Topp 10: Genusgrodor (Publicerades på Möllan.nu 24:e januari 2012)

Året är 2012 och det känsligaste som finns är inte situationen som Sunes pappa befinner sig i när han kallar delicatobollar för ‘negro balls’ inför ett gäng svarta män.

Vi har distans till det där nu och vi har fattat grejen. Kinapuffarna är borta och det har gjorts tusentals filmer om förintelsen. Vi vet vad man inte borde säga och vad som bör sägas/skämtas med en väldigt tydlig glimt i ögat så att man påvisar att det sägs med distans när man är med människor som kan bli provocerade av det. Smidighet, peace, love and understanding.

Idag är det dock mycket känsligare med feminism och när vi kommer på hundar som inte vill lära sig sitta med att flänga ur sig att kvinnor är på ett visst sätt, att man borde fullständigt skita i att boka band med ett genusperspektiv i bakhuvudet eller när man anser att en feministisk författare har kåtsug i blicken blir många människor provocerade.

Feminism är 10-talets negerboll. Alla fattar grejen så småningom. Det är viktigt att vi berättar vad som är fel och äckligt att säga. Mina damer och herrar: De tio värsta genusklantigheterna!

10. Ulf Brunnberg vill starta manskanal

uffe

 

Att Ulf Brunnberg är en gammal gubbe vet vi av många anledningar. Dels så vill han starta en tv-kanal eftersom han inte vill zappa förbi en massa  matlagningsprogram och relationstips.

Han är en konservativ gubbe på många sätt. Varför spelar han inte in sina program med en hårddisk? Varför har han inte tv10? Varför streamar eller laddar han bara inte ner sina favoritmatcher och vetenskapsprogram till sin dator?

Frågorna på själva moderniteten i det praktiska är många. Men att han vill dela upp intresse för historia och intresse för inredning i fitta och kuk säger en hel del om den teoretiska moderniteten i hans gråa hjärna.

 

9. RaggningSEXperten Dennis Danielsson anser att nej är ja

dennis

 

I en krönika av den unga grabben i fräsig blond frisyr, t-shirt och upptrimmade muskler berättar han för oss att om man varit ute i raggningssvängarna så vet man att frasen ‘Vi ska inte ha sex, bara så att du vet’ innebär att kvinnor vill ligga egentligen, men inte känna sig som slampor när det händer.

Då kan man till exempel säga: Nej, men vi ska bara hem till mig för att titta på lite 3d-tv (en modern version av att dricka té antar jag).

Det finns en hel del att ifrågasätta här. Dels att han liksom håller med om att tjejer de facto är slampor om de ligger mycket men också för att nej är ja.

Det påminner obehagligt mycket om de skräckhistorier mina tjejkompisar berättat om killar som tafsat på dem i sömnen. Jag säger inte att Dennis Danielsson är en semi-rapist (jag säger däremot inte motsatsen heller) men han uppmanar fan till att killar ska utsätta sig för frestelsen att bli det efter att de besviket insett att nej faktiskt var nej.

 

8. Mikael Wiehe vill ge Valerie Solanas en kram

mikael

 

Mikael Wiehe reagerade på SCUM-manifestets teateruppsättning. Så han bestämde sig för att skriva en låt tillägnad Valerie Solanas.

Att skriva en låt till kvinnan som ogillar män lite och försökte mörda Andy Warhol var kanske en fin tanke (?). Men när han sjunger att hon ‘törstar efter närhet som en liten vit kanin’ börjar man fundera på om man sagt detsamma om … ja, Russel Crowe? Charlie Sheen? De behöver fan en kram, de små vita kaninerna.

 

7. Robert Pettersson bara kör

Robert-Petters

Det här ett sånt där blogginlägg som får folk att bli mörkrädda och tappa hoppet om mänskligheten.

 

6. Martin Timell skämtar om lesbiska

Den här är ganska gammal, men likförbannat en goding. Jonas Adner uppmärksammade den här boken på sin instagram:

lesbiska

 

I den boken ser vi även det här skämtet:

basket

 

5. Leif GW Persson och Robert Aschberg anordnar föreläsning

På silja galaxy anordnas i mars en föreläsning där Robert Aschberg och Leif GW svarar på relationsfrågor med utgångspunkten att kvinnor behöver våga mer och ta för sig mer.

Kom igen nu brudar, ryck upp er! Ta tag i ert liv!

Detta är givetvis en klassisk vanföreställning om att det skulle vara kvinnors fel att de, till exempel, har lägre lön för exakt samma arbete. Eller så är det gubbar med makts fel att man hellre ger jobb och högre löner till män. Vad vet jag.

4. Robert Gustafsson visar oss den kvinnliga hjärnan

Klicka er in på robertgustafsson.se. Är ni där? Bra. Gå nu med musen över fliken där det står ‘fun stuff’ och klicka på Roberts roliga bilder.

Det känns som att man hamnar i en mardröm. Plötsligt är jag i mellanstadiet igen där folk har en presentation på skolans nätverk med en bild på Usama Bin Ladin där Mr.Beans ansikte är photoshoppat och undertexten lyder ‘Usama Bean Ladin’. HAHAHA. Iaf, på den här sidan hittar vi följande bild:

kvinnans hjärna

 

 

 

3. Emmabodas bandbokare Håkan Karlsson jämför kvinnor med handikappade och krymplingar

håkan karlsson

 

Journalisten Sofia Juvel på DN tänkte kolla läget lite på hur det låg till i könsfördelningen när festivaler bokade artister och det såg inte så bra ut. Det är mest män som spelar festivaler, vad det verkar.

Hon frågade emmabodafestivalens bandbokare vad han tyckte om saken och han svarade: Vi bokar bara bra artister. Nej, vi tänker inte på handikappade och krymplingar eller något annat. Vi bokar det vi tycker om och det som passar. Vi gör en fest för oss själva. Detta intresserar oss inte ett dugg. Ärligt talat, jag undrar vem det är som bryr sig egentligen. Det är inte vårt uppdrag att titta på sånt.

Undertecknad har varit på emmabodafestivalen alla år mellan 2007-2011. Det tog ett stopp här.

 

2. Tova Wellton gör Kuken Drakenberg kränkt

drakenberg

 

Den mest uppmärksammade av dem alla. DJ-bokaren Johannes Drakenberg (kuken var bara ett kort twittersmeknamn han fick) blev kränkt, ledsen och körde ‘Håkan Karlsson-tricket‘ genom att säga att de går efter vad som är bra och inte efter kön.

Ledsnare blev många i det episka kommentarsfältet att de behövde försvara det faktum att kvinnor faktiskt DJ’ar, även om det inte är lika ofta.

Grejen är att när kvinnor dj’ar på slakthuset så heter klubben ‘fucking & punching’ och består av fyra lättklädda blondinder.

Väldigt många i det episka kommentarsfältet blev arga, ledsna och kränkta. Men allra ledsnast blev David Heller:

david-heller

 

1. Jens Gamnan urskiljer kåtsug i Liv Strömquists blick.

liv strömquist

 

När Jens Ganman skulle sätta sig ner för att recensera Liv Strömquist bok kände han att han inte riktigt tyckte om boken. Kanske har han dålig självkänsla och kände sig träffad av det Liv Strömquist skrivit.

Han börjar recensionen med en icke-hyllning, att den är sval enligt honom. Rolig, men för elak.

Jaha tänkte jag när jag läste. Ja det kan man ju tycka. Men när Jens Ganman sedan väver in sina argument i den extremt märkliga formuleringen börjar jag tappa greppet om vart han vill komma:

Intressant detalj: ytlighet och porrifiering av samhället verkar vara ett av hennes favorithatobjekt. Men när hon ska posera för det obligatoriska författarporträttet på bokens ”inner sleeve” så finns också det obligatoriska kåtsuget i blicken där.

Liv vill vara snygg, även hon.

Lite dråpligt i sammanhanget.

Jag blir paff och upprörd. Det här är så sjukt så det finns inte.

Bubblare: Pär Ström, Människor som på allvar pratar om ‘nyckelteorin’, Pelle Billing, Tjejsamla, Typ alla i byn Bjästa, Cosmopolitan säger till dig på tvåsamhetsskarpen, Ryanairkalendern, James Cameron, Lovefilmreklamen, Lars von Trier, Skavlan, En gång i Phuket, den anonyma rektorn som svarade ‘killar är såna’ när en flicka berättade att hon blivit våldtagen.

Lycka till! / Joseph Pollack

Tillägg år 2013:

Det här blogginlägget blev möllan.nu’s största snackis när den kom för ungefär ett och ett halvår sen. Här är min favorit av de 66 kommentarer inlägget fick.

Hahah, mycket underhållande jag vet inte om det är bra eller dåligt att ha blivit listad i denna topplista, men det är helt klart underhållande ändå haha 🙂
Jag hade ingen aning om att folk kallade mig “kuken” på twitter osv, visserligen för att jag inte brydde mig, det var då jag började undra när i debatten jag blev kränkt, oh well det är enkelt att vinkla media!

Sköt om er.

/Johannes “kuken” Drakenberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: