Topp 10 låtar om städer

10. Lynyrd Skynyrd – Sweet home Alabama

En perfekt låt att ha på placering 10. Lagom dålig låt, men ändå så trallvänlig och självklar att man slipper skriva en alltför lång beskrivning och bara ser fram emot att skriva om de låtar som faktiskt är bra.

9. bob hund – Düsseldorf

En helt average bob hund-låt egentligen. Men förtjänar en plats i listan på grund av dess otroligt fina musikvideo.

8. Towa Carlsson och Mats Olssons orkester – Laxå (Jackson)

Stad och stad, Laxå är väl mer en sorts… ort. Att däremot sjunga om en håla i Närke som världens metropol får mina läppar att le. En utmärkt Johnny Cash-cover.

7. NWA – Straight outta Compton

Den här låten är som en rak höger i ansiktet. Det är den upplevelsen man får, eller som låtens intro berättar för en ‘You are now about to witness the strength of street knowledge’. En av de bästa intorlåtarna till en skiva någonsin och skivan med samma namn har satt Compton på kartan sedan dess.

6. Fred Åkerström – Oslo

En liten visa där ‘jag ger dig min morgon‘-Fred jämför vår huvudstad med Norges. I låten berättar han för oss något som vi alla fått höra under flera tillfällen, nämligen ‘borta bra men hemma bäst’.

5. Will Smith – Miami

En låt där Will Smith vill visa, precis som i ‘gettin jiggy with it’ att han minsann är häftigare än vad han var i Fresh Prince of Bel Air. Fan, Will Smith är så sjukt cool. Jag vill vara precis som honom. Tänk att vara halvbra på två saker och ändå tjäna miljoner på det. Och nej, Seven Pounds var inte bra. Slår vad om att han trodde att han äntligen skulle få en oscar, men han blev inte ens nominerad, stackarn.

4. Håkan Hellström – Känn ingen sorg för mig Göteborg

Vissa jämför den här låten med boten Anna, eftersom båda var ‘sommarplågor’. Men Jisses Mandela, jag önskar att Känn ingen sorg (för mig gbg blablabla) hade varit en tydligare sommarplåga. Då jag bodde i Israel på den tiden fick jag visserligen inte uppleva den dygnet runt på radio. Men Boten Anna slog ju igenom internationellt och det var ju skitirriterande. Den spelas fortfarande på uteställen i Cypern och ett par enstaka danskar på Roskilde tycker fortfarande att det är en bra idé att sätta på den på sin bandare. Sluta med det, sätt på allas vår Håkan så att vi alla kan sjunga med och sen skratta åt danskarna som uttalar allt fel.

Apropå sommarplågor, när ska tidningarna någonsin sluta med att försöka förutse vilka som blir sommarplågorna? Mest tippad var väl Melissa Horn? Ofta. Jag slår vad om att ingen tidning i hela världen hade förutsatt att två låtar med nästan exakt samma melodi skulle sammanvävas till en av de mest irriterande sommarplågorna någonsin. Jag pratar givetvis om Alors on Dance och We no speak americano eller vad de nu heter. Hur kommer man på en sån låt? Typ: ‘Grabbar! Jag har en awesome låtidé. Den går så här: Ba-ba-ba-ba-ba. babababababa. Ba-ba-ba-ba-ba. babababa. Smart va? Nej det är inte smart. Båda låtarna suger. Och den andra är ju värre, eftersom den är en sliskig fransman som tror att en bra sång är att låta kåt (Sebastian Tellier wanna-be kanske) och säga ALORS ON DANCE. Det kanske betyder ‘alla ska dansa’, fan vet jag, men vem kan dansa till en melodi som går ö-ö-ö-ööö-ÖÖÖÖ-öÖ-ööö. Skitlåt.

2. Scott McKenzie – San Francisco (be sure to wear flowers in your hair)

En Fruktansvärt bra låt om att vara hippie och att San Francisco är staden är rätt ställe att vara det på. Herregud, det här är nog första gången jag ens antyder i beskrivningen av låten att den ens handlar om en stad. Jaja, den här topp 10-listan är redan tillräckligt off topic och kass, så allt spårar ur ändå. Jag borde sluta skriva topp 10-listor om musik, det finns ändå inget att skriva om skiten förutom ‘öh, det här är… bra’ och någon vidare beskrivning kommer kanske sen, men inget folk orkar läsa. Bara pretton.

Apropå pretton, vad är grejen med att svenskar först nu börjat använda termen ‘hipster’? Det är bara ett annat ord för trendig pretto. Lägg av med det.

1. LCD Soundystem – New York i love you (But you’re bringing me down)

En helt fantastisk låt om den känslan alla får av städer man bor i lite för länge. I alla fall storstäder. Om du tycker om Alvesta, men känner att staden ger dig ångest så har du fel. Alvesta är bara ångest, det finns inget att hämta där, utom dina barndomskompisar som kanske är lite trevliga. Ja, detta gäller ju alla städer som är mindre än Uppsala i Sverige. Förutom det att Uppsala också bara är fullt av ångest. Livets ord, inkognito-svennedialekt och ett pretto-universitet. Grattis, din stad suger.

6 svar to “Topp 10 låtar om städer”

 1. LifeOfLinus Says:

  Härliga låtar. Men han heter väl ändå Fred Åkerström?

 2. hanna Says:

  .. och alabama är väl ingen stad? fan vad jobbig läsare man är ändå som håller på och tycker en massa. bra lista!

 3. Miks Says:

  min favoritlåt med stad är ”shopping in enköping”. fast den verkar inte gå att hitta på youtube längre 😦 min tefilm kommer upp istället när man söker ;<

 4. Julia Says:

  Japp, skitlåt.

  Om man läser texten till ”Alors on danse” så är det nåt sorts samhällskritik om att typ allt går åt pipan just nu, men folk går ändå ut och festar för att slippa tänka på ekonomiska kriser och så vidare. Vilket inte gör låten bättre, i och för sig.

 5. lennart läderlåda Says:

  Sätt dit Detroit Rock City med Kiss så att ingen börjar tro att du har högre IQ än en kanelbulle .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: