Topp 10 välproducerade komedier

Möllan.nu, Hemsidan jag var chefredaktör för i lite över ett halvår tackar för sig och kommer försvinna vid årskiftet från internet. Det är tråkigt men också ett bra tillfälle för mig att tills dess ladda upp mina favoritinlägg, recensioner och krönikor här på bloggen så att de inte försvinner från internets vackra tryne för alltid. Både för att de bör sparas och men också så att ni kan njuta av dom igen. Vi kan börja med min topp 10 lista över de bästa välproducerade komedierna, skriven 20:e januari 2012:

När folk frågar mig: Joseph, jag vill se en långfilm som får mig att skratta. What do? Så brukar jag kanske svara: Jag älskar Wayne’s World, Monty Pythons meningen med livet, Office Space, Ace Ventura, South Park-filmen eller någon hysterisk 80-talsrulle. Och dom ba’: Nääääeee. Jag vill se något nytt! Något som Will Ferrell helst är inblandad i! Jaha, suckar jag. Här har ni tio såna som faktiskt går att se.

10. Kung Pow: Enter the Fist

kung pow gopher chucks

År: 2002
Regissör:  Steve Oedekerk
Kommer ifrån: USA

En komedi som likt ‘döda män klär inte i rutigt’, tagit scener rakt av från kända filmer, men där alla röster dubbas av Steve Oedekerk som också spelar huvudrollen, regisserat och är känd för att ha gjort alla thumb-parodier samt regisserat Ace Ventura 2 (som många anklagar Kung Pow att plagiera, ironiskt nog).

Helt klart värd en titt, särskilt om du har barn. Fajten med kossan lämnar inget barn oskrattande.

9. Baksmällan

2173_baksmallan

Originaltitel: The Hangover
År: 2009
Regissör:  Todd Phillips
Kommer ifrån: USA

Precis som i Dude, Wheres my Car? försöker några grabbar ta reda på vad de gjorde dagen innan. Byt dock ut bilen mot en polare som ska gifta sig dagen därpå. Sen tänker du dig att Ashton Kutcher och Seann William Scotts karaktärer parar sig och du har karaktären Alan, spelad av Zach Galifanakis.

En skådespelare som lyfter hela filmen och som tyvärr fått spela exakt samma roll i den otroligt mycket sämre Due Date, samt fått hela hollywood att tro att varenda komedi behöver en exakt likadan karaktär.

Inte i någon film har det funkat, förutom i den här.

8. Blades of Glory

Blades of Glory movie image Will Ferrell and Jon Heder

År: 2007
Regissör:  Josh Gordon & Will Speck
Kommer ifrån: USA

Will Ferrell och Jon Heder i en homoerotisk isdans till Aerosmiths ‘I don’t wanna miss a thing’. Resten av filmen kan suga (det gör den inte) men den scenen räcker för mig.

7. Youth in Revolt

968full-youth-in-revolt-screenshot

År: 2009
Regissör:  Miguel Arteta
Kommer ifrån: USA

Den här filmen är väl mer handlingsmässigt en sorts indie-feelgooddrama. Det är alla saker som omringar filmen som gör den jävligt rolig.

Jag tänker i synnerhet på huvudpersonen Nicks alter ego som bär mustasch och bara köttar grejer hela tiden. Eller alla drogpåverkade människor i filmen. En härlig potpurri.

6. Zombieland

zombieland-0

År: 2009
Regissör:  Ruben Fleischer
Kommer ifrån: USA

En film vars anslag får tittaren med sig direkt. Det är huvudpersonens (Jesse Eisenberg) berättelse om hur zombieapokalypsen startade och vilka regler han följer för att inte bli en zombie själv.

Det blir en hel del underhållande zombieköttande därpå, Woody Harrelson som en helt underbar mördarcowboy, Emma Stone är utmärkt som vanligt och oscarsnominerade Abigail Breslin  (Little Miss Sunshine) imponerar.

Lägg på en helt underbar cameo av Bill Murray så har du den bästa zombiekomedin sedan Shaun of the Dead.

5. Get Him to the Greek

Get Him to the Greek

År: 2010
Regissör: Nicholas Stoller
Kommer ifrån: USA

En musikproducent och fan till rockstjärnan Aldous Snow övertygar sin chef att arrangera en comebackkonsert efter att floppen för rockstjärnan nyligen lagt sig.

Det är en helt hysterisk film men festscener, pinsamheter som blir plågsamma att se fast på ett bra sätt och väldigt härliga karaktärer.

Synd att slutet är så lökigt bara.

4. Adventureland

box office

År: 2009
Regissör:  Greg Mottola
Kommer ifrån: USA

Kanske mer drama än komedi och var en film jag såg om flera gånger på raken när den kom ut. Jag gillar den här filmen väldigt mycket.

Jag tror främst det beror på kombinationen ungdomlig igenkänning + roliga biroller + Musiken som är en kombination av lökiga 80-talshits (Typ ‘Your Love’ med The Outfield) och Lou Reed.

En film man mår bra av, särskilt om man är ung tror jag.

3. Austin Powers: The Spy Who Shagged Me

imgaustin powers- the spy who shagged me3

År: 1999
Regissör:  Jay Roach
Kommer ifrån: USA

Andra delen av Austin Powers är helt klart den bästa, både storymässigt och humormässigt. Det är även i den här filmen vi utsätts för den kända minime och James Bondreferenserna ökar.

Nämnde Wayne’s World tidigare som Mike Myers också är inblandad i. En personlig favorit, men jag kan förstå varför folk föredrar den här.

2. Borat

borat

Originaltitel: Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
År: 
2006
Regissör:  Larry Charles
Kommer ifrån: USA

En helt klockren satirfilm av Sacha Baron Cohen, fejk eller ej. Roligare än Ali G, inte lika överdriven som Brüno. Borat är en helt undebar karaktär, i synnerhet när han får andra amerikaner att avslöja sina fördomar.

Det är lite som den där busringningen i hassan när de ringer och frågar någon mat & konsumentförening för att fråga ‘vad en neger äter’ varav personen i telefonen svarar ‘något med frukt kanske?’.

Likt South Park berättar filmen en stor och sorglig historia med hjälp av en liten rolig historia. Det är imponerande.

1. Les 11 commandements

11 command

År: 2004
Regissör: François Desagnat & Thomas Sorriaux
Kommer ifrån: Frankrike

På reklamen för den här filmen kallades den för ‘Jacque-ass’ eftersom det var fransmän som busade och gjorde sjuka saker. Den här filmen har dock, en sorts märklig handling vid sidan om.

Det franska grabbgänget kissar tillsammans efter att ha blivit utslängda från en nattklubb (filmen inleds med att en blir utslängd och spyr rakt in i kameran, vi vet redan där vad vi ska förvänta oss). När de korsar strålarna (referens till Ghostbusters) skickas de upp till humorhimlen och får träffa humorguden.

Humorguden berättar för oss att alla komiker har blivit avdankade och dåliga. Vi får se en känd fransk komiker (fick jag det förklarat för mig när jag såg den med en fransk polare) göra bort sig och grabbarna får i uppdrag att göra 11 sjuka saker för att rädda världen.

Under filmen startar de tumult i mataffärer, åker rollerblades höga på sömnpiller, återupplivar en legend, tvättar en bil i string till ‘girls just wanna have fun’ och har poolparty inomhus.

En av de bästa scenerna är dock när de ska provjobba som servitörer men är tvungna att snurra och servera direkt därpå vilket givetvis slutar ganska katastrofalt.

En otroligt rolig film.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: