Hur vi gör skillnad på objektifiering och komplimanger (Publicerad 3:e oktober 2012)

Den här är till er heteromän som är rädda för att ge komplimanger till män och kvinnor där ute. Låt mig berätta för er hur ni ska ta er an er lilla rädsla:

Conan O’brien presenterar sina kvinnliga gäster på helt olika sätt än sina manliga. När han presenterar sina manliga gäster säger han sällan ord som ‘the very handsome’ utan alltid ‘the very talented/funny/smart’ medan kvinnliga gäster i stort sett alltid blir presenterade med ordet ‘beautiful’ i förstahand. I Sverige hade vi höjt ögonbrynen åt detta och på grund av detta så har det istället blivit precis tvärtom i svensk tv.

Radarparet Filip & Fredrik som den senaste tiden anklagats för att vara väldigt grabbiga och ha få kvinnliga gäster går som på tå runt den heta genusgröten under senaste säsongen av Breaking News (förutom när de hade en massa valpar för att locka fler kvinnliga tittare, vad fan var det?). De pratar ofta om hur stiliga och snygga svenska män är. I första avsnittet sa det exempelvis att Joel Kinnaman är ‘det snyggaste vi haft’. Samtidigt har även de kvinnliga gästerna ökat lavinartat, men några komplimanger för deras utseenden har inte skett.

Vad ska man göra då? Inte ge några utseendemässiga komplimanger alls? Nej nej, tvärtom. Att inte göra skillnad på män och kvinnor. Ge komplimanger till alla för saker man lägger märke till. Snygga skuldror. Vad fina kinder du har. Åh, schyssta knäskålar hur får du dom att skina så blankt? Fast kanske lite mindre konstiga komplimanger.

Jag fick höra av en bekant att hen raggade upp en person en gång genom att fråga ‘du är het. Fika?’ och det är ju en alldeles accepterad form av raggning beroende på kön enligt många. Man kanske hade tyckt att det varit objektifiering av en man att ragga upp tjejer på det sättet medan man hade tyckt att om en kvinna hade gjort det så hade det varit käckt och härligt. Så ska det ju givetvis inte vara.

Viktigt att tänka på med den här formen av raggningsmetod är också att ‘du är het’ innehåller så mycket mer än personens kropp i fråga. Har man tagit sig mod att gå fram och säga detta till någon har man nog observerat personen ett tag. Sett hur deras gångstil är, sett vilken bok dom läser, sett hur deras kroppspråk är när dom pratar. Ibland känner vi liksom på oss att ‘det här är en snygg och bra person som jag nog skulle klicka med’innan man ens pratat med personen. Oftast har vi ju rätt också.

Det handlar om rädslan för att objektifiera och det är en rädsla alla heteromän i Sverige har idag som på något sätt vill kalla sig för manliga feminister. Man är rädd för att framstå som grabbig om man ger en kvinna en komplimang för sitt utseende. Jag tror det viktigaste här är att man helt enkelt har dessa tre enkla tumregler:

  • Var noga med att det är människan du ger komplimanger till i förstahand – kroppen i andrahand (det är det som är att objektifiera, duh).
  • Ger jag nu endast komplimanger till kvinnor eller gör jag det till män också? Börja ge komplimanger till män också – var inte rädd! Dom blir oftast glada och kommer kanske med en komplimang tillbaka till dig? Det kan göra din kväll!
  • Om jag nu bara gör det till kvinnor kan det antas att varje gång jag ger en komplimang så beror det på min sexuella läggning som heteroman och att varje komplimang därav blir en intim invit. Var smidig och flexibel. Undvik att ge komplimanger till någons bröst, rumpa eller lår innan du lärt känna dom och skulle kunna kalla dom för en ‘riktigt bra tjejkompis’ och/eller om du redan är på väg att/håller på att/har legat med personen. Då är det nog fritt fram, men känn efter först där också och var smidig. Känsliga komplimangsområden.

Att skylla på sin heterosexualitet när man bara ger komplimanger till kvinnor är humbug. Man kanske refererar till en stinkande grabbtidning där en glamourmodell i en intervju sagt ‘fast tjejer är ju rent anatomiskt snyggare än killar. Vi har ju mer former, tihi!’. Detta är givetvis bullshit. Så var nu inte rädd för att ge komplimanger till någon. Tänk bara på tumregel nummer ett. En kille kommer inte tycka tro att du stöter på honom om du följer den och en tjej kommer inte tycka att du är ett objektifierande rövhål om du följer den.

Seså, ut och ge komplimanger!

 

/Joseph Pollack

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: