Game of Thrones S04E09 Recap

jon snow 2

Inte helt olikt avsnitt 9 av säsong 2, utspelade sig det här avsnittet på en och samma plats under hela tiden. Fast då handlade det om Blackwater och vi fick följa en hel del olika huvudkaraktärer i King’s Landning när Tyrion sköt ut wildfire över Stannis flotta. Den här gången handlade det istället om Castle Black som under avsnittet blir attackerat från båda hållen, ett håll med en armé av 100 000 men med en rätt stor vägg som skyddar dom, på andra hållet är de desto mindre skyddade och blir där attackerade av ännu ett gäng widlings.

Avsnittet börjar med ett sorts lugn innan stormen, där Sam frågar Jon om hur det är att ha sex. Jon är ingen poet, så han har inget bra svar.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 15.20.31

Strax utanför Castle Black sitter Tormund Giantsbane och berättar den lustiga historien om den gången han hade sex med en björn för ett gäng skrattande kannibaler och en inte lika underhållen Ygritte som förstör den goda grabbiga stämningen med att vässa pilar. Här kom jag också att tänka på att Thennkannibalerna är hårlösa på huvudet allihopa, det känns inte så praktiskt om man är så långt norrut. Medan jag funderar på detta och medan Ygritte pratar om att hon ska döda Jon Snow, glider Gilly förbi obemärkt för alla.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 15.23.40

Tillbaka i Castle Black berättar Maester Aemon, tidigare känd som Aemon Targaryen och känd för TV-tittarna som ”Daenarys farfars fars bror” (ja, jag var tvungen att googla ett släktträd för att kolla upp om det var rätt släkttitel) att han minsann en gång också haft sex. Alla har fått ligga utom Sam, Tormund har till och med legat med en påhittad björn. Den här inledningen i ett kyskt soldatslott handlar märkligt mycket om sex.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 15.26.39

Vår kära Samwell Tarly svär för första gången i TV-serien när Pypar, den rackaren, inte låter Gilly komma in. Minns ni säsong 1 när Sam inte ens vågade lyfta ett svärd mot någon? Och att han hamnade i Castle Black från början för att hans hårda farsa tyckte att han var för feg för att ärva namnet Tarly? Jo hejsan, pappa Randyll. Nu kanske du ångrar dig, din jävel.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 15.28.34

Den feta eldsvådan är igång, vilket bara kan betyda en sak: shit is going down. Jag tycker scenen här med Alliser Thorne som erkänner sitt misstag som ledare är fantastisk och visar tydligt att han, olikt Janos Slynt ändå är en man att räkna med. Janos Slynt blir ju som bekant en fegis som går och gömmer sig med Gilly när dödshotet är på allvar.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 15.33.32

”Nu ska jag gå ut och slåss, för det är sånt män gör”. Nä hörni, vi tar och förtränger den repliken va? Mysig puss dock, som för en gångs skull inte är incestuös, påtvingad eller på annat sätt obehaglig.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 15.35.25

Pyp är rädd och undrar hur fasen Sam lyckades döda en white walker varav Sam håller ett litet tal om överlevnad och att bli någonting. Sam överlevde denna fajt såklart, vilket styrker min tes om att det är karaktärsutveckling och anpassning efter miljö som gör att vissa karaktärer dör och vissa inte gör det. Sam vågar springa runt med ett armborst och skjuta kannibaler i pannan nuförtiden eftersom hans karaktär utvecklats åt rätt håll.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 15.38.03

Mammutar! Som jag har längtat. När jag läste igenom A Clash of Kings (andra boken) efter att ha sett säsong 2, där Jon Snow uppenbarligen inte såg några hos Mance Rayder’s camp tyckte jag det var nesligt att de rök bort från TV-rutan. Men här kom dom till sist, med jättar ridande på sig och allt. Fantastiskt. Att binda fast sig i väggen för att skjuta ner på de som klättrar var ett härligt inslag också, tycker jag.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 15.44.46

Här kommer en lektion i hur man gör en snygg övergång till en annan scen. Steg 1: Låt en jätte skjuta en fet jävla pil mot någon.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 15.45.01

Steg 2: Låt personen pilen träffar flyga iväg och bokstavligt talat landa i nästa scen.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 15.46.29

Håhå, till och med kökspersonalen får döda wildlings med hackknivar och kastruller.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 18.54.30

Nåväl, Pyp fick i alla fall döda en fiende innan Ygritte tog livet av honom. Synd att vi aldrig fick höra honom sjunga bara.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 15.56.17

Över till den scenen som folk på internetforum verkar ha som sin stora favorit. Och visst gav den lite rysningar? Grenn, en riktig broder av the night’s watch dog sannerligen med bravur.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 15.59.40

Det här momentet har vi nog både förväntat oss och sett fram emot hela säsongen, skulle jag tippa.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 16.00.05

Hans leende här när han får syn på Ygritte. Alltså mitt hjärta SPRACK. Det här har av någon anledning varit den kärlekshistoria som engagerat mig mest. Jag hurrade när de hånglade uppe på The Wall och jag grät under den här scenen när de pratar om grottan de skulle stannat i men hur den bittra verkligheten hunnit ikapp dom. Jävla verklighet. Jag har sett avsnittet två gånger nu och jag grät båda gångerna. Starkt.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 16.02.36

Det var först vid omtitten som jag överhuvudtaget kunde uppskatta att alla som klättrade uppför The Wall blev hackade av ett gigantiskt jävla ankare.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 16.04.02

Och där tog kriget slut. Tormund Giantsbane tillfångatagen till Castle Blacks celler och Mance Rayders armé på 100 lax har gett sig för den här gången.

Skärmavbild 2014-06-09 kl. 16.07.57

Så Jon Snow bestämmer sig dagen därpå för att ta ett snack med Mance Rayder. Jag menar, vad kan gå fel?

Så okej, nu har vi bara säsongsfinalen kvar. Vilka storylines är det då som behöver ”wrappas upp” innan vi går in i vår fas av ångest över att behöva vänta tio månader på säsong 5?

 • Avsnittet kommer antagligen börja vid The Wall och Jon Snows möte med Mance Rayder.
 • Sansa vid the Eyrie är ett färdigt kapitel från avsnitt 8
 • Boltonsnubbarna och Reek hittade till Winterfell i avsnitt 8, också ett färdigt kapitel
 • Brienne & Podrick har vi inte sett röken av på flera avsnitt. De var sist på väg mot The Eyrie, där vi även har Arya & The Hound.
 • Daenarys kommer ha en avslutande scen och vi ser en liten sekvens med drakar i avsnittstrailern.
 • Skådespelaren som spelar Qyburn har sagt att han har två scener i den här säsongen och han har hittills bara varit med i ett avsnitt. Då Cersei talat gott om hans medicinska kunskaper kan vi gissa att vi får se honom sköta om The Mountain, som ju inte var helt frisk efter Oberyns spjut.
 • Trailern visar också en scen där Cersei och Tywin har någon form av ilsken dialog över något.
 • Imdb har ofta fel, men Natalie Tena som spelar Osha är med på rollistan här. Vi kan därför kanske få se en glimt av vart hon och Rickon håller hus.
 • Bran och Reedsyskonen når trädet de varit på väg till i två jävla säsonger.
 • Yaras återkomst till Iron Islands kanske? En kan hoppas i alla fall.
 • Tyrions öde.
 • Och såklart (Spoilervarning): LSH.

Det är en hel del som ska knytas ihop, tur då att avsnittet kommer vara TV-seriens längsta på hela 66 minuter. Get hype.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: