Hej Bingo Rimér!

Idag postade Bingo Rimér detta på sin instagram:

Skärmavbild 2013-09-24 kl. 14.07.29

När du startade din tidning Moore 2003 var ditt syfte att göra en svensk version av Sports Illustrated och som du uttrycker i din bok: ”fräschare, mognare och betydligt mindre sexistisk killtidning än de marknadsdominerande blaskorna Café och Slitz”. Folk som läst och jämfört tidningarna kanske kan enas om att ni på Moore hade en något skämtsammare ton men om den var betydligt mindre sexistisk än Slitz tåls att diskuteras.

Det jag däremot vet är att ni i mars 2005 hade gjort en omröstning om vem som var Sveriges snyggaste feminist och kom fram till att det var Natalia Kazmierska. Ni försökte starta en insamling till att vika ut henne (500 000 kr, ett mål som aldrig nåddes och pengarna gick istället till SOS barnbyar). Bara ett par månader senare sändes könskriget på svt och ser man tillbaka på den här tiden är det tydligt att den allmänna bilden av feminister är att de var oattraktiva, arga, mulliga, kaxiga tjejer som brände upp BH:ar. Verkligheten såg antagligen annorlunda ut men så här åtta år senare vill jag tro på att den allmänna bilden förändrats.

Jag vill tro att vi kommit längre än så. Att bilden av en feminist idag inte ständigt kopplas till en förminskande stereotyp. Att feminister kan vara män. Att feminister kan vara homosexuella eller transsexuella. Att feminister kan vara radikala, liberala och queer. Att feminister kan tillhöra arbetarklass eller överklass. Att feminister kan vara icke-vita.  Att feminister kan vara den typiska stereotypen OCKSÅ men att det inte gör varken deras åsikter eller viljor bättre eller sämre. Framförallt behöver dom inte utstå ett ytterligare förtryck i det patriarkat vi lever i och som du bidrar till med din motbjudande annons.

Mvh Joseph Pollack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: