Pro Ana för barn på bio (Publicerad 20:e mars 2013)

I höstas skulle jag recensera filmen “Tingeling – vingarnas hemlighet” en barnfilm producerad av Disney som främst riktar sig till unga flickor. Jag gick på en visning en söndag eftermiddag och förvånades lite över att det i stort sett var fullsatt, då det är en film som vanligtvis skulle kommit ut direkt till dvd, vilket dess tre tidigare upplagor gjort. Kanske har filmerna blivit så pass populära i Sverige så att en biovisning för den tredje uppföljaren var aktuell.

Jag reagerade på en sak under visningen och det är det faktum att alla kvinnliga älvor i filmen är pinnsmala. Samtidigt var de manliga kropparna lite hur som helst, det fanns tjocka, långa, smala och korta. Men de kvinnliga älvornas kroppar var nästintill identiska. Ska vi fördjupa oss rent popkulturellt speglar det sig också i älvornas personlighet. De kvinnliga älvorna har olika sorters talanger som att till exempel kontrollera vind, ta hand om djur eller bygga saker. Talanger som egentligen inte säger så mycket om deras personlighet.

Men den manliga representationen består bland annat av en Einsteinliknande professortyp som på ett övertydligt sätt representerar intelligens, ett lustigt radarpar som av någon anledning bryter på skotska och är en sorts comic relief. Även en sorts eremit som läser hela tiden och inte vill blir störd vilket bygger på illusionen av att bara män kan ge upp det sociala för att gotta ner sig i sitt intresse (minns ni ordet tjejsamla?). Filmen berättar för småbarnen som tittar att män kan se ut hur de vill och göra som de vill – kvinnor ska se likadana ut men de får tillåta sig själva att ha olika hobbys.

Jag blev nyfiken på om det var så här i alla Tingeling-filmer så när den här filmen nyligen kom ut på dvd köpte jag samtliga filmer i serien och såg igenom dem. De flesta hollywoodfilmerna lider av stora hora/madonna-komplex (konkret exempel: I How I Met Your Mother finns kontrasten mellan modern som är ett slags poetiskt väsen och bimbosarna som Barney ligger med) och det här var inget undantag.

Det finns dock en till kvinnlig stereotyp som jag väljer att kalla för “den jobbiga tanten” och henne ser vi ett exemplar av i Tingeling-filmerna. När Tingeling får reda på vilken “talang” hon har och den inte är särskilt extraordinär (men sen visar det sig att hon räddar hela älvvärlden med den talangen blablabla) och hennes chef är en överviktig äldre kvinna som bossar runt henne. Ett annat konkret exempel på den jobbiga tanten har jag gett exempel på här, gässen från Aristocats.

Den representation av endast anorektiskt smala kvinnor i Tingeling-filmerna har fått förvånansvärt, eller i stort sett ingen uppmärksamhet överhuvudtaget. Det är fyra filmer som totalt utgör sex timmars anorexia-indoktrinering och en kan fråga sig huruvida det är bättre att barn tittar på dessa snälla filmer eller filmer som skulle innehålla lite våld? (Som ju i alla tider fått småbarnsföräldrar att bli upprörda).

När jag gick i gymnasiet var jag ihop med en person som gick från att skippa ett par måltider till att behöva sättas in på ett hem. Det var något av den värsta perioden i mitt liv, så ni kan ju ana hur det var för henne. Att det skedde är ett resultat av ständiga strukturella kroppsideal som kvinnor matas med hela tiden men enda gången vi reagerar är när en modell blivit något photoshoppad till overkliga proportioner.

Det startas facebookgrupper och folk protesterar högljutt när Disney äntligen väljer att plocka bort rasistiska nidbilder från ett av sina program. Men när de producerar sex timmar pro ana för småflickor så bryr sig ingen.

Det är ganska sinnessjukt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: