om. Vad drakarna kommer göra har man ingen aning om. Vad Victarions drakhorn kommer göra för att påverka drakarna har man ingen aning om.

Jag tror Barristan kommer dö. Kanske av Jorah, för att visa hur ännu mycket mörkare hans karaktär gått, påhejad av Tyrion. Både Jorah och Tyrion är för viktiga för ett möte med Daenarys för att dö. Kriget kommer dock, i sista sekund, inses av Barristan, varit en jävla waste. Eftersom det var the shavepate som uppmanade till kriget som förgiftade Strong Belwas och inte Hizdahr Zo Loraq. Så Barristan kommer dö i strid som han alltid velat, men han kommer göra det och inse att hela hans krigsförklaring var ett stort jävla misstag. Där snackar vi George R R Martin-ironi.

Victarions flotta kommer inse att Daenarys är borta men han kommer lyckas få en drake på sin sida. Så han skiter i allt och drar tillbaka med den draken, helnöjd med det, eftersom Daenarys är ute i öknen och bajsar på sig.

Daenarys träffade Khal Jaqo i slutet av Dance of Dragons. Med Drogon, som sin styrka kommer hon kunna ta makten av alla khals. Så min teori är att hon kommer dra till vaes dothrak igen, med Drogon. Där kan det finnas gammal magi som vet hur man tämjer drakar eller så lär hon hur hon tämjer Drogon själv där. Men hon kommer med Drogon kunna vara ”the khal who mounts the world” som alla missförstått varit hennes ofödda son. Det var Daenarys själv det handlade om. Sen kommer hon återvända till Meereen, nystyrt av Hizdahr Zo Loraq, Green Grace och med den nya rådgivaren Tyrion som numera har Jorah som närmste bundsförvant. Hizdahr har lyckats få ny fred med Yunkai och Daenarys inser att hon visserligen avförslavat dessa områden men att de klarar sig alldeles galant på egen hand. Hon tar de båtar hon har med sin khal, the second sons och drar iväg mot Volantis. Tyrion kommer under någon passage vara på väg att avrättas i sista sekund av Daenarys, men han kommer givetvis lyckas övertala henne att komma på andra tankar.

 • Braavos?

titan
Titan of Braavos. Bildkälla: http://zippo514.deviantart.com/art/Titan-of-Braavos-341167738

George R R Martin har sagt att inga nya POV-karaktärer kommer tillkomma i nästa bok. Det innebär också att trådarna kommer börja knytas upp. Aka, alla vägar leder till Westeros på ett eller annat sätt. Alltså kommer även Arya ta sig dit så småningom.

I det släppta ”mercy”-kapitlet med Arya dödar hon en av de som höll låda i Harrenhal i Clash of Kings. Det visar på att hon helt inte jobbar för the faceless men utan fortsätter att jobba på sin lista. Allt pekar på att hon kommer dra mot King’s Landing och fucka upp skit.

OM hon kommer få ett uppdrag av Faceless Men hoppas jag att hon får i uppdrag att döda ”Lady Stoneheart”. Det vore ett extremt märkligt möte jag hade velat se.

Jag tror dock tyvärr Arya i sin hämndslystenhet både kommer dö tragiskt och väldigt olycklig.

 • Det ”kontroversiella” kapitlet

littlefinger

Elio Garcia, den svenskbosatta snubben som alltid läser igenom ASOIAF-kapitel innan de publiceras för att se till att hästar inte byter kön eller personer byter ögonfärg, har sagt att ett kapitel angående Sansa kommer bli uppmärksammat för sitt kontroversiella innehåll. Det finns många spekulationer om vad det här kan innebära. De vanligaste är:

 • Littlefinger våldtar Sansa
 • Sansa dödar Littlefinger med hjälp av bergsklanerna
 • Sansa och Littlefinger dödar Sweetrobin

Ingen av dessa kommer såklart hända, särskilt eftersom det är ett tidigt kapitel vi talar om. Den mest troliga teorin är dock (TRIGGERVARNING) att Sweetrobin blir våldtagen och kanske även mördad. Pedofili är ju en gren George R R Martin hittills inte introducerat i sin bokserie och vem vore ett bättre offer än Robert Arryn? Pedofiler väljer oftast inte sina offer beroende på utseende enligt studier, utan på grund av dess utsatthet och svaghet. Det finns en karaktär som heter Lyn Corbray som beskrivs av Littlefinger som ”All he likes is gold and boys and killing”. Littlefinger är en person som är känd för att använda sitt politiska inflytande på de mörkaste vis och vill han att något ska hända, spelar det ingen roll vilka medel som används för att nå dit.

Det är dock här Sansa ännu mer kommer inse vilken fullständigt vidrig person Littlefinger är. Hon kommer även förstå, vid något tillfälle att Littlefinger även låg bakom fängslandet (och således avrättningen) av hennes pappa. Det kommer givetvis leda till att Sansa kommer totalt fucka Littlefinger med hans egna medel: Att spela det politiska spelet kring tronen.

Om det är någon i Stark-familjen som kommer överleva hela bokserien, så är det Sansa.

 • Oldtown

Oldtown_Complete_Guide_to_Westeros

Så, alla högt uppsatta Maesters hatar drakar och tog död på dom när det gällde. På något sätt. oklart hur, ganska oklart varför. Men de har ett sinnessjukt inflytande i hela Westeros. Hur skulle de inte ha det? De är läkare, historiker, magiker, arkeologer, lärare , jurister och rådgivare på en och samma gång. Jobbigt med drakar då, det enda de inte har koll på.

Så där råkar Sam vara, en karaktär vi också kan gissa kommer överleva hela serien. GRRM har ju faktiskt sagt att Sam är den karaktär han känner sig mest lik med själv. Har han överlevt bortom muren, borde han överleva ett korrupt maester-samfund. Det här kan ha sjuk potential. Är det något jag älskar i historier så är det hemliga samfund och korruptioner. Om Sam lyckas inflitrera skiten och dessutom har Jaqen H’gaar på sin sida, ja, då kan det här bli den intressantaste och roligaste delen av nästa bok. Jag hoppas verkligen att de hamnar på samma sida på något vänster.

Och precis när Jaqen H’gaar ska svika Sam i sista sekund för att få tag på den där superhemliga boken, ja då har Sam överlistat honom och fuckar över honom. Han fuckar över en faceless man. Han har redan dödat en white walker. Många tycker Jon Snow är seriens Luke Skywalker eller Neo och det kan stämma. Men Sam kan bli seriens Walter White och det är fan så mycket coolare.

 • Skagos

Davos-Seaworth

Så, Davos drar mot Skagos i sitt sista kapitel. Den okända märkliga ön som sägs innehålla kannibaler och enhörningar. Jag tror varken eller stämmer, kanske att kannibalism var en gammal pryl där. Jag tror däremot att Skagos, som revolterade mot resten av norden för ett par hundra år sen har en hel del Stark-blod blandat med wildling-kultur. Så där är hyfsat civiliserat, det hyllas gamla gudar och en del av wildling-kulturen finns där i form av att Rickon lär sig att bli en warg (enligt GRRM är alla Stark-barnen det, även om Bran är den skickligaste).

Det är oklart hur eller varför Osha tog dit Rickon, men kanske har hon hyfsad koll på vad som pågår där och hyfsad koll på hur liten koll alla andra har, därav en rimlig plats att gömma ett Stark-barn. För det vore orimligt av henne att ta Rickon till en ö känd för att vara full av kannibaler bara sådär.

 • Tusen ögon och ett

bloodraven

Det är väldigt lite vi fått reda på vad gäller Three Eyed Raven och hans syften. Mitt första intryck var att han var emot R’hllor, eldguden som Melisandre älskar. Detta eftersom han pratar om hur mörkret är en bra och betryggande kraft för Bran, att det starkaste rötterna finns just i mörkret och att mörkret är hans sköld.

Här kan det bara spekuleras kring vad som kommer hända men det kommer framkomma hur den här historien knyter samman med de andra och vilken sorts makt Bloodraven har, samt vad han gjort sedan han drog sig tillbaka från att vara Lord Commander för the Night’s Watch för att istället bli ett träd.

Teorierna är många. Att han är historiens Loki och därav också eldguden R’hllor, att han tvärtom är ”the great other”, som ju är R’hllors största fiende. Att Children of the Forest som han chillar med egentligen är på White Walkers sida i det hela. Och så vidare.

 • Hjärta av sten

lady stoneheart

I slutet av A Dance With Dragons blir Jaime kontaktad av Brienne som ljuger om att hon hittat Sansa. GRRM har sagt att Jaime ännu har en historia att berätta, alldeles nyligen på comic con, så att Brienne skulle göra detta för att leda honom till Lady Stoneheart och på så vis ta död på honom, kan inte riktigt stämma.

Jag är inte jätteintresserad av just den här delen av boken och förstår inte riktigt vad det kommer betyda i det stora hela. Prologen av boken ska dock involvera Jeyne Westerling. En teori är att hon, som är på väg som fängslad till Casterly Rock kommer ”räddas” av Blackfish som lyckats samla en armé. Det här kan också involvera Lady Stoneheart på något vis. Det här kommer såklart beblandas med King’s Landing, Cersei, Aegon och kanske även Arya i nästa bok. Men till dess kommer jag nog läsa kapitlena utspelandes i the riverlands med ett något mindre engagemang.

Jag tror Lady Stoneheart kommer dö (den här gången på riktigt) och även Brienne på ett rätt sorgligt vis, medan Jaime kommer överleva för att sedan mörda sin egen syster i King’s Landing.

 • Aegon och Jon Connington

GRRM har sagt att ”flera” kommer sitta på järntronen innan serien är slut (jag kan dock inte hitta källan till det just nu). Det får mig att tro att Aegon kommer lyckas med sitt försök att erövra King’s Landing i alla fall mot slutet av Winds of Winter.

Sen tror jag det här kommer hända i sista boken:

 • Victarions flotta når King’s Landing, han köttar allting med sin drake och sätter sig på järntronen.
 • Euron har smidit en mästerlig plan och dödar Victarion, samt avslöjar precis innan han tar död på sin bror att han de facto hade våldtagit hans fru. Tar över tronen.
 • Daenarys kommer till Westeros, dödar Euron. Tar över tronen.
 • Stannis kommer till King’s Landing. Daenarys som i Meereen lärt sig vara en diplomatisk och fredsmäklande ledare ser till så att inget blod spills. Stannis blir hennes försteman.
 • Jon Snow, numera Azor Ahai är White Walkers nya ledare och det är egentligen människorna som profetian uttalar som fienden.  Jon Tar över tronen med Benjen och lyckas få Daenarys drakar på sin sida med hjälp av sitt Targaryenblod. I stort sett alla människor i Westeros är döda och styrs av White Walkers och Children of the forest. Bloodraven och Bran highfivar varandra, det var exakt detta dom också ville uppnå. Folket i Essos fria städer fortsätter vara kulturellt, ekonomiskt och arkitekturmässigt överlägsna och sätter aldrig sin fot i döds-Westeros igen.

Nä, så kommer det nog inte alls gå till. Men när man tänker på alla komponenter och prylar som ska knytas samman mot slutet kan det bara bli totalt kaos hur man än vrider och vänder på det. Som Greyjoy-fan hoppas jag dock att Euron och Victarion kommer ha en stor roll att spela i det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: