Recension: The Place Beyond the Pines, skriven 21:a mars 2013

place-beyond-the-pines-Ryan-Gosling

 

Jag ryser till varje gång låten 29-The Snow Angel av Mike Patton drar igång i filmen, alltid när ett fordon reser genom en tom skogsväg. En motorcykel, en bil och en cykel. Till skillnad från ‘Tillbaka till framtiden” som också utspelar sig i samma stad genom alla tre filmerna, känns det inte som att vi reser någonvart, stadens klaustrofobi är där och känslan av att vara fast är ständigt närvarande.

Ryan Gosling spelar en motorcykel-stuntförare på en turnerande cirkus och när han hamnar i en mindre stad på östkusten bestämmer sig en kvinna han brukade träffa för att leta upp honom. Det visar sig att han är far till en liten bebis och istället för att resa vidare med cirkusen bestämmer han sig för att stanna kvar i småstaden, för att försöka försörja den familj han inte trodde han hade. Detta genom att använda sig av sin skicklighet av motorcykelkörning med att råna banker.

Mer vill jag egentligen inte berätta och jag avråder er från att titta på trailern om ni inte vill utsättas för spoilers, dock kommer den få er att vilja se den, det är ett som är säkert.

Det skall sägas att filmen har en väldigt intressant och ovanlig dramaturgi som jag aldrig stött på förut. Trots att den till och från är långsam och över två timmar lång undrar en alltid vad som ligger runt hörnet. Det är en film som lyckas hitta ljus i det allra mörkaste mörker och samtidigt sprickor i perfekta fasader.

Betyg: 4/5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: