Topp 10 allkonstnärer

Vem har sagt att man måste göra en och samma grej livet ut? Många kreativa människor har lyckats skaffa sig skarpa karriärer inom flera områden. Här är mina tio favoriter.

10. Tom Waits, sångare, musiker, låtskrivare och skådespelare

En av ganska få människor som lyckats kombinera musikkarriären med filmvarvande. Antingen brukar ju musikdelen gå åt helvete (Kevin Costner, Kevin Bacon) eller skådisdelen (Jennifer Lopez, 50 Cent). Men Tom Waits är respekterad på båda dessa områden.

Andra exempel i just den här kategorin har vi också, Liza Minelli, Cher, Will Smith David Bowie, Jack Black, Flight of the conchords och Cornelis Vreeswijk. Och även:

9. Björk. Sångare och skådespelare.

Inte bara Dancer in the dark av Lars Von Trier. Hon ska också vara med i något projekt av Michel Gondry inom snar framtid. Ingen biofilm tyvärr, utan det är något som kommer finnas tillgängligt på vissa fina muséer i Europa, av vad jag har hört.

8. Joakim Pirinen, serietecknare, författare, ljudpoet, musiker.

Mest känd för sin serie om Socker Conny. Men ljudpoesin och böckerna tycker jag nog personligen är ännu mer underbart.

7. Navid Modiri, poet, sångare, rappare, skön snubbe projektledare, inspiratör, föreläsare, programledare.

Man hör honom på radio, ser honom på festivalscener, tittar på honom på tv och läser vad han skriver. Navid Modiri är överallt och gör saker. Gör saker och uppmanar alla andra att inte bara tycka, utan göra. Dessutom gör han det bra och är anledningen till denna bloggens existens.

6. Simon G, rappare, serietecknare.

Jag är egentligen inte så mycket för Las Palmas. Men Simon Gärdenfors serier och det att han verkar som en väldigt skön snubbe gör att han platsar på listan.

5. Moliére, pjäsförfattare, skådespelare.

Det visste ni inte va? Att Moliére nästan alltid spelade i sina egna pjäser. Bland annat Harpagon i den allra första uppsättningen av Den girige. Lite som Woody Allen, fast på 1600-talet.

4. Geri Halliwell, spice girl, sångerska, fotomodell, filantrop, skådespelerska, barnboksförfattare.

Geri Halliwell, eller sexy spice, eller ginger spice (barnvänliga versionen) har gjort en hel del sedan 90-talshitsen tog slut. Skrivit barnböcker, varit ambassadör för välgörenhetskampanjer och medverkat i sex & the city. Ändå! Ändå.

3. David Lynch, regissör, konstnär, skådespelare, författare.

Ni trodde kanske att David Lynch direkt började som regissör. Att han brann för film sedan barnsben? Fel! Han gick en konstnärsskola. Skulle måla och ha sig. Sedan blev det till att han i och med detta gjorde en konstfilm som fick honom att inse att det var på det sättet han ville uttrycka sin konst. Att det var det han var bäst på. På grund av detta har vi fått uppleva härligheter som Twin Peaks, Mulholland Drive, Rabbits och Lost Highway. Länge leve.

2. Matt Stone & Trey Parker. Regissörer, animatörer, manusförfattare, sångare, musiker, skådespelare, röstskådespelare, författare, etc etc etc

Dom här två är väl mest kända för South Park. Som dom skriver, regisserar och i stort sett gör alla röster till. Pilotavsnittet har dom dessutom animerat helt själva. Men dom har även stått bakom filmer som Cannibal! The Musical och mindre roliga fimer som Orgazmo, Baseketball och Team America: World police. Mäktigt.

1. Woody Allen. Manusförfattare, regissör, skådespelare.

Förlåt för att det blev så många gubbar i den här listan. Det var faktiskt inte meningen. Men en rolig trivia är väl att Woody Allen efter ‘Hey pussycat’ svor att aldrig låta någon annan regissera hans material någonsin igen. Efter 44 filmer, med ett undantag 1972 så får man väl tro på hans ord. En riktig Allen-film har man dock honom även i huvudrollen.

Annonser

2 svar to “Topp 10 allkonstnärer”

  1. Ariel Says:

    Frågan är var Warhol håller hus på den här listan… 😦

  2. Jonte P Says:

    Woody Allen spelar ju klarinett i ett jazzband också!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: