Game of Thrones S04E07 Recap

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.52.39

Game of Thrones säsong 4 har nu äntligen nått sin tredje akt och det är dags för säcken att knytas ihop. Och det är en jävligt blodig säck, det där. Trots att säsongen börjar två tredjedelar in i tredje boken använde de Joffreys död som en katalysator i andra avsnittet (inte helt olikt Brans fall i piloten i första säsongen) för att sedan spara de riktigt sjuka sakerna mot slutet av säsongen. Tills dess har vi sakta men säkert kommit dit med innehåll som inte ens funnits i böckerna (tex Stannis åker till Braavos, Jon drar och dödar de som är vid Craster’s Keep) blandat med innehåll som dyker upp först i bok 4 & 5 (Främst det som händer Bran, Brienne och Daenarys).

Jag gillade det här avsnittet särskilt mycket för att det var så… fint! Och skådespelarinsatserna kanske bättre än någonsin.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.07.56

Först ett fint moment mellan Jaime och Tyrion i hur deras farsa skulle reagerat om de båda kolat av. Vi får också reda på att Jaime inte kommer kunna vara Tyrions kämpe, eftersom han var så sjukt högerhänt att det inte kommer gå något bra. Vi får också höra vem Cersei har i åtanke som sin kämpe.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.13.09

Den här killen, Gregor Clegane, känd som ”the mountain that rides”! Kommer ni ihåg vem han är? Nej, det är inte så konstigt, det är andra gången han gestaltas av en ny skådespelare, den här gången av isländska Hafþór Júlíus Björnsson som är en av världens starkaste människor (ja, for real).

I säsong 1 högg han huvudet av sin egen häst efter att ha fallit av den i en tornering mot Loras Tyrell. I andra säsongen syntes han till när Arya var Tywin Lannisters cupbearer. Hafþór verkar ju dock vara den som får ta den största delen av rollkakan, då han ska möta Tyrions kämpe i nästa avsnitt.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.15.17

Arya leker existentialist med en stackars döende bonde innan hon och The Hound blir attackerade av en snubbe som bits! Och den där fängslade killen i säsong 2 som sa till Arya att han skulle våldta henne blodig med en pinne dyker upp igen. Charmig dude! Arya fortsätter sin bana som Westeros mest coola mördare och lär sig snabbt av Sandors ”här ska du hugga”-lektioner:

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.18.20
”Stick them with the pointy end”

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.20.45

Sen är vi tillbaka i Hogwarts. Harry, Ron och Hermione får äntligen återse Neville Longbottom.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.19.05

Men så kommer Snape och Malfoy och förstör stämningen. ”Lås in tramptass, Harry” meddelar dom honom. Sedan försöker Harry Potter varna trolldomsministeriet för att dödsätarna är på väg till skolan, men när Snape rådfrågar Cornelius Fudge om att blockera gången för jättarna som dödsätarna tagit med sig så får Harry tummen ner. Trist!

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.23.58

Tyrion får återigen besök, den här gången av hans gamla goda vän Bronn som en gång tidigare räddat honom via en trial by combat. Men den här gången tyckte han att Cerseis förslag om att få gifta sig med Lollys Stokeworth vara något mer attraktivt än att riskera sitt liv med att slåss med The Mountain. Tyrion får återigen insikten (han borde fattat vid det här laget) att man inte kan lita på någon i King’s Landing. Samtidigt förstår han sin odrägliga polare som en gång erkänt att han hade kunnat döda ett spädbarn om lönen var tillräckligt hög. Det här skulle mycket väl kunna vara sista gången vi får träffa Bronn i hela serien.

Jag gillar också att de inkluderat att han ska gifta sig med Lollys. Det är lite av en onödig detalj egentligen, men varenda ”onödig” detalj från böckerna som också inkluderas i TV-serien blir alltid lite extra kittlande av någon anledning att se.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.29.46

Samtidigt i Meereen: Daenarys får ligga för första gången på flera år. Good for her.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.31.31
No shit, Sherlock?

Selyse Baratheon verkar vara något nervös inför resan från Dragonstone de snart ska ge sig av på. Melisandre pratar först om olika burkar hon har för att luras på olika sätt, sedan frågar Selyse om hennes dotter inte kan stanna i Dragonstone varav Melisandre säger att ”näe, öööh… vår gud behöver henne”.

Det lät mest som att hon lurades där precis som med hennes burkar och att religiösa skäl alltid vinner över Selyse. Det logiska skälet ”om Stannis enda levande arvtagare inte följer med oss så kommer Lannisterfamiljen antagligen ta över Dragonstone och ha henne som gisslan eller döda henne”. Melisandre må vara en fanatisk religiös prästinna, men hon är inte helt dum i huvudet vad gäller politiken i Westeros heller.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.37.38

Det är lite kul hur Jorah alltid felaktigt kallas för ”the andal” när han egentligen kommer från norra Bear Island där andalerna aldrig erövrade, utan där det fortfarande bor folk med ursprung från the first men.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.38.42

Men det är fint hur han ännu lyckas finnas till för sin Khaleesi, även om han aldrig får hångla upp henne. Det måste förresten ha varit väldigt längesen som någon ens nämnde Ned Stark i en scen? Åh, nu saknar jag första säsongen av Game of Thrones och blev ledsen. Det är intressant hur både Jorah Mormont och Barristan Selmy tidigare haft att göra med Targaryens och deras motto ”Blood and fire”. De måste göra allt vad de kan för att inte Daenarys ska bli lika galen och brutal som sin pappa.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.43.13

Tillbaka till Arya och The Hound. Har ni någonsin sett The Hound så ynklig och gullig? Antagligen för att han inte har sin rustning på sig. Hans egna perspektiv på hur han fick sitt ansikte bränt av sin storebror var det mest hjärtskärande jag sett den här säsongen tror jag.

Och som min vän Johanna sa i telefon tidigare idag (vi ringer alltid varandra efter att ett nytt avsnitt kommit ut), så är det jättefint hur både Arya och The Hounds situation handlar om att vara övergiven och ensam. Trots att de båda velat se varandra döda (kanske främst Arya som velat se the hound död visserligen). Arya lär sig också gråskalan genom the hound vad gäller det svartvita tänker kring god/ond, precis som Jorah berättade för Daenarys i scenen innan. Snyggt. Lägg även märke till hur bergigt det börjar bli omkring dom, dom närmar sig the eyrie!

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.45.24

Åh, Podrick, du är sannerligen inte i King’s Landning längre. Inte ens supa får du göra i Briennes trista sällskap.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.46.07

Och plötsligt från ingenstans: Hot pie! Jag visste aldrig att jag saknat en karaktär så mycket som jag inte alls saknade.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.46.26

Det här är också smått fantastiskt utbyte av repliker då det återkopplar till en grej Hot Pie sa i andra säsongen.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.51.14

Brienne & Pod får sedan ett nytt tips från Hot Pie som berättar om sin koppling till Arya. Brienne & Pod bestämmer sig för att också rikta sina hästar mot The Eyrie. Hot Pie delar även med sig av sitt nya vargbröd som definitivt blivit snyggare sedan sist. Det är också fint just med Hot Pie att vissa karaktärer lever lyckligt i sitt njurpajsbakande och är otroligt nöjda med det. Det finns vänlighet, lojalitet och tillit någonstans i Westeros också, trots allt.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.52.39

Om man råkat glömma bort det från när Oberyn tidigare nämnt det denna säsong så hatar han Gregor Clegane över allt annat. Men även om man direkt förstod att Oberyn skulle bli Tyrions kämpe så gav den här scenen en rysningar. Jag älskade särskilt Oberyns berättelse om när han såg Tyrion som spädbarn och hade förvätningar på att barnet skulle ha klor och vara hemafrodit. ”Du är inget monster, Tyrion, till min stora besvikelse. Du är fan minst ond av alla i din familj, du hade inte ens någon svans. Dig ska jag slåss för. Good times, tja’rå.” Återigen en koppling till vänligheten och tilliten i förra scenen. Detta är nog rent manusstrukturmässigt det bästa avsnittet av Game of Thrones som gjorts. God damn.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 18.58.49

Och övergång till Sansas bild av vänlighet och tillit, snö! Som hon ju inte fått se sedan hon var hemma i Winterfell. Hon går ner genom minnenas allé och bygger upp Winterfell så som hon mindes det i snön. Men den där vänligheten och tilliten är här en fasad. Robin kommer och är sig själv, vilket Sansa besvarar:

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 19.01.13
Hurring

Sen kommer den där obehagliga scenen där Sansa först känner tillit för Petyr Baelish där han påstår att han dödade Joffrey för att hämnas på Catelyn. Sedan berättar han hur kär han var i Catelyn, att han hade kunnat vara Sansas pappa. Efter att ha sagt en sån sak så finns det många saker man kan göra. Den mest olämpliga av dom är detta:

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 19.04.18

Och där står hon! Helvete! Det här är fan läskigare än den där scenen i The Strangers som är precis likadan men som påstår sig vara en skräckfilm:

liv tyler

Ja och sen blir Sansa nästan mördad av sin moster men blir räddad av sin farbror. Eftersom det är Littlefinger vi pratar om så hade han antagligen planerat för Lysa att se honom hångla upp Sansa.

Skärmavbild 2014-05-19 kl. 19.14.04

Vi kommer inte sakna dig, Lysa. Men vi kommer sakna skådespelaren Kate Dickie som gjorde ett enormt bra jobb med att vara den obehagligaste tanten inom rörlig bild på mycket länge.

Nu får vi tyvärr vänta hela två veckor på avsnitt åtta. Men vilket avsnitt sen! The Mountain vs the viper! Wildlings som attackerar Mole’s Town! Reek ska ‘spela’ Theon Greyjoy för att på något sätt överta Moat Cailin. Också efterspelet med Lysa Arryns död. Men det bästa i preview’n är Ellaria Sands replik när hon se Gregor Clegane: ”Are you going to fight that?”. För vi vet alla vad Oberyn’s svar på det kommer bli:

”No, i’m going to kill that”.

Fuckin’ A.

Annonser

2 svar to “Game of Thrones S04E07 Recap”

  1. hejsonja Says:

    VARFÖR SKA VI VÄNTA TVÅ VECKOR?

    • socialasituationer Says:

      Memorial day i USA, folk åker på campingtrippar och sånt då. Tyvärr så att tittarsiffrorna sjönk sjukt mycket när de hade ett avsnitt visat då under säsong 2, så de har skippat det sedan förra året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: