Game of Thrones S04E10 recap

swag swag 2

”The true war lies to the north” sa Melisandre i förra säsongens final, men resureserna räckte inte till. Så Stannis drog en omväg till Braavos för att låna pengar och har nu äntligen nått sin destination. Stannis Baratheon är den karaktär som fått flest klagomål av bokläsare, för att han framställts som något av en antagonist, när det är väldigt annorlunda i böckerna. Det känns dock här som att hans karaktär äntligen görs rättvisa.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 16.30.05

Och visst var formationen de attackerade på ganska badass?

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 16.12.16

Innan dess blev Jon Snow lite snyftig med Mance och blev bjuden på vit gegga.”Hörru du det där var inte vin” säger han efter att ha klunkat vad som verkar vara distillerad mammutsperma. Han vet sannerligen ingenting.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 16.36.25

Nere i King’s Landning får Qyburn nya rättigheter i huvudstadens laboratorium. Något som hade varit rimligt av Cersei vore att kanske kolla upp vad för sorts ”experiment” Qyburn brukade göra på folk innan hon ger honom tillgång till allt han behöver för att bli Game of Thrones egna galna professor. Men Cersei är inte särskilt rimlig.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 16.39.03

Cersei fortsätter sitt spår som orimlig och berättar för sin pappa om sin incestuösa kärleksrelation med Jaime. Det som slår mig är att både hennes avslöjande och det planerade bröllopet blir helt irrelevant nu när Tywin dör senare i avsnittet.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 16.41.31

Nej vad bra, för det vore ju incest. Oh… wait. Ja, den här scenen förstod jag inte vad den ville säga heller. Varför har ni utfyllnadsscener i ett avsnitt där alla avgörande moment kändes framstressade? Gah.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 16.45.43

Första säsongen slutade med att hon fick sina drakar, den andra med att hon fick en båt att resa med, den tredje med att hon befriade en stad full av slavar och fick en armé. I den här säsongen börjar dock även Daenarys få sig en reality-check. Hennes drakar har kommit in i sin arga pubertet och vissa är inte helt nöjda med att vara fria. Säsongen började med att hon var ”breaker of chains” och slutar med att hon kedjar fast sina drakar. Oh, the irony.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 16.50.33

Tillbaka i norr får vi se hur även The Night’s Watch tar hand om begravningar numera. Den här scenen visar att alla som är på plats här är medvetna om det verkliga hotet mot Westeros och att bränna upp kroppar är det enda rätta.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 16.51.12

Jon, låt mig introducera dig till Melisandre. Hon kan se saker in i framtiden i eldar, föda mördande skuggbebisar och döda kungar genom att bränna upp blodiglar. Ni kommer säkert ha skitkul ihop i nästa säsong, väl mött!

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 16.52.40

Jag gillar ändå att vi fick en scen med Tormund Giantsbane (spelad så utmärkt av norska Kristofer Hivju) som både beskriver Jon Snows utvecklade, tragiska karaktär och den nya situationen som Castle Black befinner sig i.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 17.03.12

Vad fan, Game of Thrones. Jag grät i förra avsnittet. Jag behöver inte det här.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 17.05.20

Väl framme vid sin destination efter jättelång tid av vandrande är det först då som onda skelettdemoner bestämmer sig för att attackera gänget.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 17.08.46

Och det här med att ett Children of the Forest-spjuvern dök upp och sköt eldbollar? Children of the Forest tros vara utrotade av människor, men hur hade de kolonialiserade människorna som erövrade Westeros vunnit mot dom med sina bronsvapen om Children of the Forest kunde skjuta fucking eldbollar? Nä, här blir de logiska luckorna för konstiga och jag brukar vara en av de första att ursäkta sånt.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 17.13.29

Men det var fräsigt att träffa ”three eyed crow”, men lite besviken på hur o-läskig han ser ut. På de flesta teckningarna som gjorts av beskrivningarna utifrån böckerna brukar han se ut så här. Framförallt de röda ögonen är en rätt viktig aspekt av honom, då han ursprungligen var en albino när han gick under namnet Brynden Rivers. Men hans liv i Westeros kanske är något som kommer avslöjas i nästa säsong, så jag skriver inte mer om det.

Replikerna var dock exakt som i böckerna och den vi ser ovan är ju den mest spännande. Bara jag som får drakar i huvudet?

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 17.17.22

Älskade det här mötet. Först mötet mellan Brienne och Arya som bondar över att vara kvinnor som inte följer normen i ett patriarkalt samhälle och sedan The Hound som levererar one-liner efter one-liner. Och vilken jävla brutal fight. Så många fula tricks. Brienne BET AV HANS ÖRA OCH SPOTTADE UT DET:

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 17.20.31

Med avslöjandet att Lysa Arryn är död kommer antagligen Brienne och Podrick leta vidare efter Arya och Sansa på annat håll, vilket antagligen blir där vi fortsätter hos dom i nästa säsong.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 17.25.15

Förlåt men allt jag kunde tänka på under den här scenen var detta. Nä, skoja det var sorgligt. Och vår ensamvarg fortsätter sin resa på annat håll.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 20.05.31

Så, Jaime bestämmer sig för att bli räddaren i nöden och fixa ut Tyrion. Det var en hel del dialog mellan bröderna som utelämnades från böckerna som jag inte är helt säker på om jag uppskattar, möjligtvis att det kan tas upp nästa säsong istället men det var rätt så irriterande oavsett.

Uppdatering: Det finns en noggrann och välskriven genomgång om skillnaderna i Tyrions story i det här avsnittet här.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 17.46.08

Westeros mest fruktade man avslöjas ligga med sin sons hora och blir dödad när han sitter och bajsar. Ett fantastiskt slut för Gudfadern Tywin Lannister. Jag antar dock att det hade varit för mycket slapstick om det som i böckerna hade gått till så att han bajsat på sig precis när han dör. ”Tywin Lannister did not, in the end, shit gold” går den hysteriskt roliga sista tanken i Tyrions huvud innan han går ner för att möta upp Varys.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 20.13.11

Varys, när han hör klockorna som avslöjar att någon dött, inser att han lika gärna kan skita i allt och hoppar på båten till Essos med Tyrion. Han ser dock inte helt nöjd ut med det.

Skärmavbild 2014-06-16 kl. 20.16.41

Och även Arya hoppar på en båt mot världsdelen Essos, mer specifikt mot staden Braavos. Ni vet, därifrån som Syrio Forel och Jaqen H’gaar kommer från? Samt då järnbanken där Davos och Stannis lånade pengar tidigare i den här säsongen. Jag gjorde en liten pedagogisk bild av vart Aryas respektive Tyrions båtar är på väg till: (jag länkar eftersom det inte avslöjades till 100% vart Tyrions båt åker någonstans och vissa är spoileröverskänsliga)

Jag var tvungen att se avsnittet en gång till för att ge den en rättvis bedömning, då kunde jag uppskatta scenerna som de var istället för att tänka på vad som skulle komma härnäst. Vid min första titt hade jag förväntat mig att en viss scen skulle dyka upp men som inte gjorde det och kan i efterhand förstå att dom utelämnat den, men efter första titten lämnades jag alldeles tom och besviken. Med det sagt tyckte jag att avsnittet var bra och gillade nog mest allt som hände vid The Wall. Det var både en enorm framåtrörelse i den huvudsakliga storyn, spännande med nya karaktärsmöten och rörande med Ygrittes begravning. Löjligast var skelettattacken mot Bran och den eldbollskastande ungen.

Så, nu har vi säsong 5-castande att hålla utkik efter den närmaste tiden för att ta reda på vilka karaktärer som kommer introduceras i nästa säsong. Vi har dessa trådar från den här säsongen att fortsätta på:

  • Arya i Braavos
  • Tyrions äventyr i Essos
  • Reek och familjen Bolton i Winterfell
  • Stannis, Melisandre, Davos, Jon Snow och Sam vid Castle Black
  • Sansa och Littlefingers turné
  • Brienne och Podricks letande går vidare
  • Cerseis försök att kliva in i pappas skor
  • Yaras återkomst till Iron Islands
  • Martellfamiljens reaktion på Oberyns död.

Vad gäller hur bra jag tyckte avsnitten var skulle jag nog lista dom i den här ordningen: 9, 8, 6, 4, 10, 7, 1, 3, 2. Vad tyckte ni? Och vad tror ni kommer hända härnäst? Kommentera nedan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: