Några funderingar kring Game of Thrones

Obs, ska ej läsas om man inte sett alla säsonger av Game of Thrones och/eller om man inte är sinnessjukt förväntansfull på säsong 4. Inlägg kan innehålla ANTYDNINGAR på spoilers på kommande säsonger men inget konkret kommer avslöjas (utan bara göra det mer spännande att följa? Jag hoppas det.)

Jag har alltså sett alla säsonger av Game of Thrones och är nu i början på femte boken, den senaste som finns att införskaffa som kom ut 2011. Den sjätte boken kan komma ut nästa år men den kan också komma 2017. Och när kommer sista och sjunde boken? Allt är högst oklart. Det kommer ju en TV-seriesäsong per år och de verkar ju liksom komma ikapp böckerna. Eller de kanske har tre säsonger (tre år) på att jobba på sig de tre böcker de har att jobba på nu och kanske ytterligare ett till efter den sjätte boken. Jag hoppas de tänkt ut det här ordentligt, manusredaktionen och George R. R. Martin. Vad gör han liksom på alla röda mattor, talk shows om Tv-serien osv? Åk hem och fortsätt skriv, vi blir ju för fan stressade här.

En grej jag tycker är kul med TV-serien är att den visar fler scener, de vi bara för höra talas om i boken. För de som är obekanta med boken är det alltså så att kapitlen är uppdelade på så sätt att de bara heter den karaktären som just då är i POV (point-of-view). I första boken får man tex följa alla i stark-familjen (utom Robb och Rickon), Tyrion och Daenarys. Sedan sprider det liksom ut sig mer och mer per bok. En kul grej är ju också att bok 4 och 5 utspelar sig samtidigt. Det kommer ju göra att även att TV-serien av dramaturgiska skäl kommer vänta med att berätta en del historier och köra på med en del andra i den säsong som kommer nu.

En sak har jag förstått: Säsong 3 slutar samtidigt som boken slutar i Brans story. Han kommer till andra sidan väggen i slutet på säsong 3 och i slutet på bok 3. Sen vet vi inte mer. Och det är först nu på bok 5 som jag börjar få svar medan det tydligen redan i första avsnittet kommer avslöjas vad som händer honom, samtidigt som det är en hel storyline i bok 4 som antagligen inte ens kommer få plats alls. Det hela är både förvirrande och spännande. Samtidigt som Joffrey’s bröllop med Margaery som är i slutet på bok 3 kommer avhandlas tidigt på den här säsongen.

Sen älskar jag att de redan i säsong 3 etablerar att Margaery Tyrell är en person som folket i King’s Landing älskar. Hon är ute och klappar barnhemsbarn och är lite av ett vackert helgon samtidigt som Cersei håller sig inom väggarna i King’ Landing och är arg på henne. Den konflikten kommer trappas upp kan jag säga (men det har man nog ändå förstått om man sett säsong 3). Bara det att i böckerna så sägs det aldrig riktigt varför Margaery är så älskad i King’s Landing och i TV-serieformat måste det vara tydligt. Vilket dom hanterat finfint.

I överlag känns det som att Cersei Lannisters skådespelare Lena Headey får alldeles för lite cred för sin roll. Läser man det hon tänker i böckerna så är det precis dom tankarna som kommer fram genom att hon bara ger ett snett leende eller en bestämd min. Samtidigt har de valt att ”försnälla” många karaktärer. Arya, Daenarys och framförallt Tyrion har mycket fulare tankar och repliker i böckerna. Tyrion förlorar för övrigt sin näsa vid blackwaterkriget, har ett svart öga och är lite mer av ett litet äckligt monster utseendemässigt i böckerna än i TV-serien eftersom Peter Dinklage är snygg.

En annan sak jag saknar i TV-serien är mammutarna. Jag älskar mammutar. Jättarna som vi får se tidigt i säsong 3 rider på dom i böckerna som hästar, men kanske kommer det i säsong 4? Vi får hålla tummarna. Har dom råd med drakar kan dom fan punga ut lite för mammutar också, kan jag tycka.

Något av det bästa med TV-serien tycker jag är scenerna med Petyr Baelish (littlefinger) och Varys. Man får aldrig följa dom i böckerna även om båda anses vara människor man inte kan lita på. I TV-serien etableras det mycket tidigare att Varys är snäll, neutral och god medan Petyr Baelish är ond och maktgalen. I boken tänker man länge tvärtom (tills Ned haffas i slutet av bok 1). Min teori om hur böckerna kommer utvecklas går mycket ut på att det egentligen varit en kamp mellan dessa två all along, bara att man trott att Joffrey och White Walkers varit ett hot, eller att Daenarys varit en räddning. Huvudkonflikten är det som första boken antyder, en Game of Thrones och det är mellan dessa två, alla andra är bara pjäser i deras schackspel. Det går också i linje med all annan politisk satir som denna episka fantasyserie kört med. Sorry om det faktiskt blir så och om jag i så fall förstört allt för er nu.

Det sämsta med TV-serien är att de inte introducerade den sinnessjuka Ramsay Bolton redan i säsong 2. Ni vet han som torterar Theon? Han är med tidigare egentligen och fängslas faktiskt i Winterfell. Han hade lurat Rodrik Cassell att hans kompis är han själv och fängslas bara istället. I fängelset träffar han Theon redan då och det är han som övertygar honom att döda de två bondbarnen som får posera som Bran och Rickon Stark. Han målas upp som en total manipulativ sociopat som också låst in en kvinna i ett torn, vars fingrar han flådde och tittat på när hon blivit så utsvulten att hon tvingades att äta dom. That’s one sick motherfucker. Och efter att Catelyn och Robb mördas under det röda bröllopet så blir han ledare över hela norden eftersom kungen tar bort hans Bastard-stämpel och hans pappa Roose inte är där just då. Älskar den tanken. Att en våldtäktsman, sociopat och torterare får det stora ansvaret. Kan uppbåda till allt möjligt skoj.

Det bästa med att så många dör i Game of Thrones är ju att vi också får lära känna nya karaktärer utan att det blir för många att hålla reda på. Jag tycker oftast att det är helt rätt karaktärer som kolar vippen. Jag var trött på Catelyn och Robb, jag var trött på Ned Stark. De hade inget kvar att berätta liksom. Däremot kommer vi få följa nya människor i Dorne och på Iron Islands och på kontinenten Essos. Samtidigt som vi kommer fortsätta följa (som man följer i POV i böckerna) Tyrion, Arya, Cersei, Jaime, Danearys, Davos, Theon, Bran och Brienne. Kommer alla dessa överleva? Det tänker jag förstås inte svara på. Men vi kommer få mer av dom i kommande säsong/er. Var så säker.

En sista grej (och en lite extra spoilervarning för er som läst ändå men verkligen inte vill ha för många tokiga tankar i huvudet) minns att Thoros of Myr kunde återuppliva Beric Dondarrion. Det är alltså MÖJLIGT att döda karaktärer kan komma tillbaka. På gott och ont.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: