Heteronormen har gjort mig till ett förvirrat åbäke (Publicerad 26:e december 2012)

En sockerbagare hen bor i staden…

En del människors argument gentemot genusmedvetna förskolor går ofta ut på att barnen skulle bli förvirrade. Att det blir konstigt för barnen om, som det brukas sägas ‘flickor är flickor och pojkar är pojkar’. Det måste för övrigt vara det tommaste man kan säga i sammanhanget. Vad betyder det ens? Att man säger till barn i tidig ålder att både flickor och pojkar kan leka med dockor/bilar/whatever ska alltså göra dom otroligt förvirrade. Men än mer, vetskapen om homosexualitet vill inte ens anti-feministerna ta i med tång. Att man skulle berätta för barn att två killar kan bli kära i varandra skulle skada deras psyke så mycket att de hade fått men för livet.

Jag själv levde i Israel när jag var mellan 5-10 år och där skulle till och med anti-feministerna i Sverige tycka att det som händer könen emellan på förskolor och lågstadiet varit konstigt. Mina äldre syskon började högstadiet och det är ungefär då man tar kontakt med det motsatta könet överhuvudtaget utanför påtvingat samarbete på mattelektionerna och där tyckte man bara att tjejerna var jobbiga besserwissrar. Som alltså var min enda uppfattning av tjejer i min ålder i lågstadiet.

På rasterna gick killarna och spelade fotboll, tjejerna gjorde något annat. Vi brydde oss inte riktigt eftersom ingen kille i klassen hade någon som helst kontakt med tjejerna i klassen. Att göra något som ens angränsade till feminint beteende ansågs vara väldigt tabu och skulle någon kille ta mer kontakt med en tjej mer än att smygläsa vad hon skriver på provet så hade de andra killarna tittat med misstänksamma blickar på denne.

Det här speglade sig även i hur jag betedde mig hemma. Min syster tittade ofta på Mtv och det var flera popsånger som jag ofta tyckte var mycket bra. Men om hon till exempel frågade mig vad jag tyckte om en låt så kunde jag bara svara ‘njaa, jag vet inte’ eftersom det var så fjolligt med popsånger. Samma tv-kanal visade en gång ett urdrag från vad jag gissar var ett homosexuellt bröllop, jag minns inte riktigt. Jag minns dock kyssen två män emellan som omedelbart fick mig att må extremt illa. Jag visste inte om homosexualitetens existens, ingen hade någonsin förklarat på ett pedagogiskt sätt för mig att två människor av samma kön också kan bli attraherade av varandra så det kom som en omedelbar chock.

När jag flyttade tillbaka till Sverige i början av 2001 blev jag otroligt förvirrad över hur mycket killarna och tjejerna pratade med varandra. De frågade chans på varandra, lekte lekar ihop och pratade med varandra. För första gången i mitt liv började jag socialisera med tjejer och har nog haft en majoritet av kvinnor bland mina vänner sedan dess. Min bild av homosexuella har stadigt normaliserats. Jag var väl förmodligen också en av dom i högstadiet som sa att ‘bögar är okej så länge dom inte gör något med mig’ som om alla bögar var attraherade av alla fucking killar som finns.

Å andra sidan har heteronormativiteten och rädslan för fjolligheten följt med mig än idag. Jag har till exempel aldrig i mitt liv haft målade naglar och mår dåligt av bara tanken på det. När jag gick teater i gymnasiet väntade jag in i det sista för att  teatersminkas och tvättade bort det direkt så fort pjäsen var över. Jag undviker också alla former av smycken, det rör sig runt i magen och obehaget växer när jag har på mig något av det slaget.

Allt detta för att de starka genusreglerna från Israels lågstadie påverkat så pass mycket. Att låta flickor vara vad dom än vill vara och tvärtom är mycket mindre förvirrande än att tvinga ‘pojkar att vara pojkar och flickor att vara flickor’.

Hen bakar kakor mest hela dagen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: