Topp 10: Ocharmiga och gräsliga filmer från tidigt 90-tal (Publicerad 8:e februari 2012)

Three_Men_and_a_Little_Lady_32487_Medium

Hej, det är Joseph här igen.

Folk som följt mina bloggar länge vet att jag har ett ganska så stort agg mot all kultur som kom ut tidigt på 90-talet. Visst, det kom en hel del bra från den tiden. Pulp Fiction, Maffiabröder, Twin Peaks, Riket, Nyckeln till frihet och så vidare.

Men när 80-talet slutade så verkade många inte vilja börja om på nytt. De kramade om 80-talet så hårt de bara kunde. Resultatet blev fult, ocharmigt och dåligt. Som till exempel Snuten i Hollywood 3, Rocky VPolisskolan 7 – uppdrag Moskva, Tillbaka till framtiden del III och Dödligt vapen 3. Kan ni tänka er? Mel Gibson i vinröd kavaj jaga bilar på 90-talet och hooka med tjejer som har brunröda västar på sig istället för turkosa klänningar och översprayat hår? Man ryser.

En tid då Tom Selleck är med i ‘Tre män och en tjej’ efter 80-talscharmiga ‘tre män och en baby’. På den tiden då hans 80-talsmustasch var Magnum P.I och hans karaktär. När han på 90-talet medverkar i ‘En och en halv snut’, där han tvingas samarbeta med en liten störig unge så kommer kräkreflexerna mot det motbjudande tidiga 90-talet.

De flesta filmerna som kom tidigt på 90-talet var egentligen typiska 80-talsfilmer, fast utan den där glammigt rosaturkosa charmen som omhuldar den tiden. Men vilka var allra värst? Jo, läs och lär.

10. Coneheads

coneheads-poster

 

Ja, hur tänkte man här egentligen? Vad var grundidén? – Jag vet! det kommer ett gäng utomjordingar som har sex med elektriska instrument som försöker leva som en vanlig familj och det enda konstiga med dem är egentligen bara att de har en kronisk dumstrut på sig.

– DU ÄR ETT GENI!!!

 

9. Rädda Willy

free

 

Okej, Rädda Willy må vara ganska charmig och väldigt nostalgisk för mig som 90-talist. Det går dock inte att frånse hur otroligt fula alla är hela filmen igenom.

Det är jeansjackor främst. Alla kulörer går i något sorts brun-mörkgrön-mörkröd-grå mönster som piffas upp av vardagligt fula guldörhängen och lurvigt otrimmade frisyrer. Hell, till och med indianen ser grå och tråkig ut.

 

8. Ferngully – den sista regnskogen

fern

 

20th century fox producerade den här efter att en regissör i Australien insisterade på att det behövdes en tecknad film för barn som upplyser om miljön. Att regnskogar skövlas. Detta genom att låta ett gäng älvors skog bli förstörd av några onda män.

Så de ger ut sig på äventyr med en förminskad man och en rappande fladdermus vars röst görs av Robin Williams. I hans rapp uttalas följande fraser:

I been brain-fried, electrified, infected & injectified,
Vivosectified & fed pesticides,
My face is all cut up
My radar´s all shut up
Nurse I need a check-up from the neck up,
I am Batty

Och sen någon doktorsimitation av experimenten som utfördes på honom där det talas om ‘genitals’ lite sådär i förbifarten.

1992 var på den tiden ett bra år att försöka slå disney på fingrarna (som nu köpt rättigheterna till dvd-produktionen), vad de inte visste var dock att disney efter Lilla sjöjungfrun var på väg att få en comeback på riktigt med Skönheten och Odjuret. Filmen floppade och det är inte konstigt.

Den är märklig, obehaglig och innehåller dramaturgiskt felaktiga scener som är sjukt förvirrande för barn. Det kommer en sorts slemmig krokodil och sjunger stönandes att hen blir upphetsad av att käka älvor.

(denna text har inte 100%iga källor så säg gärna till om något av det jag skrivit ovan inte stämmer. Men det borde det göra).

 

last-action-hero-original

Efter Dagissnuten så lyckades Arnold skaffa cred igen med Terminator 2. Men vad hände sen? Jo, Den siste actionhjälten hände. Inget bakslag i sig, utan ett en ganska rolig meta-film om att vara actionhjälte (sen medverkade han i ett riktigt bakslag, men det återkommer vi till).

Arnold gör faktiskt ett bra jobb i den här filmen. Det den faller på är hur klanderligt konceptet och uppbyggnaden av filmen är annars. En massa saker gick igenom utan att någon undersökte vad som skulle finnas med. Till exempel dyker det upp en tecknad detektivkatt som tafsar på poliskvinnor helt plötsligt.

Sen följer givetvis det modet som fanns på 90-talet. Varför slutade man med hederliga svarta läderjackor? Varför bestämde man sig för att börja bära kolabruna läderjackor och kombinera med röda tröjor?

 

6. Jönssonligan och den svarta diamanten

svarta

Gösta Ekman hoppade av och ersatte gjorde Peter Haber som hysterisk doktor, följandes Sickans planer på hur man ska stjäla en diamant.

Som film är den här ganska härlig. Tokiga twister, härliga karaktärer och roliga repliker.

Men det är deprimerande att se Sverige under denna smutsiga tid. Särskilt när man som mest innovativ teknisk anda väljer att ha med en radiostyrd bil. Och dynamit-Harry som pappa är det obehagligaste på länge.

 

5. Måndag hela veckan

groundhog day 1

Här har vi en riktig pärla till film – om den inte hade varit från tidigt 90-tal. För let’s face it, filmen innehåller allt en bra dramakomedi bör innehålla. Ett skruvat koncept, en skön antihjälte som lär sig en läxa och en fin romantisk historia.

Men å andra sidan har vi bruna kavajer, fliströjor och de hemskaste vinterkläderna man någonsin sett. Skådismässigt har vi också en Bill Murray som visserligen är charmig, men så långt ifrån sitt Ghostbusters-jag utan att vara särskilt ny heller. En tom Bill Murray. Till råga på allt Andie MacDowell. En skådespelare som ryker tidigt 90-tal, så även med sin medverkan i Fyra bröllop och en begravning.

 

4. Den otroliga vandringen

homeward bound

Brainstormmöte på Buena Vista productions:

– Vad säger ni grabbar, ska vi göra en ny filmatisering av den där dåliga filmen från 60-talet som i sin tur är baserad på en dålig bok?

– Vadå för bok?

– Den handlar om två hundar och en katt som är vilse ifrån sina ägare. De är dessutom stereotypa på så sätt att hundarna är män. Den ena är en sorts äldre vis mentor och den andra grabbigt busig. Katten är å andra sidan en personlighetslös och pryd kattkvinna. Som vi i boken förnedrar genom att tvinga henne in i vatten till exempel. Jag kallar det familjefilmsbukkake.

– Okej, men bara om han som spelade huvudrollen i Tillbaka till Framtiden gör rösten till den busiga hunden.

– Deal!

 

3. Beethoven

beethoven

Den här filmen handlar om en kärnfamilj som skaffar en tokig hund trots att pappan inte vill. Hunden som  döps till Beethoven förstör allt för den patriarkpappan och hans manliga pappavanor. Men barnen älskar ju hunden så.

När det visar sig att någon ful bov av någon slag vill stjäla hunden så älskar pappan plötsligt hunden och allt blir bra i slutet.

En familjefilm av amerikansk medelklass, till amerikansk medelklass. Och som ni ser på bilden ovan är de klassiska tidiga 90-talsfärgerna tillbaka. Till och med David Duchovny till höger är ful. Det säger en hel del.

 

2. Dagissnuten

kindergarden

Arnold Schwarzenegger spelar en polis som hänger på ett dagis, äter en moralkaka och går hem.

Dagisfärgerna gör den inte lika grå och ful som ovanstående filmer. Men ack, ni hör ju själva. Innehåller en del odödliga citat. Det räddar den inte från att vara en av 90-talets sämsta filmer.

 

1. Junior

junior schwarzeneggar

Året är 1994, Arnold hade nyss briljerat i Terminator 2. Sedan var han med Den siste actionhjälten. Okej då. Men hans karriär blev sig aldrig mer lik efter Junior där han spelade mot Danny de Vito (som tidigare spelat hans TVILLING??? i 80-talsfilmen Twins).

(Värt att nämna är att regissören Ivan Reitman gjorde den här såväl Twins som Dagissnuten. Det är som att han blev drabbad av en förbannelse efter Ghostbusters. Hans senaste film gjordes 2006 och handlar om en man som upptäcker att hans exflickvän har superkrafter som hon hämnas mot honom med.)

Den här filmen har en ännu briljantare story: Arnold Schwarzenegger tar en experimentell drog som gör att han blir gravid.

Förutom att vara världens sämsta filmidé någonsin ser alla gråa, hemska och vedervärdiga ut. Ridå!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: