Game of Thrones, S04E05 recap

arya

halvvägs in i säsongen börjar saker på riktigt koka i Westeros. Tyrions rättegång närmar sig i King’s Landing och vildingarnas attack mot Castle Black närmar sig för varje dag som går.

Skärmavbild 2014-05-06 kl. 02.46.07

Vi börjar hos en hyfsat nöjd Tommen som nyligen blivit krönt till kung, long may he reign! Cersei är snabb med att haffa tag i Margaery för att föreslå att hon ska gifta sig med Tommen, för att sedan prata med sin pappa om sina bröder och sedan Oberyn. Varför gör hon detta?

  1. Margaerys pappa skulle bli glad om Cersei erbjuder hans dotter en ny chans att bli drottning. Margaerys pappa är en av domarna i Tyrions rättegång.
  2. Tywin får höra smörigheter om att Cersei är den enda som bryr sig om ”family legacy” och hur Tyrion förstört detta. Tywin är en av domarna i Tyrions rättegång.
  3. Oberyn får känna medkänsla för Cersei över sin sons bortgång då hon påminner om hans systers mord som han vill hämnas för. Oberyn är en av domarna i Tyrions rättegång.

Ser ni mönstret? Cersei må inte vara en så slug spelare som Tywin och Tyrion, men hon har ganska bra koll på läget. Man ska också nämna järnbanken i Braavos som King’s Landing är skyldiga en hel del till, den bank som Stannis kommer besöka i nästa avsnitt.

slavers bay

Borta i Mereen får Daenarys den klassiska ”jag har goda och dåliga nyheter”-prylen som börjar fint med avslöjandet om Joffreys död och att hon med hyfsat enkla medel skulle kunna erövra King’s Landing nu eftersom hela landet är i kaos. De dåliga nyheterna: De två städer hon räddat, Astapor och Yunkai, har redan blivit förslavade igen. Daenarys gör här ett hyfsat moget move med att stanna kvar och lära sig att styra innan hon erövrar vidare. Vi vet vad som händer med huvudpersoner som tar vatten över huvudet, *HOST* Robb *HOST*.

Skärmavbild 2014-05-06 kl. 03.00.32

Så är vi tillbaka i The Eyrie, en plats vi inte besökt sedan säsong 1, när Catelyn Stark hade Tyrion som fånge och tog honom dit. Han lyckades ta sig ut tack vare fängelsevakten Mord (vad har han gjort med all guld Tyrion gav honom, kan man undra?) och Bronn som vann en strid åt honom i en ”trial by combat”.

Sedan får vi reda på att Lysa var den som förgiftade Jon Arryn och skickade brevet till Catelyn där hon skrev att hon misstänkte Lannisterfamiljen för mordet. Förvirrad? Okej, vi tar det pedagogiskt, steg för steg:

  • Jon Arryn var en sorts fadersfigur för både Eddard Stark och Robert Baratheon som växte upp hos honom i just The Eyrie.
  • När Eddards syster, som Robert var kär i blev bortrövad av kungens son startade Robert sin revolt mot tronen och vann till slut.
  • Jon Arryn blev ‘hand of the king’, det jobb som Eddard blev erbjuden i avsnitt 1 av säsong 1.
  • Och innan det så var Petyr Baelish och växte upp vid the riverlands med Tully-systrarna. Han blev hemskt kär i Catelyn men fick nöja sig med Lysa som blev upp över öronen för honom, de låg även med varandra. Catelyn skulle gifta sig med Brandon Stark, Eddards storebror, som nästan dödade Petyr i en kamp om hennes hand. Han överlevde bara för att Catelyn bad honom. Lysa gifte sig med Jon Arryn.
  • Petyr Baelish, vår kära rackare, tyckte att lite kaos var på sin plats ett gäng år senare och övertygade Lysa att förgifta Jon i King’s Landing. Anledning? Hon är som vi vet jävligt överbeskyddande över sina lilla skumma son som just då var aktuell att skeppas iväg att växa upp ifrån henne på Dragonstone och hon var fortfarande jättekär i Petyr.
  • Anledning för Petyr? Att skylla det på Lannister’s skulle starta det krig vi följt de senaste säsongerna. Eddard  blir nya ‘hand of the king’ och börjar sitt detektivarbete vi fick följa i första säsongen. När Catelyn dessutom kom till King’s Landing påpekade han att kniven som användes för att försöka döda hennes son tillhörde Tyrion. Vilket gjorde att hon fångade honom på vägen norrut och tog honom till The Eyrie.
  • Vilket till slut gjorde att Eddard blev halshuggen.

Så ni ser, vår kära rackare Petyr Baelish har haft ett littlefinger med i spelet hela tiden:

littlefinger

Och nu håller han på att få makten över nästan det enda huset som hittills inte varit inblandade i det pågående kriget. Och han har den förmodat enda överlevande ättlingen av norden på sin sida. Frågan är väl hur Sansa skulle reagera om hon fick reda på att Petyr var med på att förråda hennes pappa?

Skärmavbild 2014-05-06 kl. 03.14.31

Inte mycket nytt mellan Arya och The Hound. Hon påminner honom om att hon fortfarande har planer på att få död på honom och får ännu en konkret lektion i svärdfäktande. Nämligen det att Meryn Trant ”had armor and a big fucking sword” och därav överlevde mot Syrio Forel. Ett annat odödligt citat av The Hound är såklart om just svärdmästaren Syrio Forel från Braavos. ”I bet his hair is greasier than Joffrey’s cunt”. Ah, vilken poet han är.

Skärmavbild 2014-05-06 kl. 03.18.23

Så Brienne har fått med sig världens sämsta väpnare. Han kan inte rida, han kan inte laga mat och har mest hällt upp vin de senaste åren. Däremot får Brienne mot slutet av scenen reda på att han tog sig an en medlem ur The Kingsguard. En man som var mycket större än honom själv och som han antagligen hade kunnat få dödsstraff för att döda. Men han var lojal mot Tyrion och agerade därefter. Brienne som ser lojalitet som det absolut viktigaste som finns vinner mot slutskedet av scenen ändå sin respekt för Podrick. Hurra!

Skärmavbild 2014-05-06 kl. 03.29.28

Jojen Reeds syner och framtidsvisioner blir tydligare. Bran lär sig styra tag i Hodor och lyckas knäcka nacken på en kille. Något säger mig att deras magiska nordiska krafter blir starkare ju längre norrut de kommer, eller blir de bara bättre på det?

Det blev tyvärr ingen broderlig reunion dock, men jag kände ändå ett slags mys över att Bran fick se att hans bror var en svärdfäktande hjälte vid the night’s watch, den sortens hjälte han själv hade drömmar om att bli. Att kunna leva genom Jon Snow och få vara med honom hade varit ett alternativ, men han inser ändå sitt nya öde i livet. Vad nu det kommer vara.

Skärmavbild 2014-05-06 kl. 01.30.03
Valyrian steel, bitch!

Puh, ibland går det vägen för hjältarna. Fookin’ Karl from gin alley fick den bästa dödscenen hittills den här säsongen. Ingen av Jon’s Hogwartskompisar Grenn, Dolorous eller Pyp dog. Däremot lite sorgligt att Rast blev mördad av Ghost sådär rakt av. Han är ändå en karaktär som varit med sedan säsong 1. Även om han varit en mobbande surpuppa sedan första gången vi såg honom har jag ändå alltid tyckt lite synd om honom? Han känns lite som Vargen i Bamse, liksom. Men jag glömde snabbt bort det när detta hände:

i missed you

 

:3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: