Recension: War Horse (Publicerad 23:e februari 2012)

war horse

Det känns som att den här filmen gjordes på några dagar. Tänk er att Steven Spielberg satt lutad och rökte pipa och nöjt smackade på den under pausen under en inspelning av Tintin: Enhörningens hemlighet. Varav en praktikant kommer in och avslöjar den häpnandsväckande nyheten att oscarsgalan inte tänker ge ett speciellt pris för motion capture-filmer, trots att det görs en varannat år.

Steven Spielberg slet sönder tidningen i bitar och frågade ropandes: Men vi kommer väl i alla fall nomineras för bästa animerade film?

Varav praktikanten tittade osäkert omkring sig och svarade: ‘nej’. Steven Spielberg ser rött, han närmar sig praktikanten, tar tag i hans axlar handfast. Praktikanten är livrädd och tänker ‘Ska jag dö nu? Är det så här jag ska dö?’

Varav Spielberg stirrar på honom intensivt och viskade: Skulle du vilja spela huvudrollen i en film där du blir förälskad i en häst?

Praktikanten var, om möjligt, ännu mer rädd då och svarar osäkert ja.

Steven Spielberg börjar då regissera War Horse. En film som utspelar sig under första världskriget i Storbritannien om en pojke som blir kär i en häst.

Det börjar med att han lär hästen att komma till honom genom att vissla på ett speciellt sätt. Vi får även stifta bekantskap med en tokig anka och en ilsken ockrare, men det återkommer inte till filmen senare så det är typ skitsamma.

Hästen tvingas sedan försvinna i ett krig med en ryttare som dör.

Sedan får två tyska soldater hästen och de flyr iväg från sin trupp men skjuts sedan ihjäl av deras egen armé som hittar dem, fast inte hästen och dess hästkompis som gömmer sig i ett skjul.

En fransk liten flicka hittar hästen och blir också kär i hästjävlarna men tyskarna får tag i den igen.

Nämnde jag förresten att alla fransmän och tyskar spelas av amerikaner som pratar engelska fast med utländsk brytning?

Sedan tar tyskarna med sig hästen till sitt krig där den fastnar i taggtråd och av någon anledning samarbetar en tysk och en britt med att rädda den.

Britterna får till slut hästen och upptäcker att hästen är halt så de tänker avliva djuret. Men det är då pojken från början av filmen gör sin vissling såklart. Han är förblindad av senapsgas så han kan inte se hästen utan får tafsa på hästen för att veta att det är rätt. Han har för övrigt gett sig ut i kriget bara för att få tillbaka sin häst.

Det slutar med att hästen auktioneras och att den franska flickans pappa köper den men sedan ger bort hästen eftersom pojken ger ett snyftigt tal till honom.

Och under hela tiden som den här filmen spelades in så satt Spielberg och runkade åt sin ‘bästa film’-nominering. För helvete.

Betyg: 1/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: