Game of Thrones, S04E03 Recap

Jag har aldrig skrivit en sån här recap tidigare, men tänkte att det skulle vara en kul grej att prova. Here be spoilers, så läs inte om du inte sett avsnitt 3 av Game of Thrones, säsong 4.

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 06.06.51

 • Sansa åker på en båttur

Vi börjar avsnittet precis där vi avslutade det. Sansa följer med Dontos, som med lite väl god timing föste bort henne från bröllopsfesten efter att Joffrey kolat av. Vi får snabbt lära oss att Petyr Baelish haft ett litet finger med i spelet. Dontos blir också mördad, eftersom det vore halvkul om allt skulle avslöjas. Varför Petyr ville döda Joffrey eller varför han räddade Sansa verkar dock hittills oklart. Men vi förstår nu att Sansa själv blev ofrivilligt medtagen på mordförsöket då hennes halsband tydligen var ett gäng giftkristaller.

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 06.11.58

 • Margaery är änka 4-ever

Först blir Renly mördad av en skugga och nu har Joffrey blivit förgiftad. Kommer Margaery någonsin bli drottning? Hennes farmor verkar misstänksamt chill och konstaterar att ”Lannisters behöver oss ändå, LOL” och verkar antyda att Margaery kan till att gifta sig igen med Joffreys lillebrorsa Tommen. You stay classy, King’s Landing.

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 06.15.24

 • Tywin föreläser om hur man är en bra kung

”Jag vet att din brorsa dog jättejättenyligen och att vi står vid hans lik i ett tempel, men jag tänkte ändå passa på att berätta för dig att det bästa man kan göra som kung är att lyssna på vad ens farfar anser att man bör göra”. Nej, han spiller ingen tid Tywin Lannister och verkar även han misstänksam chill under omständigheterna. Tommen har för övrigt bytts ut till en tonåring och såg ut så här i andra avsnittet av TV-serien:

Skärmavbild 2014-04-17 kl. 00.18.34
Vår nya kung

Inte heller spiller Jaime någon tid när han i templet, vid sin sons lik, sätter på/våldtar sin syster. Jaime är ju en spännande karaktär på det sättet. I ena stunden försöker han döda småbarn och i andra stunden slåss han mot björnar för att rädda sin tjejkompis. En mångsidig karaktär, minst sagt.

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 06.23.18

 • The Hound skaffar silver

Vi återvänder senare till TV-seriens mysigaste mördarpar som olidligt nog träffar på den gulligaste gubben jag någonsin sett. Jag halvt lider, halvt myser åt det här skeva mötet mellan denna  gulliga bonde och hans lilla dotter och dess två totala motsatser. Arya som ändå har någon form av hederlighet kvar i sig får lära sig av Clegane att bonden och hans dotter ändå kommer dö i vinter, så allt är skitsamma. Det är en fin mentor hon fått.

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 06.28.12

 • Sam är orolig

Love is in the air när vi rör oss norrut och Sam får den obekväma frågan om huruvida han fantiserar sexuellt om Gilly eller inte, medan hon plockar gäss. Han bestämmer sig för att transportera henne till en säkrare plats då våldtäktsrisken runt en massa kyska gamla kriminella snubbar är för hög. Den säkra platsen är tydligen en sunkig bordell där hon får sova med sin nyfödda son på en könsvätskeindränkt liten madrass. Det är lite oklart vad just dealen med detta är, med tanke på att det inte är med i böckerna. Fast jag har ett hum om varför de löst det på det här sättet.

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 06.35.57

 • Ekonomiska problem på Dragonstone

Trots att säsong 3 slutade med att de bestämde sig för att dra norrut, så fortsätter Stannis Baratheon hänga kvar på Dragonstone, där han sedan kriget i slutet på säsong 2 gått runt och varit sur. Hans bästis Davos Seaworth har en mysig scen med Stannis dotter. Deras kemi påminner lite om Inspector Gadget och hans dotter, tycker ni inte? Han är lite virrig och kan inte läsa vilket hon lillgammalt hjälper honom med. Men den gamle smugglaren får i samma scen en snilleblixt och börjar skriva ett brev till järnbanken i Braavos som King’s Landning är skyldiga miljoner. Hur tar man ut ränta allra bäst? Jo, man sponsrar deras fiender förstås. Braavos är min favoritstad från böckerna, det ska bli riktigt fint att äntligen få se den i bild. Om ni sett trailern till den här säsongen har man fått se en kort bild av entrén till staden:

braavos

Jag gillar för övrigt hur lik vänskapen mellan Davos och Stannis är i de senaste avsnitten med hur Ned Stark och Robert Baratheon var i säsong 1. Men när Ned Stark exempelvis satte sig emot att mörda Daenarys så blev Robert arg och gjorde det ändå (fast misslyckades). Stannis tycker tvärtom att det är rätt schysst att ha en rådgivare som vågar säga emot honom och det tyder givetvis på att både han och Davos kommer överleva i kampen om järntronen något bättre än Robert och Ned.

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 06.45.11

 • Oberyn VS Tywin

Vi går vidare till en mysorgie där Oberyn Martell, The Red Viper, berättar om sin syn på sex VS krig. Tywin gör entré och förstör stämningen, som den glädjedödare han är. Han spiller som vanligt ingen tid och under ett par sekunder insinuerar han att Oberyn mördade Joffrey för att sedan både låta honom vara en del av juryn och bli en del av the small council. Det ser ut som att vår sandheta prins är i King’s Landing för att stanna.

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 06.50.40

 • Tyrion hamnar i sin andra cell

Tur för Tyrion att golvet i den här cellen inte lutar och att han riskerar att ramla ett par hundra meter ner till sin död i sömnen. Ja, Tyrion har ändå överlevt två krig, ett mordförsök under ett av dessa krig, Joffreys förnedringar och kunnat tala sig ur att brutalt mördas av bergsklaner. Han har fan till och med pissat från The Wall. Men saker ser inte ljusa ut nu, det gör dom inte. Situationen hans väpnare Podrick beskriver verkar inte göra saken bättre och det blir antagligen sista gången de möts, då Tyrion beordrar Pod att ta sig ut ur King’s Landing så fort som möjligt. Hur ska det gå för TV-seriens absoluta favoritkaraktär?

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 06.55.25

 • Vildingarna ställer till med överraskningsparty

Det är tvära kast i Game of Thrones. Vi har den bisarra situationen med Arya och The Hound, den mysiga situationen med Davos och Shireen, en orgie med Oberyn för att sedan se ett barn bli informerad om att hans nyss mördade föräldrar kommer ätas upp av ärriga kannibalsnubbar. Härlig scen. Lägg även märke till hur skoningslös och förbannad Ygritte blivit den här säsongen. You know nothing, Jon Snow.

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 06.59.55

 • Jon Snow agerar ledare

Med Jons breda axlar på hans jacka ska vi förstå att han nu blivit av med oskulden och därför blivit en rimlig ledartyp för The Night’s Watch. De ska hålla sig vid Castle Black, för att försvara sig mot attacker. Däremot blev han himla nervös när han fick höra att de som startade kalabalik vid Craster’s Keep i förra säsongen hänger kvar där, våldtar kvinnorna och äter upp maten. Men framförallt så har de den hyfsat dyrbara informationen om att det är asfå människor kvar i Castle Black, något som alltså måste åtgärdas.

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 07.05.02

 • Daario Naharis – avsnittets coolaste

Vi avslutar med att Daenarys äntligen kommit till Slaver’s Bays största stad – Mereen. Och som vi har längtat. Staden som körde det avskräckande tricket ‘spika upp småbarn på träpålar och låta dom peka i riktning mot staden för varje mil’ får sina fiskar varma när deras främsta krigare blir totalägd av Daario Naharis. Jag skrattade högt och mös ijhäl. Den här nya Daario är klockren, förra säsongens sliskiga jävel skulle aldrig kunna blinka så här pass charmant:

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 07.11.02

Lägg även märke till hur Daenarys tänder till när Daario Naharis (likt Khal Drogo?) tog död på sin fiende på några sekunder:

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 07.11.52

Avsnittet slutar sedan på ett riktigt episkt sätt när Daenarys katapultar iväg slavars gamla kedjor (därav avsnittets namn, Breaker of Chains). Jag tyckte det var lite luddigt när jag såg trailern att hon skulle attackera en stad med så hög risk att skada oskyldiga, nu har vi svaret. Det enda jag kan störa mig lite på är hur tydligt det är att hela befolkningen i Mereen definitivt inte kunde höra hennes tal från så långt håll. Men vi får väl ta det rimliga med det orimliga, så att säga.

BONUS: Viktiga karaktärer i kommande avsnitt (eventuella småspoilers kan tillkomma)

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 07.16.31

Detta borde rimligtvis vara Skahaz mo Kandaq, men då det är en ”snäll” karaktär och denna snubbe har en ond uppsyn kan detta också vara en något mindre sympatisk ledare över Mereen som Daenarys tidigt får ta hand om.

Skärmavbild 2014-04-21 kl. 07.16.35

Killen till höger här är i alla fall Hizdahr Zo Loraq. Han kommer ha en väldigt viktig roll i den här säsongen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: