Game of Thrones S04E08 Recap

lena headey

“Elia of Dorne,” they all heard Ser Gregor say, when they were close enough to kiss. His deep voice boomed within the helm. “I killed her screaming whelp.” He thrust his free hand into Oberyn’s unprotected face, pushing steel fingers into his eyes. “ Then I raped her.” Clegane slammed his fist into the Dornishman’s mouth, making splinters of his teeth. “Then I smashed her fucking head in. Like this.” As he drew back his huge fist, the blood on his gauntlet seemed to smoke in the cold dawn air. There was a sickening crunch. Ellaria Sand wailed in terror, and Tyrion’s breakfast came boiling back up. He found himself on his knees retching bacon and sausage and applecakes, and that double helping of fried eggs cooked up with onions and fiery Dornish peppers.

He never heard his father speak the words that condemned him. Perhaps no words were necessary. I put my life in the Red Viper’s hands, and he dropped it. When he remembered, too late, that snakes had no hands, Tyrion began to laugh hysterically.”

ouch

Ja hörni, det här var ju antagligen det brutalaste dödsfallet i Game of Thrones någonsin. Som ni såg ovan är det ganska identiskt i böckerna så jag borde varit beredd. Men jag var inte beredd, jag skakade i flera minuter efteråt, mådde illa och var nästan på väg att gråta. Det är något med kontrasten, Oberyn’s lekfullhet, karisma, machoism och självsäkerhet som gjorde den där sista scenen så pass mycket värre när han efter åtta avsnitts kaxighet plötsligt blev livrädd och i enorma plågor med tummar i hans ögonhålor skrikandes med sönderbashade tänder, tills hans huvud EXPLODERADE. Wow. Och skriken. De där skriken. Jävlar.

Men vi tar och backar bandet till början av avsnittet:

Skärmavbild 2014-06-02 kl. 12.29.39

Vi börjar hos den sunkiga bordellen i Mole’s Town där Sam häromsistens lämnade Gilly över rädslan att hon skulle bli våldtagen i Castle Black. Där sitter ett gäng goda vänner och rapar fram de enda två hitsen som Westeros känner till, The Rains of Castamere och The Bear and the Maiden Fair. De har inget rikt kulturliv direkt.

Mole’s Town blir sen attackerat av Tormund, Ygritte och Thenn-rackarna, vilket innebär att de närmar sig Castle Black på riktigt nu.

Skärmavbild 2014-06-02 kl. 12.37.41

Och där borta är det riktigt deppig stämning. Attack från söder av galna kannibaler och en blodtörstig Ygritte, attack från norr av jättar. Mysigt cyniska Dolorous Edd konstaterar att de bara är 102 stationerade vid Castle Black. Muntert. Vi kan dock se fram emot nästa avsnitt som endast kommer att utspela sig just här, hela timmen. Vilket dock innebär att vi inte får veta Tyrions öde förrän säsongsfinalen. Fan.

Skärmavbild 2014-06-02 kl. 12.50.17

Borta i Meereen spanar Grey Worm in Missandei och någon form av skadad kärlekshistoria börjar visst ta form. Jag är inte helt med på hur relevant det här är för något annat då det inte händer i böckerna, men vi får väl se. Kan hända att det är inkluderat eftersom resten av avsnittet är så nattsvart.

Skärmavbild 2014-06-02 kl. 13.05.47

Nu förstår jag varför det här avsnittet gjorde mig deprimerad. Det går liksom precis enligt planerna för både asen i Lannisterfamiljen och asen Boltonfamiljen. Som om det inte vore nog så fick Ramsay och Roose en sorts Lejonkungen-scen där Roose i rollen som Mufasa berättar för sin käre tortyrSimba att han kommer vara högsta hönset i norden en vacker dag. Det tänker Simba fira med att ta ett bad med sin slav Zazu.

Men hörni, om Ramsay kan bli en Bolton så betyder det att Jon kan bli en stark. I want to believe. Haha, när jag tänker mig Jon Snow sitta på järntronen så har han alltid en lite för stor krona och lite för stora kläder. In i tronrummet kommer Cornelius och Pompadour och ger Jon Snow Babar huvudvärk genom att prata om komplicerade diplomatiska saker.

Skärmavbild 2014-06-02 kl. 13.51.24

Borta i the eyrie får vi äntligen bekanta oss med en Sansa som slutat vara en naiv tonåring och blivit en som lärt sig att ”spela spelet”. Den här biten av storyn börjar nå sin slutände bokmässigt så jag är väldigt spänd på hur TV-seriemakarna tänker ta det härifrån, där inte ens vi som läst böckerna har någon aning om hur det kommer gå. Det känns dock som att både den här delen av storyn och Theon’s story avslutades i det här avsnittet och att de återkommer först nästa år.

Skärmavbild 2014-06-02 kl. 14.08.38

Ouch, Jorah. Det var väl kanske lite av en tidsfråga innan Daenarys skulle få reda på att hennes gamle björn förrått henne. Något jag tyckte mest om var det faktum att Tywin visste att brevet skulle gå till Barristan Selmy. Ärofyllda Barristan måste som riddare gör det rätta och är antagligen den mest skickliga riddaren i hela världen. Därför sköttes det här väldigt oblodigt. Magnifikt skådespel av Emilia Clarke som jag annars tyckt varit lite jobbigt överspelande den här säsongen.

Vart tror ni förresten Jorah ska ta vägen nu? Hans hemvist Bear Island är typ på andra sidan världen.

Skärmavbild 2014-06-02 kl. 14.34.36

  • Se sin egen pappa bli halshuggen – check!
  • Nå sin mor och bror precis i tid att få se en jättevargs huvud på sin brorsas kropp – check!
  • Komma till the eyrie bara dagar efter att ens moster precis blivit mördad – check!

Ja, jag hade också börjat skratta hysteriskt.

Skärmavbild 2014-06-02 kl. 14.48.01

Oberyn glömde bort något hemskt viktigt inför sin fight med the mountain: Valar Morghulis. Det spelar ingen roll hur stark du är, hur fräsig du är, hur hämndlysten du är, hur fula trick du använder dig av; Du kan dö. Och som Bronn sa när Tyrion frågade honom om han ville vara hans kämpe: ”Jag kan hoppa runt och vara rörlig, vinna på det sättet. Men ett felsteg och jag är död”. Oberyn gjorde ett felsteg och gör man ett felsteg i Game of Thrones, ja då exploderar ens huvud tydligen.

I all denna mörker och död kan det vara värt att minnas att allt har konsekvenser i den här serien och Martellfamiljen kommer inte glömma det här i första taget.

Nästa avsnitt kommer dock som sagt helt och hållet utspela sig vid The Wall. Håll tummarna för mammutar och en återförening mellan Jon Snow och Ygritte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: