Road to Roskilde: Roskilde på 90-talet

Gästinlägg av Tommy Gustavsson.

Alla Roskildefestivaler är klassiska för de som var där. 1993 stod jag längst framme vid Orangea scenen och beskådade ett regelrätt underverk då originaluppsättningen av Velvet Underground (Reed, Cale, Morrison, Tucker) gjorde en av sina enbart tio konserter efter återföreningen året före. Direkt efter turnén splittrades bandet för alltid till följd av Reeds och Cales långdragna antagonism. Samma år såg jag även Ray Charles spela ”George On My Mind”, en upplevelse som inte ens det urusla ljudet har kunnat förta i efterhand

En annan upplevelse som stannat kvar på näthinnan utspelade sig under natten mellan söndag och måndag, då konserterna hade ebbat ut, de flesta tälten var rivna och människor lämnade området i en strid ström. Vid utgången till campingen hade ett femtiotal personer samlats runt en helt vanlig grå container. En del stod och slog på den med påkar, järnbitar, ja allt som fanns inom räckhåll. Ljudet som uppstod var magiskt och hypnotiserade i mörkret. Rytmen förändrades ständigt men lät hela tiden bra. Mäktigt.

Fler och fler kom till och eldar började tändas. Folk började dansa runt, runt. Det lät bra, ja, rent av otroligt. Några klättrade upp och började hoppa ovanpå, och höll instinktivt takten de med. Containern blev till en samlingsplats innan festivalen slutligen slog igen sina portar. Det var en sista chans att visa sin galenskap utan att riskera vit tvångströja. Brinnande föremål kastades in och människor fortsatte att slå och hoppa. Några hittade en shoppingvagn som de körde in om och omigen. Snart var containern omgiven av bortemot tusen människor. Ett tiotal poliser såg oroligt på, men valde att inte ingripa i den spontana folkfesten.

När jag efter flera timmar rycktes ut ur mitt trollbundna tillstånd hade container börjat ge vika. Bankandet genljöd dock hela natten och när jag på förmiddagen passerade genom grindarna fanns det ingenting kvar av containern. Otroligt, en av de bästa konserterna i år, tänkte och log.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: