Road to Roskilde: Var ska man campa? (UPPDATERAD. Ursprungligen publicerad 1:a februari 2012)

camping

Det fina med Roskilde är att man kan anpassa sin upplevelse efter vad man är ute efter. Vill man festa dygnet runt kan man bo på festliga L, vill man gå på konserter och bo i lugn och ro, finns Silent & Clean på J, där man måste städa efter sig och vara knäpptyst efter en avsatt tid.

Och allting däremellan. Roskildes camping är huvudsakligen uppdelad i två delar: West och East. Sedan är de olika områdena uppdelade i olika bokstäver som jag nämnde här ovan. De kallas för agoras (agora i singular, hehu).

På kartan ovan ser vi agororna och i verkligheten är där ett torn med bokstaven på sig. De är väldigt bra när man blir vilse (det blir man). Men de är främst till för att snabbt upptäcka eventuella bränder. Låt oss gå igenom dem:

camping l

Område: L
Beläget: East
Nära festivalområdet: Ja, närmast näst största scenen Arena. UPPDATERING: Den nya scenen Avalon kommer vara i närheten av såväl L som H, då det gråa området ni ser på kartan år 2014 kommer vara en del av festivalområdet.
Festratio: Extrem. Här tar festen aldrig slut. Många camps arrangerar facebookevent i förväg som utlovar 8000 glowsticks, ginbjudningar och julbord. Här är dock också störst stöldchans och störst chans att ditt tält blir trashat.
Består mest av: Galna danskar som bara är där för att festa.
Musik: Allt möjligt, men mestadels ‘creddig’ electro och spexmusik.
Kötid: Minst 24 timmar innan portarna öppnar.

Camping-C

Område: C
Beläget: West
Nära festivalområdet: Beror på var du bor med tanke på att det är campingens största agora. Bor du på norra sidan är du nära ingången vid rockscenen Odeon och bor du på södra delen är du närmare ingången till minsta scenen pavilion. Är också väldigt nära city center där all mat och internetcaféer finns mm. UPPDATERING: Scenen Odeon kommer inte längre finnas 2014. Hela området kring Odeon och Cosmopol kommer 2014 vara ett stort konstområde
Festratio: Väldigt hög. Här håller coffin camp till som de senaste åren gjort sig kända för att rulla runt en gigantisk kista som spelar musik med ett långt dansande tåg efter sig. År 2013 gifte sig även två av medlemmarna av campet på Oranga scenen.
Består mest av: Inbitna norrmän och svenskar
Musik: Dubstep, hittar och spexmusik.
Kötid: De bra platserna, minst 18 timmar. De mindre bra platserna, minst 14 innan portarna öppnar
Här finns också: Game City. Här kan man spela brädspel, gå lina, spela pingis och främst av fucking allt; byta ut varm öl mot kall. Här finns även tågstationen du tar mot Köpenhamn när du ska åka hem (och kan åka fram och tillbaka med in till byn om så önskas).

Camping-M

Område: M
Beläget: Precis vid ingången till east. Nära stan.
Nära festivalområdet: Hyfsat.
Festratio: Sval. Många på M är förvånansvärt trista, förmodligen för att alla som vill festa går till L istället.
Består mest av: Danskar i 30-års åldern
Musik: Nephew och Volbeat kanske.
Kötid: Minst 10 timmar.
Här finns också: Art City. Danska konstnärer ställer ut konst och man kan ställa upp i poesitävlingar. Dock bara om du kan prata danska (tror jag).

Camping-E1

Område: E
Beläget: West
Nära festivalområdet: Någorlunda.
Festratio: Helt okej. Mot kvällarna kan det bli riktigt festligt här.
Består mest av: Unga skandinaver i en salig blandning.
Musik: De senaste hitsen som man spelar ironiskt, såsom ‘We no speak no americano‘ år 2010.
Kötid: 8 timmar.

Camping-N

Område: N
Beläget: East
Nära festivalområdet: Jovars.
Festratio: Hög! N kör på hög fart till skillnad från M. Är också nära stan.
Består mest av: Stenade danskar.
Musik: Electro
Kötid: Runt 14
Här finns också: Biograf! Den visar runt 7 filmer varje dag av varierande popularitet och kvalitet. Jag har aldrig varit där eftersom jag alltid satsat på filmer som alla andra velat se samtidigt och börjat köa försent.

Camping-B

Här bodde jag 2011, 2012 och 2013!

Område: B
Beläget: West
Nära festivalområdet: Hyfsat. En fördel är att det ligger väldigt nära den största scenen Orange och rockscenen Odeon (UPPDATERING: Odeon är som sagt borta 2014). Det blir dock svårare att engageras till att gå till näst-största scenen Arena som ligger aeoner långt bort.
Festratio: Låg. Alla som bor på B går och festar på C istället.
Består mest av: Svenskar.
Musik: Dubstep och spexmusik
Kötid: 7-8 timmar.
Här finns också: Skatepark. Här åker det runt professionella skatare, rollerbladare och cyklister runt under vissa tider på dagen. Annars åker det runt en del andra som kan vara kul att titta på. På natten är här Dj-sets.

Camping-P

Här bodde jag 2008!

Område: P
Beläget: East
Nära festivalområdet: Nej.
Festratio: Låg. Men finns att hitta riktiga pärlor om man letar.
Består mest av: Folk som kom försent.
Musik: Blandad.
Kötid: Ingen eftersom ingen vill bo på P. Det är campingområdet där alla hamnar som inte köade första dagen. Bor man dock på norra P är det hyfsat bra, då man är nära city center east och inte så långt ifrån L & N.
Här finns också: Poor city. En stor containeruppbyggnad där information och kunskap kring hemlösas situation blir upplyst, något som roskilde numera kämpar mot och skänker pengar till. Man kan testa att leva som hemlös i en container. En av de som sover i containern får ligga i en säng och får en godnattsaga uppläst för sig medan de andra sover på det hårda golvet. Jag har ingen aning om varför eller vad det är till för. Men det är rätt kul.

Camping-G

Område: G
Beläget: East, men norra delen är den delen av east som gränsar till west.
Nära festivalområdet:  Väldigt nära om man bor på norra delen och vice versa.
Festratio: Hyfsat. Här här konstigt nog mer festligt på dagen än på kvällen, kanske för att man då beger sig antingen till C eller L som det här området precis ligger emellan.
Består mest av: En mix av danskar
Musik: Blandad
Kötid: Okänt, då G ligger i mitten av allt så kan i stort sett vem som helst ta sig hit som prioriterar att bo här framför de mer festfyllda campingplatserna.

Camp-J-silent-clean

Område: J (högra gröna blocket är Silent & Clean)
Beläget: East
Nära festivalområdet: Nej.
Festratio: Obefintlig.
Består mest av: Folk som vill ha lugn och ro.
Musik: Vivaldi kanske?
Kötid: Jag tror inte man köar hit.
Här finns också: Floden till vänster är, tro det eller ej, ett ställe där man kan låna fiskespö och fiska på.

Camping-H

Här bodde jag år 2010!

Område: H
Beläget: East
Nära festivalområdet: Någorlunda UPPDATERING: Närmare år 2014 då det gråa området norr om det kommer bli en del av festivalområdet.
Festratio: Jämn.
Består mest av: Danskar
Musik: Blandad
Kötid: Minst 6 timmar.
Här finns också: En äcklig flod som alla kissar i.

Camping-K

Område: K
Beläget: East
Nära festivalområdet: Nej.
Festratio: Lagom.
Består mest av: Danskar
Musik: Blandad
Kötid: Minst 6 timmar.
Här finns också: Badplats och det är här Roskildes radio livesänder.

Camping-MC-husvagn-getatentplace

Område: Bokade tältplatser, bokade tält, motorcykelplats och husvagnscamping.
Beläget: Åt helvete
Nära festivalområdet: Nej.
Festratio: Jag vet inte, jag har aldrig varit där.
Består mest av: Småbarnsföräldrar gissar jag.
Musik: Gubbrock tror jag.
Kötid: Man betalar sin plats i förväg.
Här finns också: En stor jävla parkering man måste gå igenom för att ta sig till festivalen.

Förra året fanns också ett H&M-reboot camp som var ett samarbete med H&M. Det var precis som get-a-tent fast man fick inkluderad sovsäck, täcke och kuddar. Så även gratis dusch och mobilladning utan kö. Får se om det återkommer i år.

Sen finns det en handikappcamping som egentligen är bäst. Den ligger nämligen mellan de två största scenerna. Det är där Kuken Andersson bor.

UPPDATERAT: Från originalinlägget svarade jag på ett par frågor i kommentarerna. Här är några av dom.

Fråga: När bör man börja köa? innan det första insläppet eller första riktiga festivaldagen? hur körd är man om man kommer dagen eller 2 dagar innan banden börjar?

Mitt svar: De har insläpp klockan 18 på lördagen, kom på morgonen så kommer du få en hyfsat bra plats. Kom kvällen innan och dygna i kön och du får en superplats. Kommer du efter insläppet får du bo på P. Det är okej att bo där, men det blir en hel del promenader.

Fråga: Hej! Vi har bokat så vi går in vid west men är osäker på hur långt i förväg vi kommer kunna vara där för att kunna kö och undrar om du vet något om området D?

Mitt svar: Det finns såvitt jag vet, inget område som heter D. Är det norra eller södra west du bokat? Är du på södra kan du nog få en hyfsad plats på E och är du på norra så är det B som gäller. Så här ser kartan ut: http://roskilde-festival.dk/fileadmin/user_upload/documents/2012/Kort_indgangsbooking-uk.pdf

Vi kom på förmiddagen förra året, runt tio och köade alltså totalt i åtta timmar vilket gav oss en helt okej plats på agora B. Man borde försöka komma så tidigt som möjligt på öppningsdagen om man inte har möjlighet att kommer kvällen innan och övernatta i kön.

Fråga: Helt kört att hitta plats på west om man kommer söndag em/kväll?

Mitt svar: Om ni är ett helt camp, ja. Då kommer ni få bo på P

Fråga: Hur stor är chansen att få en plats på silent & clean Camp om man kommer på tisdag eftermiddag ? Har varit på festivalen många ggr genom åren, men nu ska min dotter med och då blir det lungt för hela slanten.

Mitt svar: Hej Micke. Silent & clean har jag tyvärr inte jättestor koll på men vill minnas att några vänner som kom sent 2007 bosatte sig där. En idé kan vara att boka rent-a-tent eller rent-a-place, båda de campingområdena ligger lite utanför den resterande campingen och borde vara ungefär lika lugn som silent & clean.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: