Vi måste prata mer om Cloud Atlas

Cloud Atlas

Första gången som jag såg Cloud Atlas hade jag laddat ner den och såg den bara på en liten laptopskärm. Den gjorde mig hänförd. Förvirrad, men helt klart hänförd. Igår såg jag om den på bio. Det är film som spelar upp sex stycken historier samtidigt, en på 1840-talet, en på 30-talet, en på 70-talet, en i nutid, en år 2144 och en ett par hundra år senare där modern tidräkning inte längre existerar (i boken som filmen är baserad på står det dock år 2321).

Alla har någons sorts koppling till varandra, som förklaras väldigt pedagogiskt i den här recensionen av min syster, tillika filmvetaren, tillika författaren Taliah Pollack.

Filmen antyder en sorts reinkarnation även om det mer snarare handlar om olika sorters representationer. Det är dock intressant att analysera närmre, för det visar sig snabbt att handlingar i ‘det förra livet’ kan påverka det framtida livet på olika sätt. Mest tydlig i sammanhanget är Tom Hanks karaktär.

  • 1840-talet

Är han en läkare med onda uppsåt som försöker förgifta juristen på båten de är i för att stjäla hans skattkista med guldmynt.

  • 30-talet

Är han en hotellvärd som mutar Robert Frobisher (den unga homosexuella kompositören) och tvingar honom till och med att ge bort sin fina väst (som var det enda som påminde om hans älskare Rufus Sixsmith).

  • 70-talet

Här vänder det för Tom Hanks, här arbetar han visserligen på det onda kärnkraftsföretaget som tar död på alla som är på väg att avslöja vad de håller på med. Men bestämmer sig för att göra det rätta och förråder dom.

  • 2012

Är hans en irländsk, våldsam författare som hamnar i fängelse då han på ett mingelparty mördar en recensent som sågat hans bok.

  • år 2144 (eller förmodligen ett tag innan det)

Här får man se lite av Tom Hanks karaktär då han spelar i en film baserad på boken som Jim Broadbent skriver i 2012-delen. Man får bara se honom säga ‘I will not be subjected to criminal abuse’ innan han stormar ut. Man får dock inte veta något om hans karaktär.

  • År 2321

Här är Tom Hanks plötsligt ‘hjälten’. Eller blir det när han bestämmer sig för att sluta vara skeptisk gentemot Meronym (Halle Berry) och räddar livet på henne.

För att se om eftertexterna där man får se vem som spelade vem så kan man kolla här.

Mest hänförande är Hugo Weaving som sjuksköterskan, Halle Berry som framtidsläkare, Ben Wishaw som äldre dam, Xun Zhou som ung man som jobbar på hotell och Hugh Grant som hövding i kona-stammen.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: