Topp 10 sätt att utvecklas och bli bättre som människa.

10.  Strunta i  oväsentliga småsaker

En stor skillnad mellan att vara barn och vuxen är ens ‘bry sig-prioriteringar’. Många människor lär sig att skita i småsaker, men en del växer upp med att det är helt okej och att saker ska vara på vissa sätt. Om man inte redan i ung ålder lär sig att vissa saker inte spelar någon roll, så kommer man som vuxen bli helt galen om någon äter sin yoghurt på ‘fel sätt’.

Att börja se saker efter regler och mönster gör att man till slut blir instängd. Ryck på axlarna och låt henne äta sin yoghurt direkt ur paketet, det är så hon vill göra och det kanske inte du gör, men det funkar ändå.

9. Lära sig av sina misstag


höhöhö

Ja, det här kommer bli en lista fylld med klyschor. Bara att vänja sig. Den här är ganska självklar.

Iförrgår köpte jag en tågbiljett till Malmö som gick nio på morgonen dagen därpå. Jag somnade sex på morgonen och jag vaknade inte av något alarm. Jag fick åka på kvällen istället och helt plötsligt hade jag förlorat en massa pengar på en tågbiljett jag inte utnyttjade. Nu vet jag att jag inte ska köpa morgontågsbiljetter om jag vänt på dygnet. Jag har lärt mig det den hårda vägen.

Den hårda vägen är också den bästa vägen.

8. Ställ frågor

Lärare i skolor vill alltid uppmuntra elever att ställa frågor och att det inte finns några dumma frågor. Det är klart som fan att det finns dumma frågor. Läraren kanske inte bryr sig, men om du frågar på en historielektion vad Jesus hette i förnamn så kommer vi att snacka skit om dig på rasten efteråt.

Men nog om högstadieminnen. Att ställa frågor är ju faktiskt ett bra sätt att utvecklas på. Jag älskar att umgås med smartare människor som ändå är sköna och som inte får en att känna sig underlägsen. Då kan man börja ställa frågor om vadsomhelst.

När jag var i sexårsåldern och bodde i Israel läste jag jättemycket serier och lärde mig jättemånga nya svenska ord genom detta. Men det gjorde också att jag uttalade saker väldigt fel, vilket många gjort narr av. En gång frågade jag bara rakt ut till min bror; Hur uttalar man egentligen det här ordet? Jag pekade på ‘servitris’. Han sa servitriis. Jag hade sagt Serviitris om jag inte frågat. Skönt!

7. Bemästra ett smart spel

Det är lätt att spela schack en gång, förlora och sen konstatera att det är ett tråkigt spel. Egentligen handlar det bara om övning. Börja spela schack, backgammon, bridge eller poker. Internet ger dig möjligheten att dygnet runt spela mot andra människor. Köp böcker om ämnet. Bli bra på det. Du kanske kan vinna ett mästerskap och bli rik. Du kanske kan bli spelberoende. Mäktigt.

6. Slösurfa wikipedia

Ungefär som ‘ställ frågor’, fast istället så söker du på vad du vill och läser allt som handlar om just det. Hade det inte varit för wikipedia så hade vi varit bra mycket dummare. Vart hade vi sökt information om konstiga saker när vi låtsas veta allt om något via msn? Hur hade vi vetat att jordgubbar är en hybrid om det inte vore för wikipedia?

5. Skaffa the distance of self

Alla har självdistans och den utvecklas ständigt. Vissa människor blir kanske fortfarande upprörda över småsaker och för att andra människor tar ‘deras ära’ ifrån dom. Men om man skiter i såna oväsentligheter så lovar jag att du kommer må mycket bättre i längden. Men samtidigt så ska du…

4. Inte ta någon skit

Att ständigt stryka andra människor medhårs är det mesigaste beteendet som finns. Explodera, existera och visa vad du går för. Ifrågasätt allt, även om det stämmer.  Att ifrågasätta någon som påstår att homosexuella ska ha samma mänskliga rättigheter som heterosexuella är provocerande för många. Men om dom ska påstå sådana saker så måste dom ju kunna motivera sin åsikt och ha belägg för det? Även om du håller med; Ifrågasätt.

Att streta emot är jävligt svårt och populisterna kommer trycka ner dig allt vad dom kan. Men det är bara döda fiskar som följer med strömmen.


I scream, you scream, we all scream for ice cream!

3. Prata med en främling

När jag fyllde 19 var jag i Stockholm och firade med min bror, min kusin och sistnämndes kompisgäng. När vi precis hade lämnat en park där vi druckit öl går en märklig finsksvensk man fram till oss och börjar snacka. Vi bjuder honom på öl och han bjuder på en cigg. Ett långt tag tror jag att killen är någon sorts lodis. Men plötsligt erbjuder han sig att bjuda på en öl.

Dom andra är lite för mesiga, men jag och mannen går till närmsta uteservering där han faktiskt bjuder på en färsk fatöl. Han drog fram en bunt med femhundringar som han tog en utav och betalade med. Vad var det för människa jag hade att göra med här egentligen?

Vi dricker öl och han berättar för mig om sitt liv. Det visar sig att han kan tala fem språk, bott i typ sex olika länder under sin livstid. Han hade tydligen jobbat i över tio år på någon farm i USA och så vidare. Det var mäktigt. Min bror tog bild på vårt möte, här är han och jag, skrattandes:

2. Luffa

Jag vet att jag nämnt den här hemsidan lite för många gånger. Men LG2S, luffarens guide 2ill Sverige, är faktiskt en fantastiskt inspirerande och rolig hemsida. Att luffa är ett ganska självklart sätt att bli en bättre människa på. Resa överhuvudtaget och blandat med luff så blir det bättre, eftersom det kombinerar alla sätt att bli bättre människa på som jag nämnt ovan. Typ.

Är du intresserad av att neoluffa (helt enkelt att vara deltidsluffare och använda modern teknologi som hjälpmedel.) i sommar, så rekommenderar jag dig att läsa det här stycket. Sjukt värd läsning.

1. Uppskatta dom små tingen

Zombieland har rätt, man ska uppskatta dom små tingen. Om man bara blir glad av att bli stenpackad eller ha på sig ett plagg för tusen spänn (för första gången), så är man sällan lycklig. Unna dig en liten choklad, titta på en bra film, läs din favoritblogg eller fika med din bästa vän. Gilla det.

Annonser

6 svar to “Topp 10 sätt att utvecklas och bli bättre som människa.”

 1. Martin Johannesson Says:

  Intressant läsning. Må jag fråga om du själv har blivit en bättre människa av det här? och isåfall undrar jag vad känner du nu som du inte känt förr?

  God Hälsning från en ny läsare.

  • socialasituationer Says:

   Nu var det ett tag sen jag skrev den här listan. Ett tydligt exempel kan nog vara att jag inte pratar lika mycket som jag gjorde förr.

   Eller på det sättet att jag blivit mer medveten om när jag pratat för mycket och då ger utrymme åt andra att prata istället. Inse att man kan framstå som arrogant/skrytsam i sociala situationer om man pratar (och framförallt om sig själv eller något man gjort) för länge.

 2. Anonym Says:

  eller så har du börjat röka cannabis.. lmao skojjar bara.. bra lista dock ska testa det

 3. anna Says:

  bra lista !! mycket bra saker 😀

 4. Om ni fick välja en? | Emma Says:

  […] se vad man gjort fel så man kan ändra det i framtiden. Bli en lite bättre människa helt enkelt. Här får man annars riktigt bra tips på hur man blir […]

 5. Chauncey Ohlmann Says:

  Highly energetic blog, I liked that bit. Will there be a part 2?|

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: