Topp 10 judar

Detta är alltså tio judar som får mig att vara stoltast över att ha en judisk uppväxt. Hade vi haft en tvärtomlista hade Zach Braff, Shia Lebouf, Zac Efron och kanske Monica Lewinsky förgyllt den. Hade det varit en lista över de som är ‘mest judiska’, så hade Jerry Seinfeld och Mel Brooks boxats på toppen.

Men nu är det inte så. Mina damer och herrar; Topp 10 människor som gör mig till en stolt jude!

10. Sacha Baron Cohen

Judar har alltid varit kända för att ha distans till sig själva. Ibland kan det gå till självhat, men jag tycker att Sacha Baron Cohen fått in en ganska bra balans där. Att få ett gäng rednecks sjunga med på en visa om att kasta judar nedför en brunn är att ha distans till sig själv.

9. Scarlett Johansson

En skådespelerska som verkar vara bra på allt. Samtidigt som hon var med i filmer som Lost in Translation så verkade hon finnas med på alla tidningsomslag där man vanligtvis ser skådespelare vars CV består av ‘House of Wax‘. Sedan dess har hon varit med i en massa Woody Allen-filmer och är stencool. Så givetvis är hon judinna.

8. Bröderna Cohen

Ni vet, de där regissörsbröderna som bara sprutar ut sig bra filmer med John Turturro. På senare år har de dock siktat in sig på att vinna oscarstatyetter, vilket jag tycker är synd. Men nu när de ändå vunnit för bästa film, kan man ju tycka att de kan chilla lite. Men nä, A Serious Man var ju bara sådär. Fuck it, vi ger den här platsen till några andra judiska brorsor:

7. Woody Allen

Behöver ingen närmare förklaring. Är man världsbäst på personregi så behöver man vanligtvis inte det.

6. Stu Ungar

Man kan nog inte riktigt påstå att tidernas bästa pokerspelare betedde sig särskilt judiskt. De där pengarna han har framför sig på bilderna rök nog bort i ett moln av heroin, koks och horor under samma natt i Las Vegas som han tjänade dem. Å andra sidan så var han tidernas bästa pokerspelare och judisk. En säker position på numro 6.

5. Charlie Kaufman

Har skrivit manus till sex långfilmer. En heter Eternal Sunshine of The Spotless Mind, som han också vann oscar för (bilden). De andra filmerna är genialiska stycken såsom I Huvudet på John Malkovich, Adaptation och Synecdoche, New York (som han också regisserade). Med tanke på att de alla är mer eller mindre mina favoritfilmer så sitter han säkert på den här listan.

4. Dustin Hoffman

Bland filmgiganter så har vi judar det svårt. Antingen är de vanliga hederliga amerikaner (Meryl Streep och Jack Nicholson) eller så har de italiensk ursprung (Robert De Niro och Al Pacino). Men vi kan ställa oss upp och ropa ‘I’m Spartacus!‘, för vi har Kirk Douglas! Nej, förlåt. Jag menar givetvis Dustin Hoffman. Och ja, han är jude så… Ah. Grymt.

3. Natalie Portman

Det brukar oftast skämtas en del om judiska kvinnor och deras utseende. Eller vissa specifika kanske (Sarah Jessica Parker och Barbara Streisand). Men alla som någonsin gått från att vara speicifik till generell kan nu få sig en knäpp på nosen. Natalie Portman kan snagga sig och ändå vara snyggast på röda mattan.

Men nu ska vi skita i ytlighet, för vad gäller filmerna Natalie Portman medverkat i så är ‘snygg på röda mattan’ ingenting. Hon har helt ärligt inte varit med i en enda dålig film. Från Leon då hon var typ tolv år gammal till att regisseras av Milos Forman och leva loppan i V for Vendetta.

2. Lou Reed

När det gäller musik finns det faktiskt inte särskilt många tunga judiska namn. Okej, vi har Simon & Garfunkel men det är ju allt. Bra musik envisas nämligen oftast komma från Storbritannien där judarna helt enkelt inte är lika vanliga som på Manhattan.

Då drar man oftast upp Bob Dylan. Men det är ju konstigt, eftersom han sjunger om Jesus hela tiden, kan man ju tycka. Sanningen är att han har judiskt ursprung, men att han kristnade till sig på 80-talet, sjöng pk-låtar om noas ark och idag har han till och med släppt ett julalbum.

Men vet ni vad? Det är skitsamma att Bob Dylan är kristen. För vi har Lou Reed. När jag fick reda på att Lou Reed var jude var det som att en vikt gick av mina axlar. Jag kunde pusta ut. Inte bara det att en jävligt bra artist är judisk, utan att en artist som till och med är bättre än Bob Dylan är det. Awesome.

1. Andy Kaufman

Andy Kaufman är en sk. ‘untouchable’. De enda som kan dissa honom är någon som vet för lite om honom eller någon som man inte kan ta på allvar. Andy gillade att göra en sak i sitt liv som han dessutom blev bäst i världen på. Inte humor, även om han även ligger högt uppsatt där också. Nej, Andy Kaufman var bäst i världen på att jävlas med folk.

Provokation är en konst och Andy Kaufman var en av de första som insåg detta. Med tv-shower där han medvetet hade satt in ‘myrornas krig‘ skrattade han gott åt att tusentals hushåll kommer gå fram till sin tv och smälla på den, något som löjliga internettroll bara kan drömma om.

Bubblare: Sarah Silverman, Jon Stewart, Beastie boys, Jesus, Matt Stone, Winona Ryder, Albert Einstein, Sigmund Freud, Karl Marx, Gene Wilder, Harold Pinter, Gene Simmons, Jeff Goldblum.

Bubblare som inte är helt judiska eller som konverterade: Marilyn Monroe, Elvis Presley och Stanley Kubrick.

Annonser

12 svar to “Topp 10 judar”

 1. Linn Jerlehag Says:

  bob dååååå…

 2. JP Says:

  Vafan, A Serious Man är ju en av deras fucking bästa!! INTERNET ARGUMENT

 3. teodor. Says:

  Ey dude, FAKTAFEL, Bob var med i en kristen sekt på åttiotalet, han gjorde två kristna skivor. Sen blev han jude igen.

  • socialasituationer Says:

   han blev aldrig ‘jude igen’, så nä. Om du menar att han på något magiskt vis förlorade sitt judiska ursprung bara för att han var med i en kristen sekt och sen fick tillbaka det så kan det möjligtvis stämma. Sanningen är att han har varit jude hela livet men inte trott på judendom hela livet. Det är två helt olika saker.

 4. teodor. Says:

  Å Jerry är fett värd en plats på listan.

 5. Bruno Brunsås Says:

  Karl Marx då.

 6. Freya Behrndtz Says:

  Jätte bra lista! 🙂 Detta får mig att vara en ännu mera stolt jude än vad jag redan är 🙂

 7. lin Says:

  bra lista
  det behövde vi

 8. trixie Says:

  It’s very effortless to find out any topic on web as compared to books, as
  I found this paragraph at this web site.

 9. Linsey Levinthal Says:

  It is really penned extremely good. Always keep up the great work. Spread out more of your pro views. Looking forward for a lot more.

 10. Florinda Maltbie Says:

  Regards,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: