Road to Roskilde: Mat & Dryck (Publicerad 12:e februari 2012)

öke1

Att överleva och bli full är ju något cirka 95% av roskildebesökarna brukar göra. Så det är klart att man undrar, vart hittar jag det där legendariska vitlöksbrödet alla verkar hypa? Vart får jag tag på somersby som inte ruinerar mig? Och vart kan jag laga mina tortellini med mitt stormkök?

Svar på sista frågan: Det finns sandområden vid varje agoratorn. Om ni har glömt vad en agora är så är det campingområdets centrala punkt. Där kan man köpa frukost, hämta soppåsar och det finns ett stort vitt tält man kan vila under om det blir för soligt någon dag. Det finns även bajamajor, vattenkranar och så dessa sandområden där man får laga mat

city

Som ni ser på bilden så finns det två ‘city center’. Det är större områden med ett flertal matställen, internetcafé och där man också kan köpa alla möjliga supplies, som roskildes egna kläder/prylar, partytält, liggunderlag, sovsäckar, cigaretter, campingstolar och snacks mm.

  • Mat och dricka på city center west (oftast likadant varje år, det kan hända att något ställe tas bort eller läggs till roskilde 2012)

Grocer and bakery
Dui leg og virke – ett ställe där man kan köpa frukt och grönsaker. Vattenmelonen är populär.
Eat Beer – Chili con carne, kyckling, pannkakor. Dock så är det allra mest värt att köpa en tomatsoppa här för en tjuga. varm, mättande och man får bröd till. De andra rätterna kostar mellan 40-50 DKK.
Fastfood – Dyra mackor och hamburgare
Mexifood – Tacos och sånt
African food – Intressantare! En afrikansk burgare med russin köpte jag här en gång som var förvånansvärt god. Serverar också frukost.
KFUM – Frulle och en del annat. Dyrt.

tuborg

Tuborg – I de stora tuborgstånden kan du köpa en enstaka öl, sexpack eller ett helt flak. De är välkylda från början och det är billigast att köpa ett flak på en gång såklart (fortfarande mycket dyrare än om du köper det inne i stan, det återkommer vi till).

Ett flak kostar runt 190 DKK.

#öl mellan brösten
Om man vill spexa till det.

Ett smart trick är att du och tre kompisar köper två flak var under de åtta dagarna som festivalen håller på. Då får ni alla ett välkylt sexpack tuborg varje dag och de slipper bli skitvarma och äckliga inne i ditt tält. Det är dock svårt att administrera över sånt här på festival.

Annars kan man ju göra så här:

#kyla öl

Man kan också köpa somersbycider, coca cola, och röd/vitt vin i tetrapack. En liter för typ 60 DKK. Känner du en funktionär så kan du be hen köpa en backstage för 50 DKK istället.

Drinkstället – Ett ställe som man liksom suktar efter hela festivalen men inte riktigt vågar sig gå till. De erbjuder en spritflaska, en flaska läsk och en jävla massa is för något otroligt jobbigt dyrt pris. Att släpa på en massa ölflak från stan förstår jag är jobbigt, men sprit och läsk kan man faktiskt köpa inne i stan. Undvik det här stället, för din plånboks skull.

Pantstället – På roskilde kan man panta i stort sett vadsomhelst. Du kommer märka att det finns ett antal figurer som är där bara för att samla pant från fulla festivalare. Men om ekonomin skulle krisa så är det bara att börja samla burkar. Man får 1 DKK per burk/flaska, så efter en timmes samlande har du både råd med en maträtt och ett paket cigg.

Ciggstånd – Man kan välja mellan den billiga cigaretten rög och märkescigaretter som lucky strike och prince. Har för mig att bara en av city centerna hade just lucky strike. Men eftersom jag inte bryr mig så har jag inte så bra koll på det.

  • Mat på city center east

Det gyldne brød – bageribajs
Burger and sandwich – dyra burgare igen.
Giant burgers – garlic bread – greek meatballs – Vitlöksbröden! De är helt fantastiska. Man får en för 25 och två för 40. Så skaffa en kompis och köp två. Det andra kan du skita i.
Gringo – Nachos:

gringo nachos
Gringo nachos finns också vid pavilionscenen på festivalområdet

gringo nachos 2

Man får nachos indränkta i ost, gaucamole och salsa. Betalar du lite extra får du buffalovingar också.

Rock *n* risotto – risotto. Dyrt och omättande
Pizzarestaurang – ekologisk skitdyr pizza. Serverar också frukost.
Panställe, drinkställe, ciggstånd, och tuborg finns här också på samma sätt.

De andra agororna på campingområdet har också en del matställen här och var. Här är några.

  • Agora C (west)

Finns lite random frukostställen och ett ställe som säljer ekologisk pizza. Men det som jag älskade allra mest förra året när jag bodde i närheten var Wurstwunder. Att fyllekäka skitgod stark korv mitt i natten var verkligen pricken över i:et.

  • Agora G (east)

Finns ett kebabställe som skrämmer bort oss malmöbor iaf. De ser rätt räliga ut och kostar skjortan. Undvik. Går också att köpa köttbullar någonstans här, men det har jag missat. Här finns också en cigarettaffär.

  • Agora M (east)

Ekologisk dyr pizza återigen. Samt pølse.

  • Mat på festivalområdet

kartafesti

När pavilion junior öppnar på söndagen kan man käka gringo nachos här redan då. Men här finns också brasilianskt käk, burgare, gumbosoppa och pannkakor.
Vid cosmopol finns billigare falafel från christiania.
Vid scenen odeon specialiseras det på ekologiskt och fairtrade, så det är lite dyrare mat. Finns falafel, pizza, korv, pannkakor, frukost och potatissallader.
Gloriaområdet har en restaurang som heter Ystad med svenska specialiteter, om du skulle vara sugen på att vara dum i huvudet. Även en märkligt designad restaurang som heter bus-bus med grillade maträtter. Även ett ställe som erbjuder dansk husmanskost och Manfreds som säljer ärtsoppa och annat märkligt.
Culture Zone har ett pastaställe, burgarställe, frukost, mexikansk restaurang, suhshi, nudlar, soppor och ett ställe som heter Shark House. De säljer dock inte några hajrätter utan lax med ris och kycklingrätter.
bajs
Bakom grandstand track, nära största scenen orange finns ett stort område där man kan få sig fish n’ chips för typ 45 DKK och en thaibox för samma pris. Mättande och nog det mest värda man kan hitta på festivalområdet, som till skillnad från campingen riktar sig mer till vuxna människor som tagit sig dit för att se på musik och pendlar från Köpenhamn.
I närheten finns också jägerbussen som erbjuder shots och drinkar som innehåller jäger. Också ett ställe som säljer slush ice-drinkar. Vid största scenen orange och även på flera andra platser finns tuborgstånden där man kan köpa sig en god gammal stor stark. Man kan också köpa sig en hel bägare med öl och få några glas till. Små mystiska barer går att hitta nära gloriascenen och culture zone.
Dricka och mat i roskilde city

#jelzin
Jelzinbaginbox måste du nog tyvärr köpa i Tyskland.

Inne i stan finns det du söker i mat och dryckesväg. Bäst är nog netto, även om de större affärerna med roliga spexdrycker du aldrig provat kan visa sig vara roligare, såsom føtex. Føtex bidrar rätt så mycket till en bättre festivalkänsla också eftersom de har smakprovningar på vin och liknande i affären. Man måste älska Danmark.
Jag har svårt att dricka många ljumna öl på raken, så att köpa chips, nötter och pickles av alla möjliga slag i byn är väldigt bra och gott.
Allt är dock dyrare i Danmark förutom just alkoholen, så nudlar, tortellini, knäckebröd, kalles randiga kaviar och allt du vill ha i matväg borde du ta med dig från Sverige från första början. Snacks går ju dock åt snabbt och de danska snacksen är härliga avbytare, såsom city mix.
Ett flak öl på netto som inte smakar pyton brukar gå på mellan 100-140 DKK, även om jag hört om de som fått tag på flak för 70-80 DKK. Jag är väl dålig på att leta.
Ett flak somersby cider går gissningsvis på runt 200 DKK i stan.
Danskar är väldigt förtjusta i mentol/lakritssprit och är något du absolut bör omfamna när du är där.

#små

Det här är de som tidigare brukade heta små gul, små grå, små røde och små blå. Jag tyckte det namnet var bättre än original, men vad tusan. Det är också jävligt svårt att veta vad som är skillnaden mellan de fyra flaskorna, någon är mer menthol, någon är mer kryddig och så vidare.
Men är det en mentolsprit du ska dricka på roskilde så är det FISK. Titta bara vad fisk kan göra mot människor:

#fisk

#fisk 2

Det finns också en exakt likadan flaska som heter fiskefjaes. Det betyder fiskansikte. Varför det finns en mentollikör som heter fiskansikte i Danmark… Det kan jag inte svara på.
Ha med dig en rullare att ha flaken på om du ska gå och handla i stan. Gå till stan till fots – men ta bussen (om du bor på east) eller tåget (om du bor på west) tillbaka med alla grejer. Det kostar 20 DKK att åka buss/tåg till campingen.

#bakfylla
Glöm inte heller att köpa läsk. En burk faxe kondi på bakfyllan gör under.

Cannabis
Går att få tag på på festivalen utan problem om du är lagd åt det hållet. Skit i att åka till christiania innan för att köpa. Polisen har extra koll på chris innan roskildefestivalen så det är inte värt risken.
Fast drick hellre bira och spela fotboll med mig. Orka bli zonkad och trött när man är på festival.
UPPDATERING: ÅR 2014 kommer matställena på främst festivalområdet vara betydligt annorlunda då Odeon och Cosmopol kommer försvinna, området däromkring kommer bli ett stort konstområde. Hur maten vid Avalon-scenen kommer se ut får vi helt enkelt se.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: