Robert’s Rebellion förklarat (Innehåller TV-serie spoilers för samtliga säsonger tom s04e05)

roberts

Jag har gått och blivit rätt innördad i George RR Martins värld. Det verkar som att mina recaps är uppskattade och det blir alltid kul diskussioner med vänner och familj efter att ett avsnitt sänts. Så det här inlägget är tillägnat er främst! Jag tänkte i det här blogginlägget förklara närmare vad Robert’s Rebellion var för något, det är det som hände ungefär 15-20 år innan säsong 1 börjar.

I korta drag handlar det om hur familjen Targaryen som styrt Westeros i runt 300 år till slut förlorar tronen till Robert Baratheon. Den korta historien kan nog de flesta som följt första säsongen av Game of Thrones noggrant, då dom oftast refererar till den där (men även i senare säsonger, dock vid färre tillfällen). Däremot är det en hel del intressanta detaljer som aldrig framkommer, med den informationen och dessutom uppdaterad kunskap i exakt vad som hände, så kommer ni få en rikare upplevelse av att se Game of Thrones. Jag vet att jag gjorde det i alla fall när jag tog tag i att kolla upp det.

För att börja prata om Robert’s Rebellion måste vi först prata om två saker:

 • Relationen mellan Aerys ”The Mad King” Targaryen och Tywin Lannister
 • Torneringen i Harrenhal

Och ett hett tips är att kolla på Westeros-kartan medan du läser, så att du vet vilka platser jag syftar på.

AERYS_II

Det här är alltså Aerys Targaryen, pappa till Daenarys Targaryen som är en av huvudpersonerna i TV-serien. Även hennes brorsa Viserys som Khal Drogo tog kål på i säsong 1 och hennes äldsta bror Rhaegar Targaryen, honom återkommer vi till. Aerys är även känd som ‘the mad king’, men han var inte alltid galen.

Det var inte meningen för Aerys att vara kung från första början, utan det skulle falla på hans storebror, som dock dog i en brand, där även hans enda son gick bort. Deras pappa hann bara vara kung i ungefär tre år till efter den tragiska branden innan även han dog. Aerys blev därav kung över de sju kungarikena. Det blev snabbt ganska stora ändringar vid King’s Landing.

The small council bestod mest av väldigt gamla gubbar som Aerys ersatte med ett gäng yngre ansikten. Han var särskilt imponerad av den unge Tywin Lannister som alldeles nyligen stoppade rebellfamiljen Reyne från Castamere från en uppresning. Därav sången ”The rains of castamere” som vi bland annat hör under the red wedding innan Stark-familjen blir slaktad. Det är en låt som refererar till hur Lannister’s always pays their depts, så att säga. Tywin Lannister fick bli den näst-mäktigaste mannen i Westeros, hand of the king (det han även senare blev till Joffrey).

Men relationen mellan Tywin och Aerys blev snabbt problematisk. Aerys blev förälskad/kåt på Tywins fru, Joanna Lannister och tog bland annat åt sig en hel del friheter under deras bröllop (i böckerna klär man av man och fru helt nakna. Männen eskorterar den nakna kvinnan till sängkammaren och tvärtom. I TV-serien görs detta påklätt av någon anledning) och kommenterade på fyllan hur synd det är att ”the first night” blivit olagligt (en gammal tradition där de som är högre i en hierarki får ligga med kvinnan som en man ska gifta sig med). Det sägs att Tywin aldrig förlät Aerys för det här.

Aerys Targaryen ångrade även snabbt sitt val att ha Tywin som ”the hand of the king”, inte för att han var dålig på något sätt, utan tvärtom. Tywin’s effektivitet som strateg och politiker fick många att säga att det var egentligen han som styrde kungariket. Bland annat Ilyn Payne, något som fick Aerys att skära av hans tunga. Ilyn Payne är som ni kanske vet den stumma riddaren som sen kom att hugga huvudet av Ned Stark. Håhå jaja.

Denna nya fientlighet mot Tywin fick honom att bland annat neka Tywin’s förslag om att deras barn Cersei Lannister och Rhaegar Targaryen skulle gifta sig. Istället gifte sig Rhaegar med Elia Martell från Dorne. För att irritera Tywin ytterligare tvingade han Jaime Lannister att bli en del av hans kingsguard. Att bli en del av detta är lite som att gå med i Night’s Watch. Man får inte gifta sig, få barn och Jaime får framförallt inte ärva Casterly Rock (ni kanske minns i säsong 3 när Tyrion argumenterar för att han rimligtvis är den som borde bli lord där i så fall eftersom han är Jaimes yngre bror, något han inte fick av Tywin av den enkla anledningen att Tyrion är en dvärg).

Det är här Aerys Targaryen börjar bli paranoid och ganska galen. Ett mindre hus vid namn Duskendale bestämmer sig här för att sluta betala skatt. Istället för att låta någon ordentlig armé ta hand om det så bestämmer sig Aerys för att åka dit själv med en mindre grupp riddare. Det skulle han inte gjort. Aerys blir tillfångatagen i Duskendale och plötsligt har de landets viktigaste person i sina fängelsehålor.

Tywin fixar biffen enkelt och räddar Aerys liv. Mycket tack vare Barristan Selmy, som smyger sig in och snor Aerys som gisslan innan de hinner skada honom. Minns ni vem Barristan Selmy är? Det är den här gubben längst till höger:

barristan

Blir Aerys glad över att få sitt liv räddat? Näe, bara mer galen, mer arg och mer paranoid. Som hämnd dödar han samtliga i hus Duskendale och hus Hollard (förutom en liten pojk vid namn Dontos) som var med och revolterade mot dom. En ganska skonlös slakt och det får mig spontant att tänka på när Barristan i ett av de senaste avsnittet säger till Daenarys ”sometimes it’s better to answer injustice with mercy”. Men Daenarys påkar upp hundratals gubbar till sin död ändå. Sådan far, sådan dotter i guess. Oh dear, borde vi bli rädda?

Och det är väl ungefär här som Aerys på riktigt blir ”the mad king” också. Här anställer han även eunucken Varys som vi känner igen från TV-serien som masterer of whispers. Varys hjälper inte direkt till med all sin vetskap, utan spär bara på Aerys paranoia. Kungen lämnar inte King’s Landings trygga murar på flera år, tills det var dags för:

 

 • Torneringen i Harrenhal

Paranoida Aerys är på plats och blir sjukt misstänksam över en mystisk riddare som har ett skrattande träd som emblem. Han anar genast oråd och beordrar sin son Rhaegar att ta reda på vem det är. Men om Rhaegar får reda på det, framkommer inte riktigt.

Torneringen börjar och när någon vinner så ska denne utse en kvinna som är ”Queen of love and beauty”, så när Rhaegar Targaryen vann i Harrenhal så förväntade sig alla att hans skulle utse Elia Martell, hans fru. Men till allas stora bestörtning utsåg han istället detta till Lyanna Stark, Ned Starks lillasyster:

queen of love

Detta är, som ni kanske kan ana, ett ganska så big no-no och är själva katalysatorn till kriget som komma skall.

 

 • Lyanna ”kidnappas” och Aerys leker med eld

För en kort tid därpå så ”kidnappas” Lyanna Stark av Rhaegar Targaryen. Att hon blev kidnappad är i alla fall det som påstås. Något man ska säga om Lyanna Stark är att hon var väldigt lik Arya och knappast skulle vara den sortens brud som skulle låta sig bli kidnappad. Här kan vi också ana att den mystiska riddaren Rhaegar skulle identifiera antagligen var Lyanna, i riddarrustning.

Detta får såklart Stark-familjen att bli rätt pissed off (då dom fått uppfattningen att det är en kidnappning). Så Ned Starks, mycket aggressivare storebror Brandon, red ner till King’s Landing och ropade utanför ett krav på att Rhaegar skulle ”komma ut och dö”. Men Rhaegar var inte där, däremot hans pappa, den skvatt galna kungen Aerys. Han arresterar Brandon och hans kompanjoner direkt, sedan kräver han att allas fäder ska komma dit för att besvara deras söners brott.

När Brandon (och Eddards) pappa Richard kommer så går Aerys upp några mätare på galenmätaren och får för första gången sin första smak för wildfyre (ni vet den gröna elden som sprängde Stannis båtar i bitar vid slutet av säsong 2).

Det han gör är att bränna upp pappa Richard levande, samtidigt har han fäst Brandon i en sorts toryrmaskin som gör att ju mer man kämpar för att ta sig ur, desto mer kvävs han av konstruktionen. Så när Brandon får se sin egen pappa brinna ijhäl och försöker rädda honom så stryper han sig själv på kuppen. Allt detta utan någon form av rättegång, vilket också ses som en grej som inte är särskilt ok i Westeros.

brandon richard

 • Eddard Stark, Jon Arryn och Robert Baratheon blandas in

Aerys paranoia var inte helt tillfredställd och han skickade en korp till Jon Arryn borta vid The Eyrie och krävde av honom att hugga huvudet av Eddard Stark och Robert Baratheon (eftersom han var förlovad med Lyanna). Jon svarade istället med att ”Näe hörru. Det kommer inte på fråga, du har brutalt mördat två högt uppsatta personer utan rättegång. Här ska krigas”.

Eddard Stark smög sig upp till norr där han själv samlade sina arméer för att traska söderut till krig och Robert Baratheon smög iväg till Storm’s End, men först tog han kål på ett par mindre hus som fortfarande var på kungens sida (trots att de huvudsakligen tillhörde hus Arryn).

De möttes sedan upp vid the riverlands där Eddard såg till att gifta sig med Catelyn Tully (som ju från början var gift med hans bror Brandon) och Jon Arryn med Lysa Tully för att på så vis få även den familjen på sin sida i kriget. Plötsligt var större delen av landet emot regimen. Men även ett gäng mindre hus stannade här kvar på Kung Aerys sida. Hus Frey höll sig neutrala, de fegisarna.

När alla rebeller var samlade kom de överens om att Robert Baratheon hade störst anspråk på tronen, då hans mormor var dotter av en tidigare Targaryen-kung. Och även antagligen på grund av att han var en skitstor stark snubbe med en yxa som antagligen hade kuttat den som hade sagt emot, men vad vet jag.

Samtidigt samlade Kung Aerys sina styrkor. Tyrell och Martell’s var på deras sida (även om de senare var något tveksamma pga att Rhaegar lämnat sin fru Elia Martell för Lyanna Stark). Tywin Lannister ignorerade Aerys Targaryens krav på att han skulle joina kriget och han hade nyligen lämnat sin post som hand of the king.

Och Greyjoy’s var väl och åkte båt runt sina öar och chillade. De sket i allt.

 

 • Kriget börjar på riktigt

Robert's_Rebellion

De sker en jävla massa slag efter slag. Men då många inte är viktiga för det som händer i Game of Thrones tänkte jag mest sammanfatta dom jättekort nedan:

 • Summerhallslaget – Egentligen tre slag i ett. Tre mindre Tyrell-hus tänkte attackera Robert, men då han fick reda på det på förhand bet han dom i rumpan och krossade dom en efter en. Två av familjerna valde dock att ge upp och gå över till Robert’s sida.
 • Ashfordslaget – Robert tvingar de två husen som gått över till hans sida att attackera hus Tarly (ni vet, den familjen Sam tillhör) för att bevisa sin lojalitet. Det går åt helvete. Sams pappa Randyll tar kål på dom och skickar huvudet av en av de som hade vänt sig mot tronen till kung Aerys. Ett nederlag för Robert alltså. Mace Tyrell brukar mysa åt tanken att han vann det här slaget, trots att han inte var inblandad ca alls.
 • Battle of the bells – Robert gömde sig vid the stoney sept för att han hade skadats. Då passade Jon Connington (Aerys nya hand of the king) på att attackera, ett slag som till en början han såg ut att vinna. Men Robert blandade sig in med sina styrkor efter ett tag och Jon Connington gick till reträtt.

Något som ska nämnas är att under hela den här tiden så hänger en stor styrka tillhörandes Tyrell utanför Storm’s End, slottet som huvudsakligen tillhör Baratheonfamiljen. Eftersom Robert är ute och krigar så är det hans sura bror som får hålla i remmarna där:

Stannis-S3

Under hela kriget höll han slottet från att erövras av Tyrell’s. Även Roberts minsta bror Renly hängde här (som Stannis följaktigen mördade i säsong 2 tack vare en sorts skuggdemon när Renly utsåg sig själv till kung), men vid det här tillfället var han bara en liten unge.

 

 • Battle of the Trident

battle_of_the_trident__revised__by_arankin-d4yx4td

Det här var det mest avgörande slaget. Robert Baratheon fick äntligen möta Rhaegar Targaryen som hade kidnappat hans älskade Lyanna. Robert besegrade Rhaegar och slog in sin hammare så hårt i hans bröst så att rubinerna från hans rustning föll av och åkte ner i floden. Den floden är sedan dess känd som Ruby Ford, just på grund av detta. När Rhaegars soldater såg honom blir dödad gick dom snabbt till reträtt.

Robert var dock rätt skadad han själv och bad sin bästis Eddard Stark att ta styrkorna söderut för att erövra King’s Landing. Under kriget blir även Barristan Selmy nästan dödad, men eftersom Robert Baratheon vet att han antagligen är världens bästa riddare lät han honom leva och lyckades övertyga honom om att gå över till hans sida när han får tillbaka sitt medvetande.

När informationen når Aerys Targaryen om det här slaget så skickar han sin gravida fru, drottning Rhaella och hans son Viserys till ön Dragonstone. På ön dör Rhaella när hon föder Daenarys Targaryen.

 

 • Sack of King’s Landing

Eddard Stark hinner inte till King’s Landing innan saker hinner ordna sig av sig själv. Aerys Targaryen är galnare än någonsin och har planterat wildfyre över hela stan, så om någon hade tänkt attackera staden så kommer han spränga hela skiten i luften, information som han dessvärre delade med sig av till Jaime Lannister, hans närmaste vakt. Om Jaime var nära honom så skulle inte Tywin våga förråda honom, resonerade han.

Tywin lovade dock att försvara King’s Landing med sin Lannisterarmé och bad att få komma innanför murarna. Det tyckte Varys var en dålig idé men Aerys lyssnade istället på Grand Maester Pycelle (som vi i TV-serien fått reda på, står på Lannister’s sida i alla frågor). Det visade sig dock vara en dum idé och Tywin började ”sacka” King’s Landing (Plundra? Näe, finns ingen bra översättning på det ordet, i det här fallet).

Aerys beordrade då sin pyromästare att spränga hela stan i luften och beordrade Jaime att mörda sin egen pappa. Jaime fick sig då istället titeln ”Kingslayer”. Först tog han död på mannen som skulle utlösa den explosiva branden och drog sedan sitt spjut genom Aerys II Targaryen.

jaime

Under tiden beordrade Tywin sin största och mest skräckinjagande soldat Gregor ”The Mountain” Clegane att ta död på Elia Martell och Rhaegar Targaryens två småbarnsättlingar. Gregor tar död på en av bebisarna genom att slå in dess huvud i en vägg så att den bli helt oigenkännlig efteråt. Sedan våldtar han Elia Martell innan han hugger hennes torso på mitten. George R R Martin pratar ofta om hur alla hans karaktärer har en sorts ”gråskala” men det här är så nattsvart som det bara kan bli.

Så när den ärofyllda Eddard Stark till slut är framme vid King’s Landing får han reda på att en kingsguard dödat sin kung (inte okej!) och att två spädbarn har mördats (verkligen inte okej!). Det gör honom lack, det gör honom ännu mer lack när han får höra att Robert är helt cool med hur Tywin hanterat allt. Robert gifter sig sedan med Cersei Lannister, som tack till Tywin’s spädbarnsdödande (Nej… eller jo typ, faktiskt???).

 

 • Stannis blir räddad av en lökriddare

Vid det här laget hänger Tyrellarméerna fortfarande kvar vid Storm’s End. Stannis, Renly och alla Baratheonmän som är fast i byggnaden är på vippen att börja äta varandra, men då kommer räddaren i nöden. Davos Seaworth:

davos-seaworth-1024

Frågan är varför Davos valde att rädda Stannis? Anledningen är ganska enkel. Hur mycket betalar någon för en lök vanligtvis? Rätt lite. Men hur mycket guld betalar ett helt slott med svältande människor? Rätt mycket! Och med sina smuggelskills lyckas han komma obemärkt förbi Tyrell-vakterna som omringar hela slottet.

 

 • Tyrell’s och Martell’s ger upp

Kort därpå får även Tyrell’s reda på att Robert Baratheon nu är kung och ger upp. Vad gäller Martellfamiljen som till stor del var förbannade på att Elia dog, så tog Jon Arryn tag i den diplomatiska delen av det med Prins Doran Martell och de kom till slut till fred (men som vi alla vet så är Oberyn Martell i King’s Landing just nu för att försöka ta död på Gregor Clegane! Snarare så väntade Martell’s på rätt tillfälle, de lurifaxarna).

 

 • Stannis gör sitt bästa

Så fort Stannis försöker återhämta sig från sitt svältår så blir han beordrad av sin nya storebrorkung att ta styrkor till Dragonstone för att få tag på Viserys och Daenarys Targaryen. Eftersom vi stöter på dessa två i vuxen ålder i säsong 1 av Game of Thrones, så kan ni nog gissa själv hur det artade sig. De lyckades smuggla iväg Targaryenbarnen i exil till Essos. Men Stannis lyckades med att erövra Dragonstone med sin flotta.

Istället för att få något form av tack från Robert för att han höll Storm’s End i ett år och övertog Dragonstone så blev han mest sur för att han ”lät” Targaryenbarnen fly. Det resulterade i att han gav deras pojkbror Renly den ärofyllda Storm’s End där de även tog Loras Tyrell som gisslan (så att de inte skulle få idén att revoltera igen. Detta ledde såklart till Renly och Loras hemliga relation). Samtidigt som Stannis fick nöja sig med att få Dragonstone, den gråa, tråkiga ön han även håller till på nu.

renly
Loras Tyrell och Renly Baratheon

 

 • Vad hände med Lyanna Stark?

Ställer Rhaegar hade ”kidnappat” Lyanna till var ett ställe som kallas Tower of Joy nere i Dorne, dit reste Eddard vidare efter King’s Landing för att rädda sin syster. Tillsammans med Howland Reed och ett par andra nordmän. Några medlemmar av kingsguardet var där, Arthur Dayne som var Rhaegar Targaryens bästa vän.

Ett mindre slag utspelade sig och bara Eddard och Howland överlevde. Väl vid Lyanna hittade han henne döende i en blödande säng. Hon bad honom att svära vid någonting för hennes skull, men det har aldrig avslöjats vad det är.

 

 • R+L=J-teorin

Så, det många tror hände i Lyannas blödande säng var att hon födde ett barn. Närmare bestämt ett barn hon fått tillsammans med Rhaegar Targaryen. Och teorin innefattar att hennes sista, döende önskemål är att Eddard ska låtsas att barnet är hans eget, som ett resultat av att han låg med någon under kriget eftersom han ändå trodde att han skulle dö. Ett barn som kom till att döpas till Jon Snow. Anledningar till att detta borde stämma:

 • Eddard har en så sjukt stor grej med att vara ärofylld osv. Att han skulle vara otrogen är nästintill otroligt.
 • Enda anledningen till att ljuga om något och svacka sin ära är om hans egen syster ber honom lova det medan hon dör.
 • Barnet skulle antagligen avrättas omedelbart av Kung Robert Baratheon om Jon skulle visa sig vara Rhaegar och Lyannas son
 • Jon Snow och Arya sägs vara de som har mest av Stark-dragen medan många av de andra barnen har mycket av mamma Catelyns Tully-utseende. Lyanna sägs vara lik Arya som i sin tur sägs vara lik Jon Snow.

jon snow
You know nothing, Jon Snow.

Jag hade ärligt talat blivit förvånad om det här inte hade stämt.

 

 • Efterspel

Jon Arryn blir nya ‘hand of the king’ för Robert Baratheon som visar sig vara en mycket mindre bra kung än vad han var krigare. Ned Stark drar hem med Jon Snow till Winterfell och startar sitt mysiga familjeliv. Tywin Lannister är fett nöjd över att hans dotters barn kommer bli kungliga. Cersei och Jaime är nöjda över att Jaime ännu får vara en del av kingsguardet, eftersom det innebär att de kan ligga lite när de vill i King’s Landing och skapa små blonda barn ihop.

Men Greyjoyfamiljen får snart för sig att det är ett perfekt tillfälle att slå till mot resten av världen. En rätt dum idé, skulle det visa sig. Men det kan vi ta i ett senare inlägg.

Tack för att ni läste!

UPPDATERING: En rätt intressant grej med Stannis är att han trots sin livräddning av Davos, skär av delar av hans fingrar som straff för att han smugglat. En spännande tanke vore om hans storebror hade resonerat likadant. Om Robert Baratheon hade straffat Tywin Lannister för att han hade dödat spädbarn, eller Jaime för att han som Kingsguard hade dödat kungen. För grejen är att Stannis hade gjort det och det hade gjort Lannisters inflytande mycket mindre och respekten för Baratheon långt mycket större. Synd bara att Stannis framställs så mycket som en religiös onding i TV-serien. Han är trots allt den som är mest lik Ned Stark i hela serien, egentligen. Även om han enligt lillebror Renly har ”a personality of a lobster”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: