Game of Thrones, S04E06 Recap

Skärmavbild 2014-05-12 kl. 20.58.13

Tjena, sorry för att veckans recap är supersen, men jag har börjat ett nytt jobb, ståuppat tre gånger den här veckan och dessutom gått i skolan. Ja, ni hör ju. Men här är det! Veckans recap av ett avsnitt som börjar i staden Braavos. Denna stad har vi bara hört talats om vid ett par tillfällen. I säsong 1 tränade Arya fäktning med Syrio Forel som var ”the first sword of Braavos” vilket betyder att han var livvakt åt stadens ledare, även känd som ”sealord of Braavos”. Anledningen till att han kallas sealord beror antagligen på att Braavos, likt Venedig är en stad bestående av en massa massa små öar och broar. Här finns faktiskt en rätt fin karta på hur staden är uppbyggd.

I säsong 2 träffar, återigen Arya, Jaqen H’gaar som ni antagligen minns eftersom han var riktigt awesome. Han var Aryas personliga torped i Harrenhal och kunde byta ansikte. I säsong 3 blir Tyrion master of coin efter att Petyr Baelish drar iväg till the eyrie och får då reda på att King’s Landing är skyldiga en massa till Braavos järnbank. Den här banken är så rik att den har mer guld än alla andra banker tillsammans. Så det är typ som att King’s Landning är USA och the iron bank är Kina.

Skärmavbild 2014-05-16 kl. 03.39.38

Järnbanken har egentligen bara 67-åriga Tywin att förlita sig på, när han dör så är King’s Landing antagligen åt helvete, vilket Davos övertygar järnbanken om. Den enda riktiga ledaren som finns kvar, det är principfaste Stannis. Så järnbanken ger med sig och håller sina halvt avhuggna tummar på att Davos, Stannis och gänget ska kunna störta King’s Landing och sedan betala tillbaka den enorma skulden.

Det resulterar även i en scen mellan Davos och piraten Salladhor Saan som berättar ett skämt om någon som bajsar på sig. Utspelandes var? Skulle inte spela någon roll egentligen. Men HBO är HBO och därför måste personlighetslösa prostituerade stå som rekvisita i scenen.

Skärmavbild 2014-05-16 kl. 03.43.50

Sedan följer vi äntligen upp Yaras spår, sex avsnitt in i säsongen har hon åkt runt nästan hela Westeros för att nå sin bror. Och sex avsnitt kommer det ta innan hon kommer tillbaka till Pyke, får man anta. För det som händer är att hon försöker rädda sin bror, inser att han ett sinnessjukt case of Stockholmssyndromet och flyr undan området eftersom Ramsay hussar på hundar. Alltså den här scenen kändes så… dum? Inte för att hon hade kunnat kasta sin jävla hammare på Ramsays oskyddade överkropp medan han tog flera sekunder på sig att öppna hundburen, inte att hon hade kunnat kasta sin jävla hammare på någon av hundarna som jagade dom. Oavsett så kan ju det handla om att hon gett upp på Theon efter att han bitit henne i handen.

Nej, det dumma här är att Ramsay överhuvudtaget överlever en fajt med det som Yara kallade ”de bästa soldaterna från iron islands” utan någon form av rustning eller skydd överhuvudtaget. Det är så otroligt korkat och får folk från the Iron Islands att verka så extremt svaga. Folk därifrån dör i jätteung ålder om de är svaga, de ”dränks” i tidig ålder i en sinnessjuk form av dop. De leker något som kallad för  ”finger dance” där de kastar hammare på varandra som de ska ta emot. Namnet kommer ifrån att många kapar av sina fingrar som konsekvens. Och de växer upp i ett vindigt, kallt och hårt område. Ingen i befolkningen blir bönder eller jobbar, alla blir soldater, eftersom de tillfångatar ”thralls” under sina räder som gör det grovjobbet åt dom. Folk från The Iron Islands är hårdast i Westeros och hade kunnat döda en Ramsay Snow med bar överkropp. Det här gjorde mig så irriterad.

Skärmavbild 2014-05-12 kl. 14.50.55

Med det sagt gör Iwan Rheon ett utmärkt jobb i rollen som Ramsay i perfekt kemi med Reek. Alfie Allen som spelar Theon (för övrigt Lily Allens lillebror) gjorde faktiskt en scen i sitt ”Reek”-skede som audition till rollen. De rollsatte långsiktigt och det märks att han spelar rollen som Reek riktigt riktigt bra.

Skärmavbild 2014-05-16 kl. 03.57.46

Vi är tillbaka i Meereen där Daenarys drakar skapar kaos och där söner till korsfästa mästare som tydligen inte korsfäste barn ifrågasätter sin nya drottning. Mer trubbel alltså, inte nog med att hennes erövringar av Astapor och Yunkai bitit henne i röven, nu gör även hennes drakar och hennes senaste beslut om att korsfästa folk det (vem hade kunnat ana?).

Vidare får vi höra i King’s Landning att de hört talats om att Daenarys erövrat Meereen och att Sandor Clegae (the hound) haft en liten massaker. Tywin tar hand om det senare med att sätta ett pris på hans huvud. Vad gäller det tidigare så verkar han be Mace Tyrell hämta papper och penna åt honom (konstig sak att be en lord att göra, men är man Tywin så är man). Vi får se vad det kan leda till.

Skärmavbild 2014-05-16 kl. 04.05.18

Den här scenen älskade jag. Två motpoler egentligen, men båda karaktärer man lärt sig att heja på. En med väldigt många behov. Behov att ligga med såväl kvinnor som män och behov att hämnas. En helt utan behov, men som har en riktning och ett mål. Vad det målet är har vi dock ingen aning om.

I första säsongen frågade Ned Stark Varys vilka han jobbade för och fick detta enkla svar: ”the realm”. Vad betyder det? Att stödja den kung som just då sitter på tronen? Att så få som möjligt ska dö? Eller, som nickningen i slutet mot tronen påvisade, att rätt kung ska sitta på tronen. Frågan är då om han menade sig själv eller om han menade någon annan. Ingen har någon aning om vad Varys vill eller vad han menar, inte egentligen. Det är det som gör honom så spännande.

Skärmavbild 2014-05-16 kl. 04.11.18

Sen hamnade vi plötsligt i en medeltida version av Seinfelds säsongsavslutning. Ni vet, där en massa karaktärer genom alla säsonger kommer och snackar skit om Jerry, George, Elaine och Kramer? Lite samma grej här, vi påminns om när Tyrion smällde Joffrey på käften. Den gången han jämförde Joffrey med ‘the mad king’. Den gången han fängslade Grand Maester Pycelle. Och så vidare.

När rättegången har paus vill Tyrions enda sympatisör på plats, hans bror Jaime ifrågasätta hela dealen och erbjuder sig att avsäga sig som Lord Commander av the Kingsguard. Något Tywin förmodligen hade räknat med och lovar att Tyrion ska få åka upp och leka krig med Jon Snow. Jaime berättar det för Tyrion som i någon enstaka sekund börjar se något form av ljus i tunneln.

Men sen händer ju det här:

Skärmavbild 2014-05-16 kl. 04.15.24

Det är lite oklart om Shae gör det här som hämnd för att hon blev bortföst av Tyrion eller om hon blivit hotad av livet av Tywin eller Cersei för att vittna. Eller en kombination kanske. Hon anklagar även Sansa för att vara med på det, vilket ju känns rätt hjärtskärande när man tänker på att hon säger att hon hade kunnat dö för Sansa under Blackwaterstriden i säsong 2. Vad hände med Shae egentligen?

Skärmavbild 2014-05-16 kl. 04.18.34

Och sen hände det där som fick Matthew McConaugheys roll som Rust Cohle i True Detective att inte vara en lika självklar vinnare av en Emmy längre. Peter Dinklage var helt vansinnigt bra här. När jag såg om scenen fick jag också lite ont i magen då Tyrion säger att han i hela sitt liv varit i ett rättegång för att vara en dvärg, något Peter Dinklage säkert också haft en känsla av i riktiga livet. Äkta känslor.

Avsnittet slutar med att Tyrion precis som i The Eyrie ber om en ”trial by combat”. Teorierna om vilka som ska slåss mot varandra går vilt på nätet just nu. Vem ska stå på Tyrions sida och vem ska stå på Cerseis? Om ni inte kan vänta till måndag för att veta så finns det hints där ute. Bland annat kan man kolla vad en av de nästkommande avsnittstitlarna är. Men undvik om ni vill ha det som en överraskning, såklart!

BONUS: En alternativ version av Tyrions rättegång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: