Game of Thrones, S04E04 recap (Och en massa teorier om White Walkers)

Omvälvande avsnitt det här, på många sätt och väldigt stora förändringar från böckerna jag inte alls hade förväntnat mig. Det här blogginlägget kommer givetvis innehålla spoilers från Game of Thrones framtill senaste avsnittet som nu går att skåda på HBO Nordic.

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 18.58.37

Vi börjar borta i Mereen där vi senast slutade med Daario Naharias Indiana Jones-inspirerade fajt. Vi börjar hos Missandei och Grey Worm, en scen som antagligen är den första gången någonsin som Game of Thrones lyckas göra ett avsnitt som klarar PoC-versionen av bechdeltestet. En mysig och ganska sorglig dialog om de befriade slavarnas förflutet, följt av att Grey Worm och andra unsullied via avloppet tar sig in i Mereen med ett gäng vapen. Nu är det väl revolution på gång?

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 19.12.32

En av slavdrivarna upptäcker sen att någon lyckats fästa en Targaryen-flagga högst upp på en pyramid. Hur hade de tid med det? Vem gjorde det? Och hur många vet av folket i Mereen ens om att en trehövdad röd drake är emblemet från en typ utdöd släkt som regerade i en annan världsdel för femton år sen? Det fick mig för övrigt att tänka på scenen i The Dark Knight Rises när Batman på något vänster hunnit olja upp sitt märke längst upp på en bro. Nåja, det är väl effektivt i alla fall.

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 19.19.52

Staden är hennes! Och det första Daenarys gör som regerande drottning i sin nya stad är att skita i att lyssna på rådet som erfarna Barristan Selmy ger henne. Oklart om det var en bra eller dålig idé. Med det sagt kan man säga att det politiska maktspelet i Mereen är igång. Hur ska en stad som levde på att sälja slavar till andra städer klara sig ekonomiskt nu? Det känns lite som att hela övertagandet av staden hade kunnats tas om hand redan i första avsnittet, det är nu det rent dramatiskt kommer bli intressant känner jag på mig.

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 19.26.32

Vi drar vidare mot King’s Landing där Jaime fortsätter tycka synd om sig själv, vi får även en snygg vink till säsong 1 när Tyrion hamnade i en cell i The Eyrie – platsen dit Littlefinger och Sansa just nu är på väg. Ser ni bilden här ovan förresten? Får den er att tänka på en annan, liknande scen? Det gjorde jag:

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 20.19.09

Juuust det! Amerikansk fotbollspelande i smoking-scenen från kultfilmen The Room. Man ser nästan hur Denny här ler lika hånfullt som Bronn.

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 19.32.56

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 19.33.00

Det är ett förvirrat läge för Jaime just nu, när han slits mellan båda sina syskon som hatar varandra och fortfarande en pappa som surar. Vilken sida ska han välja? Och om det kommer gå som i The Eyrie, att det blir en ”trial by battle” och Tyrion väljer Jaime, kommer han att vara på? Kommer Bronn slåss för honom? Ja, vi får se.

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 20.30.32

Tillbaka till den romantiska kryssningen får vi reda på konspirationen som ledde till Joffreys död. Jag gillar att de gör Sansa lite vettigare i TV-serien än i boken och själv lägger pusslet till hur det lila bröllopet gick till. Att dessutom få gå en gratiskurs i game of thrones-ande av självaste Littlefinger kommer nog också betala av sig. Nu ser jag mest fram emot nästa avsnitt och det kära återseendet med asläskiga moster Lysa och hennes bröstmjölkdrickande weirda son. Scenerna i the eyrie i säsong 1 tyckte jag var några av de allra bästa, hon som spelar Lysa gör det med bravur.

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 20.36.48

Och när vi går vidare till Tyrells och får höra Petyr Baelish sista ord säger han att denna vänskap ska ”grow strong”. Som vi fick reda på i förra säsongen så är ”Growing Strong” familjen Tyrells motto. Håhå jaja.

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 20.44.19

Så, om jag förstått det här rätt:

  • De nya bundisarna Alliser Throne och Janos Slynt vill att Jon Snow ska dö.
  • Så de tillåter honom att med ett par killar åka till huset där ett gäng sociopater våldtar, smälter ner gubbars ansikten och gör vinglas av deras skallar samt låter spädbarn hämtas upp av isdemoner.
  • Och med på den här resan följer snubben med som fått i uppdrag att döda Starkbarnen och en av dessa råkar av en händelse också hamna bland de sinnessjuka sociopaterna.

Det ser inte ljust ut för Jon Snow.

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 20.55.38

Det här var bara riktigt konstigt.

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 21.00.34

Här har vi dock ett riktigt mysäventyr som tar sin början. Brienne får den mest trofasta tjänare som finns, ny rustning och en av världens bästa svärd. Det ska bli trevligt att få se lite klassiska Westeros-vyer. Det har varit ganska stillastående för många av karaktärerna de senaste avsnitten. Joffreys död har tagit på tok för mycket fokus de senaste avsnitten, så det är kul att många av historierna äntligen får riktiga startskott och utrymme. Ser också fram emot Davos resa till Braavos, Jons resa till Craster’s Keep, Sansas resa till The Eyrie och vart nu än Arya kommer hamna.

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 21.14.39

Och nu; en riktigt mörk version av Hamlet.

 

white walker

Ja och så var det ju det här… Vissa detaljer från böckerna som inte nämnts i TV-serien kan komma fram nedan, men inga spoilers i den benämningen.

Den här scenen finns inte med i böckerna, ska väl först och främst sägas. Däremot så stod det på HBO’s beskrivning av avsnittet att snubben vi ser här ovan är ”The Night’s King”, i böckerna är det en person som bara nämnts en gång och det är av Old nan, i en av hennes berättelser som hon berättar för Bran när han ligger i sin säng och hatar sitt liv för att han aldrig kan gå igen.

The Night’s King var från början en Lord Commander över The Night’s Watch, den trettonde i ordningen. Eftersom Jeor Mormont är den 998:e och att den första Lord Commandern fanns till strax efter att The Wall byggdes, kan vi ana att The Night’s King levde för ett ganska bra tag sen.

Berättelsen Old Nan berättar för Bran är att The Night’s King förälskade sig i en kvinna med blåa ögon och som var iskall – vilket förmodligen då är en White Walker. ”when he gave her his seed he gave her his soul as well”, vilket låter ganska dramatiskt. Han bosatte sig i det slott där Bran och Sam möttes i förra säsongsfinalen, utnämnde sig själv till The Night’s King, där han regerade i 13 år. Under den tiden förslavade han medlemmar ur The Night’s Watch och sysslade med människooffringar. Efter ett tag tröttnade kungen i Winterfell och kungen bortom The Wall, så de samlade sina styrkor och tog kål på The Night’s King. Det var då det upptäcktes att han hade offrat människor till The White Walkers, hans namn blev förbjudet att säga och all information som fanns registrerat om honom raderades ur alla historieböcker.

Antingen är det så att The Night’s King aldrig dog på riktigt, eller så är denna karaktär som nu av HBO nämns som The Night’s King hans ättling av något slag. Det märks något på hur han ser ut att han är något mer mänsklig än de white walkers vi fått se tidigare så han kan eventuellt vara en sorts blandning.

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 21.36.28

En intressant grej är att numret 13 är ständigt återkommande här. The Night’s King var den 13:e Lord Commander vid The Wall, han regerade i 13 år och som vi ser på bilden här ovan så är de tretton stycken suddiga karaktärer som syns till här, inklusive Night’s King själv. Är dessa de 12 tidigare Lord Commanders som var de första att bestämma hos The Night’s Watch? I så fall har The Night’s Watch en mycket närmare koppling till the white walkers än vi hade kunnat ana. Huruvida ”The Thirteen” i Qarth från säsong 2 har någon koppling till detta vet jag dock inte, men att en i det rådet var en trollkarl som höll hus i ”the house of the undying” borde kanske ge någon form av hint av att så kan vara fallet.

The Night’s King har ett oklart ursprung men det sägs också att han var en Stark från Winterfell. Har ni hängt med hittills i TV-serien har ni också lagt märke till att de aldrig attackerat vare sig Jon eller Bran – två Stark-karaktärer som besitter magiska krafter i att kunna ta sig in i andra kroppar. Så är Stark-familjen på något sätt besläktade med The White Walkers? Det skulle ge meningen ”winter is coming” en helt ny innebörd.

Mer kan jag nog inte riktigt teoritisera kring utan att spoila. Däremot om du har läst böckerna så skulle jag rekommendera det här inlägget som handlar om hur starkt kopplat den här historien har med Ragnarök och nordisk mytologi att göra.

UPPDATERING: HBO har nu ändrat och det står ”a walker” och inte ”the night’s king” längre. Antingen var det bara ett märklig misstag eller så avslöjade de lite för mycket, för tidigt. Det får tiden utvisa.

 

 Ps. Den här slutscenen fick mig också av någon anledning att tänka på den gömda scenen som dyker upp i slutet på spelet Kingdom Hearts 2.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: